La matinada del passat 9 de maig, la candidaturaEines de País va guanyar per majoria les eleccions a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Entre crits de "Visca la República!". Ja fa poc més de 100 dies que el seu president Joan Canadell va agafar les regnes i ara, ha presentat el nou full de ruta del mandat que es repartirà, a parts iguals, amb la vicepresidenta Mònica Roca per donar visibilitat a la paritat de gènere. El projecte Catalunya 2030/40 - Construïm un nou model econòmic de país estableix les bases de la seva visió sobre com ha de ser i evolucionar l'economia catalana en els pròxims anys. Els 15 manaments de la Cambra per a la independència econòmica de Catalunya inclouen internacionalització, infraestructures descentralitzades, turisme, formació, innovació, economia digital, sostenibilitat, sobirania energètica o un nou sistema fiscal, entre d'altres. "És l'hora d'actuar i construir una nova Catalunya", ha defensat Canadell. Sense dèficit fiscal, amb un salari mínim de 1.400 euros o una economia a l'austríaca.
Canadell: "El model espanyols ens condemna a la pobresa"
"Donar veu a l'empresariat és una de les accions més clares que podem fer per representar-lo, conèixer les seves necessitats i treballar aprop seu", ha començat Canadell. La "revolució" del sistema de consultes de la Cambra que era un dels punts clau del seu programa electoral ja està en marxa. Però, hi ha molt més... Abans, val la pena recordar d'on venim per saber cap a on anem. En aquest marc, ha tingut lloc un significatiu diagnòstic sobre l'estat actual de l'economia catalana i espanyola i les relacions entre totes dues.
Amb permís de la política. No s'ho han perdut des de primera fila de la Llotja de Mar: el president de la Generalitat, Quim Torra, els consellers Jordi Puigneró, Àngels Chacón, Damià Calvet o Chakir el Homrani o l'expresident Artur Mas.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona alerta que Catalunya es troba en un "cul de sac" i posa de manifest que continuar dins el model espanyol "condemna a la pobresa" als catalans. D'aquesta forma, Canadell que és també president del Consell de Cambres de Catalunya ha defensat la viabilitat d'un Estat català: "Des de les Cambres no podem acceptar que qui vol presidir l'Estat espanyol no estigui disposat a negociar amb el representants legítims de Catalunya". El telèfon tornarà a sonar...
Alhora, el president de la Cambra de Barcelona ha criticat que "la negativa" al diàleg del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, genera inestabilitat i "condiciona el creixement econòmic de Catalunya". Per posar en marxa la nova estratègia, Canadell reclama "la unitat" dels partits polítics per "sortir de l'atzucac" així com pressió a les institucions europees per obligar l'Estat espanyol a negociar un referèndum acordat amb la Generalitat. Un cop més, Canadell ha recordat l'empresari Jordi Cuixart i ha demanat la llibertat dels polítics catalans després de la publicació de les sentències del Tribunal Suprem.
La imatge i el vídeo de fa tot just una setmana durant la celebració del Dia Cambra s'ha repetit: els empresaris s'han posat dempeus i han aplaudit la intervenció de Canadell entre crits de "Llibertat presos polítics!".
Un nou model de país, a l'austríaca
"L'1 d'Octubre va ser una gesta com a país que mai oblidarem però no vam ser capaços d'explicar per què volíem un Estat independent a la resta de la població... Els partits unionistes han explicat que serà un desastre, els han venut el missatge de la por i molts s'ho han cregut", explica Canadell. La seva solució? "Construir un nou model de país per fer allò que hauríem fet si la declaració del 27 d'Octubre hagués tingut efectes jurídics."
I més enllà de la política o no, el president de la Cambra compara Catalunya amb altres països de la Unió Europea: "Sense el dèficit fiscal, Catalunya podria ser una economia similar a Àustria, amb un Producte Interior Brut (PIB) per càpita un 35% més elevat". En aquest sentit, ha augurat que "un nou Estat" tindria un salari mínim superior als 900 euros actuals que rondaria els 1.400 euros. "El problema és que les empreses i treballadors no poden aguantar una pressió fiscal tan alta a canvi d'uns serveis i infraestructures inferiors als que ens tocarien en un Estat independent", ha afirmat.
