• Economia
  • El capital immobiliari baixa al fang: agafa inèrcia i entra a les operacions

El capital immobiliari baixa al fang: agafa inèrcia i entra a les operacions

The District tanca la seva tercera i darrera jornada concloent un "moment dolç" per a la inversió immobiliària

Tercera jornada del The District 2024 | Cedida
Tercera jornada del The District 2024 | Cedida
Barcelona
27 de Setembre de 2024

El cercle virtuós en termes econòmics s'utilitza per explicar un moment en què el mercat mostra fonaments saludables i es produeix una cadena d'esdeveniments que es reforcen a si mateixos mitjançant un cicle de retroalimentació continu, amb resultats cada vegada més favorables. S'utilitza per parlar d'un mercat quan aquest va sobre rodes. Doncs sobre rodes, entrant al cercle virtuós, es troba el capital immobiliari que, després d'uns anys de mantenir-se prudent -en el wait and see- ara sí "torna al mercat" i ho fa amb algunes lliçons apreses: "implicant-se més en les operacions" i jugant també amb el finançament alternatiu. Aquestes són algunes de les conclusions extretes pels organitzadors de The District, el congrés immobiliari que aquest divendres tanca les portes després d'haver acollit més de 12.000 directius. 

Una mostra del "moment dolç" que viu el capital immobiliari són les xifres assolides en la tercera edició de The District. "Pensàvem que aquest seria un any de consolidació, però ha sigut un any de creixement en tots els àmbits"; ha assegurat Albert Planas, director de Next Business Exibitions (Nebext), empresa organitzadora del congrés. Més enllà de l'impacte econòmic de 27 milions d'euros per a Barcelona (l'any passat van ser 21 milions), el congrés ha superat la previsió d'assistència de 12.000 directius, xifra que ja suposava un rècord per al saló. Per aquest motiu i per les més de 1.000 reunions one-to-one que s'han produït aquests dies, els organitzadors s'han mostrat -en un acte dirigit a la premsa- plenament satisfets. "Quantes operacions hauran sortit d'aquestes més de 1.000 reunions?", preguntava en alt Planas, donant a entendre la projecció i influència del saló en l'ecosistema immobiliari. 

La cimera ha analitzat durant aquests tres dies el sentiment inversor, les macrotendències del capital, i ha conclòs tres titulars destacats: el mercat ha tornat, els fons han decidit entrar i especialitzar-se en les operacions, i el logístic i el flex living (actius residencials flexibles) són els actius estrella. Així ho ha explicat Juan Velayos, president del The District, remarcant el "moment dolç" que viu el mercat Espanyol comparat amb la resta de mercats, a l'hora d'atreure capital, "malgrat la regulació". 

Aquest sentiment positiu i de confiança, segons Velayos, és causat per un context macroeconòmic favorable: "una inflació controlada, uns tipus d'interès estables i amb tendència a la baixa, uns fonaments sòlids i molta capacitat de capital". Un capital que ha posat l'interès en els actius alternatius, en el mercat logístic i en el flex living, les modalitats més flexibles de l'habitatge (com el coliving, les residències o els build to rent). L'auge del flex living, segons Velayos, atén a "un sector residencial que s'està adaptant a les necessitats reals i vitals de la demanda", com succeeix per exemple amb les residències d'estudiants i les residències sèniors. Ara bé, són actius amb un component molt més alt de serveis i que requereixen molta més especialització.  

Velayos: "Ja no es tracta de tenir només el totxo, el capital vol tenir les operacions també, vol ser-hi"

Com aquests són, també, actius poc madurs, amb poca trajectòria al mercat, s'ha produït un canvi destacable en el comportament del capital. Aquest s'ha anat apropant més a les operacions, implicant-se i especialitzant-se, per tal de reduir riscos i sofisticar l'activitat. "Ja no es tracta de tenir només el totxo, el capital vol tenir les operacions també, vol ser-hi", ha explicat Velayos. 

El flex living també està en auge, segons el president del The District, per l'aclaparador desequilibri que hi ha entre oferta i demanda: "hi ha una necessitat de tenir 200.000 llars noves anualment a Espanya i només estem produint-ne 80.000-100.000. I el problema s'incrementa any rere any". Per això, Velayos -i els experts que aquests dies han assistit al congrés- apunten com a solució marcs reguladors que permetin prémer l'accelerador dels actius de flex living. I ressona una vegada i una altra el camí referent: Madrid. "Madrid va molt per davant que altres regions perquè és capaç de generar oferta residencial des de diferents modalitats", ha destacat Velayos.

Quant al finançament, el directiu ha destacat que "la banca es troba molt oberta a fer negocis", això sí, mantenint una visió i actitud "prudent que s'ha quedat per sempre a la banca espanyola". Destaca la consolidació del finançament alternatiu, que acull un risc major que el finançament tradicional i és més àgil. Ara bé, "encara no hem vist a Espanya operacions estructurades amb finançament alternatiu i tradicional. Ho veurem arribar -ha avisat-, però encara no som capaços d'estructurar-les mixtes". 

I malgrat que els organitzadors han volgut destacar "el suport" que han rebut de les administracions -especialment de l'Ajuntament de Barcelona- en la celebració del The District, no han deixat de tocar el crostó a aquestes mateixes administracions: les regulacions no estan acompanyant al mercat. "Totes aquestes tendències han d'anar acompanyades de marcs reguladors favorables", ha advertit Velayos qui creu que "enviar missatges d'incertesa reguladora només provocarà que el capital torni a aturar-se". La pilota torna a estar al terrat de l'administració i els partits polítics, i així ho ha sentenciat Velayos: "El sector immobiliari no està al marge de la poca capacitat que tenen els partits polítics per generar consensos".