"Aquest és un projecte de país". Així és com el cofundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis (CCN), Joan Canadell, ha començat la seva particular puesta de largo des del Museu Marítim com a futur president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Ho ha fet acompanyat de la nova cúpula executiva formada per Mònica Roca, Pere Barrios, Roser Xalabarder i Jordi Pomarol que es farà efectiva en el ple previst per al pròxim 17 de juny. No hi ha faltat cap plat fort: 14 cadires de plata, 6 cadires patronals, la República independent, el paper de l'empresari català o la sobirania fiscal.
Des de l'inici, Canadell ha defensat que l'objectiu principal és que "Catalunya esdevingui un dels països de major riquesa i benestar de la UE en 15 o 20 anys". Una visió a mitjà i llarg termini amb un pla estratègic que contempla diferents eixos: potenciar la microempresa, les pimes i els autònoms, ajudar a fer realitat la República de Catalunya, democratitzar la institució cameral, reforçar el paper de l'empresari o crear grups de treball sobre l'educació, el turisme, la logística o la tecnologia, entre d'altres.
El futur president ja s'ha posat en contacte amb el cap d'estudis de la Cambra, Ramon Rovira, per començar a detallar les principals línies estratègiques d'anàlisi com són el boicot, els canvis de seu social, el dèficit fiscal o la viabilitat econòmica de la independència, tal com ja es va detallar durant la roda de premsa celebrada a la seu de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).
L'empresari, com a bo de la pel·lícula
"Volem fomentar que la gent que encara no és empresari comenci a ser-ho... Hem de començar a donar importància a un món empresarial que sovint se l'ha castigat desqualificant el paper de l'empresari. Això és només una mostra però a les sèries de TV3, el dolent sempre és l'empresari. Hem de canviar aquesta visió perquè crea idees i coneixement, paga impostos i genera riquesa", ha argumentat Canadell. En defensa sobretot de pimes i autònoms.
Canadell: "Treballarem per poder tenir un pressupost alternatiu a les 14 cadires de plata. Volem que d'aquí a quatre anys hagi canviat la llei i que el 100% dels vocals siguin votats"
"Això és un buit a la gran empresa? En absolut, però sí un reconeixement a tota la resta d'empreses", ha matisat Canadell. Tal com era d'esperar, les ja popularment conegudes com a 14 cadires de plata han centrat gran part de la roda de premsa. "Dialogarem i mirarem de treure el màxim profit possible. Tenen un compromís signat per fer aportacions durant els pròxims quatre anys", ha explicat.
En aquest sentit, l'empresari ha recordat que "si algú incompleix el seu compromís, haurem de salvaguardar la institució". I encara ha afegit: "Des del primer moment, treballarem per poder tenir un pressupost alternatiu a les 14 cadires de plata. Volem que d'aquí a quatre anys hagi canviat la llei i que el 100% dels vocals siguin votats". Aquesta sembla ser la voluntat compartida tant de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, com de la candidatura independentista.
Nou cens i noves consultes
Una de les primeres mesures de la candidatura Eines de País serà arreglar el cens després d'una campanya electoral on critiquen que molts empresaris no els han pogut votar perquè "no es trobaven en el cens quan sí que hi havien de ser". El cens electoral no estava actualitzat, era el de 2017.
El seu compromís és amb una "Cambra 100% democràtica". "El cens no representa tota la realitat empresarial d'aquest país", ha etzibat Canadell. Alhora, es vol posar en marxa un sistema electrònic de consultes nacional, sectorial i territorial per a l'empresariat català. A tall d'exemple es preguntarà sobre el paper de la Cambra en la construcció de la República, aconseguir la sobirania fiscal o declarar el Rei Felip VI com a persona non grata a la institució.
Canadell: "En les eleccions polítiques vota igual el senyor Grífols que qualsevol persona que estigui a l’atur i el mateix en les eleccions empresarials"
"En democràcia no hi ha cap país i institució que ponderi el vot. Tots els vots valen igual. En les eleccions polítiques vota igual el senyor Grífols que qualsevol persona que estigui a l’atur i el mateix en les eleccions empresarials", ha afegit. I encara en clau electoral, Canadell ha valorat així el resultat municipal de Barcelona: "És el que ha volgut la ciutadania i aquest canvi de Colau a ERC anirà més en línia amb del nostre projecte".
Negociacions patronals
El futur president de la Cambra també ha detallat que Eines de País es troba en fase de negociació amb els 12 candidats de Foment del Treball i Pimec que opten a les 5 cadires patronals el pròxim 5 de juny: "No serà una decisió salomònica, ni només per a la petita ni per a la gran empresa. Serà una decisió meditada d'acord amb les aportacions de cada candidat". No és important el pes, però sí el projecte.
De moment, Canadell es reunirà aquest dimecres amb l'encara president Miquel Valls. La candidatura independentista ja treballa en més de 20 projectes i es mostra oberta a la col·laboració amb altres candidatures sense tancar-se portes amb ningú. Tal com ja va explicar VIA Empresa, l'únic amb qui encara no s'ha produït cap mena de contacte és amb l'equip encapçalat per Carles Tusquets, president de Banco Mediolanum a Espanya i Trea Capital.
Tot i això, ja s'ha decidit per votació dels 40 candidats que anaven a la llista que els 12 membres del consell executiu siguin d'Eines de País. Alhora, hi ha més de 130 càrrecs que depenen de la Cambra com per exemple, la presidència de Turisme de Barcelona. De moment, no es preveuen tampoc canvis en l'estructura interna de la Cambra com són la direcció o el secretariat general. "No pensem en què volem substituir, sinó en seguir treballant", ha conclòs el tresorer Jordi Pomarol. El rellotge no s'atura.