Canadell: "El problema és que les empreses i treballadors no poden aguantar una pressió fiscal tan alta a canvi d'uns serveis i infraestructures inferiors als que ens tocarien en un Estat independent"
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha reivindicat que la feina de l'empresariat català demostra "una millor adaptació als nous temps" que l'espanyol. Així doncs, no dubta a criticar que Espanya és "capdavantera en atur, corrupció, dèficit de pensions o dèficit democràtic". "L'Estat no ha sabut modernitzar l'economia i ha mantingut un sistema ineficient", ha etzibat. I de nou, ha tornat a aparèixer el dèficit fiscal acumulat de Catalunya que suposa més de 400.000 milions d'euros. "Catalunya és el motor econòmic d'Espanya... Però els problemes de fons segueixen existint i Catalunya continua econòmicament discriminada i això limita el potencial econòmic del país", ha afegit.
El president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich, el president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, el president de la Cambra de Palamós, Pol Fages, i el president de la Cambra de Reus, Jordi Just han acompanyat el tàndem paritari format per Canadell i Roca al capdavant de la Cambra de Barcelona durant la presentació de l'estratègia 2030/2040. I els 15 manaments de la independència econòmica de Catalunya han arribat...
Internacionalització: un mercat 60 vegades més gran que l'espanyol
La primera estratègia de la Cambra és la "màxima internacionalització" de l'economia catalana, i és que posa de manifest que el mercat mundial és "60 vegades" més gran que el mercat espanyol. "La internacionalització de les empreses és clau pel desenvolupament econòmic d'aquest país", ha explicat Alberich. A tall d'hemeroteca, Catalunya venia un 65% a l'Estat espanyol i la resta a l'estranger fa 20 anys. Però, sembla que la tendència ha canviat de costat... "Amb els boicots que les empreses catalanes han patit ja han entès que l’Estat espanyol no actua només amb criteris comercials", ha etzibat.
Alberich: "Amb els boicots que les empreses catalanes han patit ja han entès que l’Estat espanyol no actua només amb criteris comercials"
Així doncs, l'objectiu és promoure la diversificació com a pilar de l'estabilitat econòmica i que per tant, la dependència amb qualsevol mercat no superi mai el 25% del total. La recepta del president de la Cambra de Sabadell és "un bon còctel" amb preparació, paciència, humilitat o capacitat d'adaptació com a ingredients. "Les Cambres també poden ser ambaixadores del país arreu del món", insisteix. La xifra cameral més internacional: A Catalunya hi ha 13 Cambres, però Catalunya té a l'abast més de 13.000 Cambres d'arreu del món.
Descentralització d'infraestructures i un país en xarxa
"Catalunya serà un país en xarxa o no serà". Aquest és el segon objectiu del pla estratègic de la Cambra que implica assolir també "infraestructures descentralitzades" que escapin del model radial concentrat a Madrid. El president de la Cambra de Reus ha defensat que "un país en xarxa significa equilibri, força humana i econòmica tant al litoral com a l'interior".
Alhora, ha criticat "el greuge alarmant en infraestructures" com, per exemple, el Corredor Mediterrani o Rodalies. L'economista Enric Llarch en parla cada 15 dies a VIA Empresa amb la secció d'infraestructures que porta el nom de Pròxima parada. "Menys infraestructures són menys mercats i menys resultats empresarials, així com menys creació de riquesa, menys recaptació pública i menys recursos socials", argumenta Just.
Barcelona, porta d'entrada del turisme
"Barcelona és poderosa", que cantava Peret. I en el cas de Catalunya, Barcelona és "la porta d'entrada del turisme". Però, una porta no tanca una altra porta i és així com es vol promoure la presència de visitants a la resta del territori. De la porta de Barcelona a la porta de Catalunya.
Objectiu cameral: preparar la candidatura Barcelona Pirineus per acollir els jocs olímpics d'hivern
El president de la Cambra de Palamós ha estat l'encarregat d'explicar l'estratègica turística que es basa, de nou, en la descentralització, així com aprofitar el "patrimoni turístic il·limitat" i construir "un model responsable i sostenible". L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que Catalunya rebi entre 28 i 36 milions de turistes de cara a 2030.
"Catalunya és un país amb un patrimoni tangible i intangible turístic impressionant", ha reivindicat Fages. Objectiu cameral: preparar la candidatura Barcelona Pirineus per acollir els jocs olímpics d'hivern.
Formar-se abans que el mercat
La formació és una clau de futur. I quan parlem de formació, també ho fem d'economia i empresa.... "Per tal que hi hagi un retorn, abans hi ha d'haver una inversió", apunta Fàbrega. El president de la Cambra de Comerç de Girona és partidari d'anticipar-se i detectar quan abans millor quines seran les demandes del mercat laboral en els propers 5 o 10 anys. Sembrar per recollir i recollir igual o més que la resta gràcies a una inversió del 4% del PIB català en R+D. "Catalunya vol ser capdavantera en inversió en formació", defensa.
