• Economia
  • La Cambra de Barcelona eleva les previsions de creixement de l’economia

La Cambra de Barcelona eleva les previsions de creixement de l’economia

L’entitat estima que el PIB català augmenti un 3,1% el 2017 i un 2,7% el 2018

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha presentat les previsions de creixement del PIB català que fa l'entitat
El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha presentat les previsions de creixement del PIB català que fa l'entitat
Agències
Barcelona
25 de Juliol de 2017
Act. 25 de Juliol de 2017

La Cambra de Comerç de Barcelona ha elevat tres dècimes les seves previsions de creixement de l'economia catalana per al 2017, fins al 3,1%, i també per al 2018, fins al 2,7%. Alhora, no descarta noves revisions per al present exercici en funció de com evolucionin els indicadors de conjuntura.

Així ho han explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el responsable del Servei d'Estudis i de la Direcció Internacional de la institució, Joan Ramon Rovira.

Fruit d'aquesta tendència de creixement, es podrien crear aquest 2017 prop de 104.000 llocs de treball, als quals se sumarien 96.000 el 2018, assolint 200.000 noves ocupacions en aquests dos exercicis.

Valls ha recordat que la Cambra ha revistat a l'alça les seves previsions del PIB per quarta vegada consecutiva, cosa que demostra la bona marxa de l'economia catalana. 

En l'informe de conjuntura de l'estiu, la Cambra destaca que aquest dinamisme de l'economia catalana s'explica per tres factors molt clars com són el dinamisme del sector exterior, la forta creació d'ocupació i la recuperació de la inversió

Les exportacions catalanes estan aprofitant el vent de cua que suposa la reactivació del comerç internacional i en aquests primers cinc mesos de l'any han vist com les vendes a l'exterior han augmentat un 10,4%, una dels percentatges més grans que s'han vist en aquest període ''en els últims anys'', ha matisat Valls. 

En aquest bon comportament de l'activitat empresarial a l'exterior, també s'afegeix un sector turístic amb xifres rècords. Les pernoctacions estan en màxims gràcies sobretot al turisme internacional que han augmentat les nits contractades en un 9,6% en el primer semestre. 

La forta creació d'ocupació, també està contribuint a augmentar la xifra de renda disponible, tot i la moderació salarial que planeja en el conjunt del mercat d treball. En concret, la taxa d'afiliats a la Seguretat Social ha accelerat el seu ritme des del 3,8% en el primer trimestre fins al 4% en el segon trimestre, tres dècimes per sobre de la registrada en el conjunt de l'estat espanyol. 

Finalment, s'observa una important recuperació de la inversió, especialment pel protagonisme que està agafant el sector de la construcció. La inversió residencial mostra creixements de dos dígits en consum de ciment i d'habitatges en construcció. 

Els factors de risc ''s'esvaeixen'' 

Joan Ramon Rovira, cap del departament d'estudis de la Cambra, ha destacat que els factors de risc que planejaven sobre l'economia catalana i internacional fa uns mesos es van ''esvaint'' com poden ser les dificultats del president dels Estats Units, Donald Trump, de posar en marxa mesures proteccionistes a l'economia americana, o com també la fi dels processos electorals a la Unió Europea que han suposat una derrota de les posicions polítiques de les opcions populistes. 

Tot i aquesta eliminació d'una gran part dels factors de risc per a l'economia, a preguntes dels periodistes Miquel Valls s'ha referit al procés polític català i al que pot suposar la convocatòria del referèndum l'1 d'octubre. 

Valls ha manifestat que no està gens clar què pot suposar aquesta convocatòria però en tot cas com l'economia ''va molt bé'' no se sap si factors polítics externs poden canviar aquesta tendència i aquest és un ''interrogant'' que planeja i que es ''desconeix'' el seu efecte. Valls ha afegit que davant aquest desconeixement dels possibles efectes el que sí que es pot assegurar és que hi ha ''una incertesa molt important sobre el futur de l'economia'' catalana.

Descarta el possible tall de finançament del FLA

En relació amb les amenaces del govern espanyol de tallar la línia de finançament del FLA si es destinen diners del pressupost a finançar partides del referèndum, Valls ha descartat aquesta possibilitat atesa la forta relació que tenen l'economia catalana i l'espanyola. El president de la Cambra ha afegit que no es pot tallar una via de finançament a Catalunya quan ''els deutes de l'economia catalana són deutes de l'Estat espanyol i per això els mercats no estan preocupats'' per aquesta possibilitat. 

200.000 nous llocs de treball entre 2017 i 2018

En l'informe de conjuntura de la Cambra també es destaca que el bon comportament de l'ocupació a Catalunya fa preveure que en aquest any i el 2018, l'economia catalana generi 200.000 nous llocs de treball cosa que permetria arribar a finals de l'any vinent a una ocupació de 3,797 milions d'ocupats, una xifra similar a la registrada l'any 2009, amb 3,806 milions de llocs de treball. Aquesta xifra de 3,797 milions d'ocupats al 2018 encara no suposaria recuperar l'ocupació que hi havia abans de la crisi a Catalunya que se situava el 2008 en 4,044 milions d'ocupats. 

En relació amb l'increment de salaris, Valls ha tornat a reiterar el seu missatge que l'increment de salaris ha d'estar vinculat a un augment de la productivitat i ha tornat a recordar que l'evolució de l'economia, cada cop més globalitzada i cada vegada més digital, obliga que els llocs de treball s'ocupin per persones formades que millorin la productivitat de les empreses per poder competir en el món.