La Cambra de Comerç de Barcelona es mostra preocupada per l'efecte de la inflació sobre la recuperació econòmica de Catalunya. Segons l'Informe de Conjuntura Catalana del Quart Trimestre elaborat pel Gabinet d'Estudis Econòmics de l'entitat en col·laboració amb l'equip AQR-Lab de la UB, l'augment dels preus suposa el "principal risc" per al retorn del consum i la inversió a Catalunya durant l'exercici 2022.
Així, Cambra tem que la pujada conjuntural dels preus "es traslladi a la inflació subjacent i deixi de ser un fenomen transitori". Les previsions de l'entitat apunten que una inflació estructural tindria "un elevat impacte en l'economia, tant per la via d'un menor consum com d'una caiguda de la inversió i l'ocupació". L'augment dels preus ve marcat principalment pels aliments no elaborats i la pujada dels preus energètics, però, com alerta l'informe, la inflació subjacent catalana ja és un 3,4% superior a la del gener de fa dos anys, just abans de la pandèmia.
Tot i el risc que suposa la inflació, l'informe de conjuntura econòmica observa bones tendències a Catalunya durant els darrers mesos de 2021. El mercat laboral n'és bona mostra: mentre que la taxa d'atur ha caigut a xifres prèvies a la crisi financera de 2008, l'afiliació a la Seguretat Social ja supera en prop de dos punts a la que es registrava el 2019. Les bones dades de treball, però, no s'han traduït en una millora de la marxa dels negocis. Les perspectives de recuperació de les empreses, segons l'entitat, s'han moderat durant els darrers mesos, especialment llastrades per la sisena onada i la variant òmicron, a més de la crisi de subministraments i la mateixa inflació.
Amb tot, Cambra redueix les previsions de creixement per al 2022, tot i que "manté una visió molt optimista". El Gabinet d'Estudis ha rebaixat en dues dècimes l'augment del PIB català en 2022, del 6,5% al 6,3%. A aquest ritme, segons han informat, consideren que el país recuperaria el nivell de producte interior brut anterior a la pandèmia "a finals de l'any vinent".