La Cambra de Barcelona ha revisat a l'alça el creixement de l’economia catalana per al 2023 (2,2%) i 2024 (2,3%), arran del dinamisme del sector exterior i l’evolució favorable de la inflació. Segons l’Informe de la conjuntura catalana del segon trimestre de 2023, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i l’equip d’AQR-Lab de la UB, a finals d’any i principis del 2024, es preveu que el creixement econòmic es moderi en un context d’estancament de l’activitat a la zona euro i l’impacte de les pujades del tipus d’interès. L'informe també conclou que l’ocupació creada després de la pandèmia ha estat de més valor afegit i amb una major participació dels estrangers i del sector públic.
El sector exterior sosté l’avenç de l’activitat
El sector exterior ha estat el motor de creixement de l’economia catalana en un context de major competitivitat per la normalització de les cadenes de subministrament globals, el descens dels costos energètics i el dinamisme del turisme estranger. En endavant, la debilitat econòmica d’Europa fa preveure un menor dinamisme del sector exterior català. De fet, les últimes dades fins a maig ja reflecteixen una desacceleració generalitzada de les exportacions (a preus corrents) en el segon trimestre de l’any.
La inflació i la resiliència del mercat laboral
La Cambra ha revisat a la baixa la previsió d’inflació anual de Catalunya per al 2023 del 4,1% al 3,6% en base a tres arguments. Primer, es preveu que la tendència favorable dels preus dels aliments continuï contribuint a reduir la inflació si la moderació dels costos de producció dels aliments segueix a la baixa. Segon, la contribució dels serveis a la inflació s’ha estabilitzat durant els últims mesos, tot i que continua elevada i sent un dels principals riscos a l’evolució futura de la inflació. I, tercer, les pressions salarials han estat menys intenses durant el segons trimestre del 2023 en un context de millora de les perspectives sobre la inflació.
En concret, l’increment dels salaris negociats a Espanya en els nous convenis s’ha situat entre el gener i el juny del 2023 en el 4,2%, un avenç més moderat a la dinàmica que es venia experimentant durant els tres primers mesos de l’any (4,8%). De continuar amb aquestes dinàmiques, s’espera una evolució favorable de la inflació que hauria de contribuir a millorar la capacitat adquisitiva dels consumidors en un entorn de dinamisme i resiliència del mercat laboral.