Més enllà d'un Joc de Trons de geometria variable, les relacions entre cambres, cercles i patronals avancen cap a horitzons (des)coneguts. Una espurna es va encendre ara fa tot just una setmana a l'Hotel Meliá de Sitges quan el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, va preguntar al president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. "Em limitaré a felicitar els guanyadors de la Cambra de Barcelona. Si volem més democràcia... La volem a tot arreu, a les cambres i a les institucions catalanes. La ciutadania participa i decideix", va assegurar Torra.
En qualitat de moderador, Brugera va repreguntar: "La pregunta del soci del Cercle no es referia al procés electoral, sinó a la politització de la Cambra". I el president de la Generalitat va respondre de nou: "La candidatura Eines de País aplicarà el seu programa que desconec. Em reuniré amb tots els equips directius de les Cambres un cop es constitueixin". Aquest dilluns festiu a Barcelona,la nova cúpula de la Cambra es reunirà amb Carles Puigdemont a Waterloo. A la sala de conferències del Meliá, però, no hi eren ni l'encara president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, que aquest dijous 13 farà el seu comiat oficial ni el virtual president de la Cambra, Joan Canadell, com tampoc el director general Xavier Carbonell ni el secretari general Xavier Coronas. Només, Joan Ramón Rovira, cap de Gabinet dels Estudis de la Cambra.
Canadell: "Recordem que el Cercle d'Economia representa els seus 1.250 socis... i prou"
La tarda de dijous 30 de maig, Canadell va etzibar el següent missatge: "Recordem que el Cercle d'Economia representa els seus 1.250 socis... i prou. Qui representa més de 600.000 empresaris i autònoms són les cambres de comerç que ja s'ha vist que tenim un discurs clarament diferent al del Cercle. Cadascú al seu lloc..." Però, la cosa no es va quedar aquí ni de bon tros i es va anar escalfant a mesura que avançava la XXXV Reunió del Cercle d'Economia.
Els passadissos de l'Hotel Meliá
Als passadissos de l'hotel on la Cambra era vox populi entre empresaris i directius, un dels homes més sol·licitats era Carles Tusquets. Més enllà de ser president de Banco Mediolanum a Espanya i del fons Trea Capital, al Currículum Vitae de Tusquets hi figura una llarga llista de càrrecs, entre els quals destaquen expresident del Cercle d'Economia, extresorer del Barça i excandidat a la presidència de la Cambra de Barcelona. Així doncs, Tusquets que va veure pràcticament totes les intervencions de polítics, empresaris i directius a Sitges des de primera fila, jugava més que mai a casa.
Escollit a l'epígraf de Finances del ple cameral, Tusquets va ser el gran absent aquest dimecres durant les votacions al partit patronal de la Cambra amb el resultat: Pimec 4 - Foment del Treball 2. El fundador de Trea Capital ni va votar ni va delegar el seu vot. Sembla que Mediolanum va seguir la mateixa estratègia. Preguntat per VIA Empresa en un esmorzar a la Farga de Diagonal coincidint amb la jornada electoral a les Cambres, Tusquets ja va evitar entrar en "la discussió" entre Pimec i Foment per fer o no una llista patronal conjunta.
Tusquets: "Si no sortim els 40 de l'equip, parlarem amb tots i si no sóc president, continuaré al ple lluitant per les meves idees"
"Des del principi ens han proposat pactar pràcticament tots, el pacte de Pimec i Crous és un canvi de cromos i jo això no ho faré. Si no sortim els 40 de l'equip, parlarem amb tots i si no sóc president, continuaré al ple lluitant per les meves idees", assegurava llavors. Al cap de poc, es va confirmar la majoria absoluta de la candidatura independentista Eines de País a la Cambra i només tres cadires al ple per a l'Equip Tusquets, entre les quals la de Pere Viñolas, CEO de Colonial i mà dreta de Brugera, que sí va votar dimecres.
Foc creuat entre la Cambra i el Cercle
Tot just després de la intervenció del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a Sitges, Eines de País va reanimar el foc creuat amb el Cercle d'Economia a través d'un comunicat. "Els representats del Cercle d'Economia i Foment del Treball han fet declaracions polítiques, com correspon a entitats que aspiren a ser lobby, però recordem que només representen els seus socis i no tot l'empresariat de Catalunya, que només està representat per les Cambres de Comerç. En aquesta línia, respectem tots els posicionaments però no és correcte referir-nos-hi com si representéssin tot l'empresariat català."
I aquest era només el primer punt... Però, n'hi ha sis més. Entre els quals destaquen postulats com els següents: "El que crea inestabilitat a l'economia catalana no és la possible via unilateral, si no el fet que els poders polítics i econòmics no respectin la voluntat del poder a decidir el seu futur, tenint en compte que ha demostrat repetidament que no es vol fer enrere", "l'empresariat, que també és societat civil, ha de mantenir una clara postura de respecte a la majoria dels ciutadans" o "sobre la suposada marxa d'empreses arran del referèndum de l'1 d'octubre, volem deixar clar que aquestes empreses només han canviat el domicili social o fiscal al registre i per tant, l'activitat econòmic segueix a Catalunya".