Segons Mònica Roca, "estem en plena Revolució 4.0 i Catalunya és una de les zones on s'està duent a terme una clara aposta pel sector del coneixement, però no tenim ajudes estatals, i estem lluny d'altres països que superen el 4% del PIB en I+D." En aquesta línia, el programa CATinnova ja prepara la seva posada en marxa i vol impulsar l'economia innovadora made in Catalunya i exportar-la a tot el món.
Fàbrega: "La plena ocupació podria ser una realitat en els propers anys"
Invertir en educació té un impacte directe en l'economia. "No hi ha una oferta professional ajustada a la demanda i hi ha un atur juvenil molt alt", alerta Fàbrega. Si això s'hagués resolt, explica, Catalunya podria tenir un atur proper al 5% com Àustria o Alemanya. També es vol potenciar la formació dual, les segons oportunitats, el mecenatge de les empreses a les universitats i grups de recerca o la històrica figura de l'aprenent adaptada a l'actualitat, entre d'altres.
"Els països progressaran en la mesura que siguin capaços de generar, atraure i retenir el talent... La plena ocupació podria ser una realitat en els propers anys", augura. Tan de bo.
Catalunya, la "fàbrica d'idees"
Amb l'estratègia 2030/2040, Catalunya vol continuar sent una "fàbrica d'idees". D'anada i tornada. De creativitat, innovació i talent.
La vicepresidenta Mònica Roca ha presentat també un model econòmic de valor afegit per a Catalunya a través de l'impuls de l'ecosistema emprenedor i les startups. La Cambra creu que s'ha de promocionar la creació de noves empreses i eliminar també els obstacles burocràtics. "Molta gent vol venir a treballar aquí i això no canviarà, el procés independentista ha posat Catalunya i Barcelona en el punt de mira del mon", ha afirmat Roca.
Roca: "Molta gent vol venir a treballar aquí i això no canviarà, el procés independentista ha posat Catalunya i Barcelona en el punt de mira del mon"
De nou, es tracta de sembrar per recollir els fruits del coneixement. "Els emprenedors i els inversors de tot el món han de poder trobar a Catalunya allò que busquen per quedar-s'hi", afegeix.
Més idees i manaments..
La Cambra també vol estar darrere de la creació de les caixes catalanes i defensa que la nova economia ha de ser "digital i lliure de pràctiques oligopolístiques a l'Estat". Entre les seves aspiracions també hi figuren punts clau com la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), la sostenibilitat o la inversió en energies eficients. Roca apunta que "la sobirania energètica reduiria el cost de l'energia entre un 30% i un 40%" i es mostra orgullosa d'haver recuperat l'Observatori de la Dona, Empresa i Economia capitanejat per Anna Mercadé amb la voluntat de "revertir el trist fet de la desigualtat de gènere".
Pel que fa al sistema fiscal, Canadell considera que s'hauria de retocar per trobar allò que "li cal al nostre país". I què li falta? A parer seu, es tracta d'una reforma de l'impost de societats, revisar el nivell d'inspeccions a Catalunya i preguntar-se un cop més: "Quin seria el sistema fiscal si ara fóssim un Estat independent?". A més, destaca la necessitat de crear nous organismes necessaris per fomentar tota aquesta nova economia i posar en marxa "un síndic empresarial" per canalitzar les queixes dels empresaris i autònoms.
Canadell: "Un dels objectius és assolir 400.000 milions de PIB en els pròxims 10 o 15 anys. Aquesta xifra és assolible si Catalunya és capaç de ser un Estat independent i eliminar el dèficit fiscal"
El full en blanc de la nova llei de Cambres ja està en marxa, però Canadell anticipa que caldran recursos econòmics per vies alternatives per incrementar el pressupost anual de la Cambra de Barcelona que actualment és de 20 milions d'euros. A tall de comparació, la Cambra de Lió té un pressupost de 60 milions d'euros. Una de les seves propostes és que les empreses aportin una quota de 100 euros per any.
"Un dels objectius de país és assolir 400.000 milions de PIB en els pròxims 10 o 15 anys. Si en aquest període Catalunya és capaç de ser un Estat independent i eliminar el dèficit fiscal aquesta xifra és assolible. Si algú té la temptació de polititzar-ho, la nostra proposta és que Catalunya sigui un país de primera a Europa... La Catalunya 30/40 és el projecte que ens ha de fer créixer com a país i sera el nord que marcarà la nova Cambra", ha conclòs Canadell.