Les Cambres de Comerç i de la Propietat de Terrassa demana als grans propietaris que siguin flexibles amb els lloguers de locals si volen preservar el teixit comercial del territori, especialment en els centres comercials. La legislació aprovada pel govern espanyol preveu una moratòria de quatre mesos en el pagament de lloguers a grans tenidors i prorratejar l'import ajornat a partir del cinquè mes i durant dos anys.
Per la Cambra de Terrassa, això deixa en una situació "d'indefensió molts locals comercials" i col·loca els comerços en una "situació complexa" i "de precarietat" que posa en risc la seva viabilitat. "Sobretot en centres comercials, alguns prefereixen tancar. Cada mes s'estan posant a un pou sense fons", explica el president de l'entitat, Ramon Talamàs. A més, la legislació aprovada impedeix arribar a vies judicials, per la qual cosa els petits comerços perden força de negociació.
Talamàs lamenta l'actitud "sibil·lina" de grans propietaris de centres comercials, de seguir fil per randa la legislació sense avenir-se a negociar, i els demana flexibilitat pel bé comú. "Jo crec que s'equivoquen. Es poden trobar que tota l'activitat tanqui i hauran recuperat els locals però ningú els llogarà". "Si el propietari força molt la situació, es quedarà amb el local buit", emfatitza.
Talamàs: "El millor és que arribin a un acord per mantenir l'activitat al centre comercial"
Per tot això, la proposta de les Cambres de Comerç i de la Propietat de Terrassa és que llogaters i propietaris negociïn i arribin a acords beneficiosos per les dues parts. La voluntat és que tant el comerç pugui sobreviure com el propietari mantenir l'activitat en el seu local i garantir-se els cobraments més endavant. I és que des de la Cambra també són conscients que molts grans propietaris han finançat les compres de centres comercials amb els lloguers de l'espai, per la qual cosa tampoc hi poden renunciar completament. Tot i això, els demana "que valorin la realitat dels arrendataris que tenen" i pensin que "el millor és que arribin a un acord per mantenir l'activitat al centre comercial".
Des de la Cambra han copsat diferents modalitats de negociació entre les parts. Seguir emetent els rebuts com si no hagués variat res, no emetre els rebuts, condonar totalment el lloguer mentre duri l'estat d'alarma, condonar parcialment el lloguer o ajornar i fraccionar els rebuts mentre duri l'estat d'alarma per al seu pagament a posteriori.
"Podem assegurar que hi ha molta receptivitat per part dels arrendadors, per cercar una solució que eviti el tancament de locals i extinció d’arrendaments, tenint present tant la pèrdua de negocis i ocupació i també el perjudici que el tancament pot suposar pels propietaris, en la situació actual", asseguren des de la Cambra.