Tots tenim (dis)capacitats

"La pitjor paràlisi cerebral no és la que tinc jo, sinó la por de viure"

La Gala más IN celebrada al Liceu de Barcelona. | Cedida
La Gala más IN celebrada al Liceu de Barcelona. | Cedida
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
19 de Desembre de 2021
Act. 19 de Desembre de 2021

Diuen que la vida et pot canviar d'un moment a l'altre. N'hi ha prou amb un segon, un minut, una hora o un dia. O potser directament la vida ja t'ha canviat i malauradament, encara no has tingut temps per aturar-te i adonar-te fins a quin punt la vida és un regal i cada cop que la comparteixes i tens consciència del temps passat, converteixes la vida en una festa eterna. 

 

El 24 de febrer de 2020 vaig anar per primer cop a la Gala Más IN -INtegradora, INclusiva i INterpretativa- convidat per Cristian Rovira, vicepresident de Grupo Sifu i col·laborador de VIA Empresa. El 29 de novembre de 2021 vaig tornar a viure en directe la Gala Más In celebrada al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Entremig, una pandèmia sense precedents, el confinament, la crisi sanitària i econòmica i un total d'un any, nou mesos i cinc dies. 

Rovira: "Tots som iguals, tots som diferents. Tots tenim les nostres discapacitats i capacitats"

"Totes les persones són imprescindibles. Hem tornat a demostrar que discapacitat i professionalitat no són incompatibles. Tots som iguals, tots som diferents. Tots tenim les nostres discapacitats i capacitats. No se m'acudeixen millors líders que els artistes que hi ha aquí", va assegurar Rovira a la gala prèvia a l'esclat del coronavirus presentada per Lary León amb el lema El límit el poses tu. Un autèntic cant a la vida. 

 

"Sovint no sabem com tractar la discapacitat perquè no sabem com dir-li. Diversitat funcional? Què és? Parlar de discapacitat és parlar de persones amb discapacitat. Però, tots tenim capacitats i discapacitats. Aquesta és precisament la riquesa i la diversitat. Quan algú se surt de la norma, ens espanta però tots som font d'inspiració", va explicar Lary León, gerent de la Fundación Atresmedia. 

Lary León va néixer sense braços i amb només una cama. Recorda que de petita va néixer amb una clara missió de vida: "En comptes de futbolista, vaig néixer sirena. Vaig arribar a aquest món simplement per somriure i vaig aprendre que amb un somriure ho canviava tot". Al llibre El tesón de una sirena (Plataforma Editorial) explica la seva gran història de superació. 

"Som discapacitat però sobretot capacitat. Les persones que assisteixen en aquesta gala única arreu d'Europa no surten com han entrat. Aquí mostrem que tots som iguals i tots som diferents. La música ens iguala a tots", reivindica Rovira durant l'última gala aquest cop presentada per Eva Moral que és medallista dels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. 

León: "Sovint no sabem com tractar la discapacitat perquè no sabem com dir-li... Quan algú se surt de la norma, ens espanta però tots som font d'inspiració"

Eva Moral és un advocada apassionada pel triatló. La vida li va canviar un 29 de setembre quan va patir un greu accident durant una ruta de ciclisme a Madrid que la va deixar en cadira de rodes. "Vaig sentir un cop sec a l'esquena i després... Por, por de què no em trobin, por del disgust a la meva família... I la certesa de saber que mai més tornaria a moure les cames", recorda. Aquest passat mes d'agost va aconseguir la medalla de bronze en el seu debut paralímpic. 

Tot just fa 15 anys que la Fundació Grupo Sifu va passar de somni a realitat. Albert Campabadal n'és el president i reivindica que no treballen amb les discapacitats, sinó amb les capacitats. "Quan explicava el projecte, em deien que no anava prou fi... La vida és complicada, però ens envoltem sempre de bona gent", assegura amb un somriure tot agraint també el suport de la classe política "conscienciada". 

Set edicions ja de la Gala Más In i centenars d'artistes com Andrea Zamora, Antonio Belmonte, Mònica López, The Django Orchestra Academy, Mirada estràbica de Xiula, Joel Bueno, Èric Díaz, Manel Ortega, Albert Garrell, Carolina Alabau, Francesc Guzmán, Pol Oñate, Tcha Limberger, Camil Arcarazo, Joan Motera, Albert Bello, Kopil Roca, Miriam Fernandez, Jordi Vericat o David Palau, entre tants d'altres, capaços de deixar el públic sense paraules i amb les emocions a flors de pell. 

"Encara que la societat et digui que no, planta-li un sí", explica un dels artistes. "La pitjor paràlisi cerebral no és la que tinc jo, sinó la por de viure", afegeix un altre. "Ser diferents no vol dir ser inferiors. Oblidem-nos dels límits i centrem-nos en el talent", insisteix el primer. "L'èxit és fer allò que vols quan vols i envoltat de la gent que realment t'importa", conclouen. 

Històries de vida, superació, esforç i talent. Perquè la vida et pot canviar d'un moment a l'altre. Perquè la superació és una lluita diària amb un mateix i les seves circumstàncies. Perquè l'esforç és una actitud sense límits. Perquè el talent és integrar passió, aprenentatge, autenticitat, innovació, creixement... El talent és una forma de pensar, fer i viure. El talent és vida, molta vida i diferents capacitats.