Encara més: "Volem emfatitzar positivament el discurs del MHP Torra quan ha explicat que l'economia catalana va bé com demostren tots els indicadors", "s'ha perdut una oportunitat magnífica en aquesta trobada del Cercle, de reconèixer que un cop més l'any 2018 s'ha tancat amb un clar incompliment de les seves inversions compromeses per l'Estat, arribant a poc més del 10% del total de l'Estat quan la nostra contribució al PIB és gairebé del 20%" o "exigim a l'Estat espanyol que trobi solucions ràpides a aquests i altres problemes que sí amenacen la productivitat futura del sector empresarial català", entre d'altres.
Les reunions "secretes" de Foment
Menys de 48 hores abans de votar les cadires patronals, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va fer un gest d'acostament a la nova cúpula de la Cambra emplaçant Eines de País a sumar-se a l'espai de reflexió entre lobbies que ja va avançar La Vanguardia per debatre sobre el futur de la Barcelona més metropolitana. Unes reunions "secretes" entre Sánchez Llibre (Foment), Brugera (Cercle d'Economia), Josep Mateu (Racc), Pau Guardans (Barcelona Global) i Pau Relat (Fira de Barcelona). Ara bé, fonts d'Eines de País expliquen a VIA Empresa que encara no li ha arribat la invitació a Canadell com tampoc han rebut cap trucada de Tusquets felicitant-los per la victòria.
Sánchez Llibre: "Sempre quedarà Foment del Treball"
Gens lluny queda el titular "Sempre quedarà Foment" de Sánchez Llibre després de la victòria per majoria absoluta de la candidatura independentista a la Cambra. El president de Foment no només va ser convidat a la Reunió del Cercle d'Economia, sinó que va compartir protagonisme amb Javier Faus, virtual president del Cercle que serà ratificat per junta a partir del pròxim 24 de juliol. “Hi ha hagut una recentralització del poder econòmic a Madrid per voluntat política i institucional però no s’ha fet en contra de Catalunya”, va assegurar el conseller delegat de Meridia Capital, alhora que el president de Foment detallava la seva fórmula per revertir el trasllat de seus socials.
Poc després dels resultats patronals, les valoracions del president de Pimec, Josep González, i de Foment ja estaven sobre la taula. "Cal recordar que Foment va rebutjar un posisble acord sobre una única llista patronal tot argumentant una falsa neutralitat, ja que realment esperaven una victòria d'una altra candidatura", critica González. El president de Pimec va donar suport públicament a la candidatura encapçalada per Enric Crous i José Maria Torres, alhora que Foment va preferir no prendre partit. Però, segons insinua González, la casa gran de les empreses esperava la victòria del Cercle de Tusquets a la Cambra. Tot i això, Sánchez Llibre ha preferit no entrar al joc i defensa que "els representats de Foment no tindran cap condició a la seva actuació futura i disposaran de plena llibertat dins la Cambra". Entre totes dues aigües es va imposar la disciplina interna d'Eines de País: "Hi ha hagut un equip d'anàlisi estudiant les cadires patronals. No volíem un 6-0 i un 4-2 és un resultat que ens sembla bé".
I per posar punt i seguit a aquesta primera nota a peu de pàgina de VIA Empresa, quatre ratlles per pensar de l'empresari i arqueòleg de Genís Roca: "Contra un lideratge fort i consolidat potser només s’hi pot enfrontar un lideratge jove i irreverent. Potser tot plegat no té només a veure amb l’independentisme, sinó amb unes institucions controlades pels mateixos lideratges des de fa dècades, opaques i aparentment poc disposades realment a obrir debats successoris. Si repassem les principals institucions del nostre país, tant públiques com privades, en trobarem més d’una amb el mateix lideratge des de fa 15 i 20 anys. Aquestes seran, doncs, les més vulnerables a aquesta mena de reconquestes. Ha estat la Cambra i aviat podria ser Pimec. Altres com Foment o el Cercle d’Economia semblarien en menys risc doncs tenen més rotació al seu capdavant, potser més als noms que a la ideologia, però cada persona aporta unes coses i en canvia unes altres. El risc sembla més alt en aquells llocs on la persona no ha canviat en dècades. Persones valuoses, persones capaces, persones admirables... però es fa estrany que encara es pensin que són els millors possibles, o que la resta de possibles encara és pitjor."
"Necessitem lideratges forts, però també necessitem lideratges joves. Hi ha una generació que ocupa posicions des de fa dècades i que ara nega la posició a gent de la mateixa edat que tenien ells en accedir-hi. Independentistes, dones, ecologistes... Cada cop hi ha més col·lectius amb causes prou fortes per considerar l’opció d’anar a empentes per assolir els canvis que creuen necessaris. Potser a la Cambra no ha guanyat l’opció més independentista, sinó l’opció més disposada a anar a totes", conclou. To be continued...