Encabir-ho tot dins la maleta, abaixar les persianes, tancar la casa a pany i forrellat i cap a l'aeroport. Durant el trajecte fins a la terminal, anar repassant que no ens hàgim deixat res. Segurament, si ens hem planificat bé les vacances, no tindrem cap ensurt, però hi ha gent que es descuida sempre un pas necessari per no gastar més del compte un cop estiguem desconnectant de tot al país de destí: l'evolució del preu de les divises. "Sempre hi ha algú que, quan torna de vacances, comença a presumir davant els companys de feina explicant que va poder dinar de forquilla i ganivet per tan sols tres euros -explica entre rialles l'economista Sílvia Holgado-. En canvi, d'altres callen avergonyits perquè els van cobrar deu euros per beure's un refresc", assenyala. És aquesta la diferència entre estudiar a fons l'economia del país de destí o no fer-ho.
"Abans de triar un país on anar a passar una setmana de vacances, és altament recomanable mirar quina diferència hi ha entre el valor de la nostra moneda i la del país de destí -apunta l'experta-. Qui ho fa es pot estalviar un bon pessic del pressupost que tenia estalviat per fer el viatge", afegeix. Però anem a pams i aclarim conceptes.
Aquest 2019 l'Argentina, Turquia, Islàndia, Austràlia i Sri Lanka encapçalen la llista de països per visitar durant l'estiu i estalviar pel canvi de moneda
Les divises són les monedes utilitzades en una regió, país o unió monetària diferent de la nostra. S'intercanvien en el mercat monetari mundial, per la qual cosa el seu preu fluctua i es van establint diversos tipus de canvi. Dit d'una altra manera, la moneda va variant el seu valor constantment. "Sense anar més lluny, pot canviar per culpa d'un missatge de Twitter del president del país en qüestió o bé per culpa de notícies que difonen els mitjans de comunicació", exemplifica Holgado. I, gràcies a aquesta fluctuació, la diferència de valor entre una divisa i una altra pot comportar beneficis. "Qui més s'ho mira amb lupa són les empreses d'exportació i d'importació, que poden veure fluctuar els seus guanys en casos d'encàrrecs molt grans", assegura. Però, per a Holgado, el turista també pot treure'n profit.
"A l'hora de començar a buscar possibles destinacions on passar les vacances, convé donar un cop d'ull a l'estat de les divises", comença apuntant. Aquest 2019, per exemple, l'Argentina, Turquia, Islàndia, Austràlia i Sri Lanka encapçalen la llista de països per visitar durant l'estiu i estalviar pel canvi de moneda, segons un informe d'Ebury, una institució financera especialitzada en pagaments internacionals. "En el cas de l'Argentina, l'euro s'ha revalorat fins a un 34% respecte de l'estiu passat i resulta molt atractiu per als europeus que busquen estalviar i fugir de la calor, ja que allà és hivern", expliquen des d'Ebury. A Turquia i Islàndia, dues de les destinacions de moda entre els espanyols, l'euro val pràcticament un 10% més que la moneda local. "Suposarà un estalvi important a qui visiti aquests dos països", subratllen en el document.
"Un cop s'ha consultat el preu de la moneda del país que visitarem, sempre va molt bé escriure's en un paper una petita taula d'equivalències que ens serveixi de referència durant el viatge", aconsella Holgado. D'aquesta manera, en tot moment es pot ser conscient del preu que realment s'està pagant pels productes o serveis que comprem. "A més a més, així evites situacions ridícules com oferir 50 cèntims al guia que t'ha fet el freetour per no saber a quants euros equival cada moneda o bitllet", exemplifica.
"Surt més a compte demanar la moneda nova a una entitat bancària del nostre país que no pas optar per les cases de canvi que trobarem repartides arreu del país de destí"
Un dels altres punts claus, segons Holgado, és la previsió a l'hora de fer el canvi de moneda. "Surt més a compte demanar la moneda nova a una entitat bancària del nostre país que no pas optar per les finestretes de l'aeroport o les cases de canvi que trobarem repartides arreu del país de destí, si bé és cert que et cobren una petita comissió", assenyala. Encara hi ha una quarta opció: treure diners en un caixer del país on es vagi de vacances. "En aquest cas el banc et cobrarà una comissió per haver tret diners d'un caixer que no és seu, i la comissió pel canvi de divises", adverteix. Sobre si és convenient o no viatjar sense efectiu i anar pagant amb targeta, Holgado afirma que és possible fer-ho en països com el Regne Unit, però complicat en d'altres com la Xina, on encara hi ha negocis que no n'accepten. Això sí: quan es paga en targeta es pot pagar en euros. "T'apliquen el preu de canvi del dia", apunta.
Els consells, però, no acaben aquí. "És important no tornar mai del viatge amb una gran quantitat de monedes, ja que els bancs tan sols accepten fer canvis de moneda en bitllets", explica Holgado. Si ens en sobren gaires, sempre es poden guardar per si mai tornem a viatjar-hi. Això sí: cal estar pendents que no caduqui. Pot semblar estrany, però sense anar més lluny, el mes de març de 2018 el Regne Unit va fer caducar els bitllets antics de 10 lliures i en el dia d'avui les botigues tan sols accepten els nous. Sigui com sigui, estar al corrent del preu de canvi de les divises pot fer estalviar una bona picossada, però Holgado també recomana no estressar-se. "Al capdavall és estiu, i també està bé deixar anar de tant en tant allò de tan se val, són vacances".