• Economia
  • Les mesures de la Cambra per sortir de la crisi del coronavirus

Les mesures de la Cambra per sortir de la crisi del coronavirus

La institució considera insuficients les mesures de suport als autònoms i petites empreses, i demana un pla per als sectors més afectats

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell | ACN
El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 de Març de 2020

La Cambra de Comerç de Barcelona considera "absolutament necessàries" totes les mesures extraordinàries aprovades en el Consell de Ministres i publicades en el Reial Decret llei 8/2020 de 17 de març per fer front a l’impacte econòmic i social del Covid-19, però, segons informen en un comunicat, també creu que són "insuficients". Segons apunten, "mantenir la liquiditat és del tot necessari perquè actua de tallafocs, però no serà una mesura suficient si no va acompanyada de mesures de suport a l’autònom i la petita empresa".

Partint de la base que "l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus serà desigual", i que "les empreses més grans acostumen a ser més solvents i tenir més marge econòmic per resistir la caiguda de l’activitat que les petites empreses i els autònoms", la Cambra se suma a algunes de les propostes del Govern i n'afegeix de noves:

  • Suspensió dels pagaments dels lloguers i despeses bàsiques (llum, aigua, internet) per a les petites empreses i autònoms, com ha fet França.

  • Creació d’un fons extraordinari per ajudar a les petites empreses.

  • El percentatge de caiguda de la facturació que ha de permetre al treballador autònom acollir-se a aquesta prestació ha de ser com a mínim el 50%, i no el 75%.

  • Aplicar durant un mes (i fins que duri l’estat d’alarma) la tarifa de 50 euros de cotització a la seguretat social per als autònoms que han vist reduïda la seva facturació un mínim del 50% com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

  • Pensar en mesures per als treballadors temporals que serà el col·lectiu més afectat i en alguns casos sense dret a atur.

  • Mesures directes als sectors més afectats, com ara el turisme, el comerç i la cultura, que s’haurien de posar en pràctica una vegada superada la fase més crítica de la crisi. Caldrà dissenyar un pla de sortida de la crisi que s’articuli entorn a un pacte social i que distribueixi els costos de la crisi entre sector públic, empresa i treballadors.

A banda d'això, la Cambra també es qüestiona si la quantitat de 100.000 milions d'euros que el Govern espanyol ha posat a disposició dels avals públics per als crèdits d’empreses "és suficient" i subratlla que caldrà veure "com ho articula el sector financer perquè arribi sobretot a les pimes i autònoms".