Malgrat que l'inici del The District s'ha vist entorpit per la irrupció de manifestants que han entrat dins del recinte de Fira Montjuïc de Barcelona, el saló ha pogut funcionar amb normalitat a partir de les 11.30 hores del matí. Dues hores i mitja de retard que no han aconseguit afluixar els ànims dels visitants, tant nacionals com internacionals, que s'han mostrat efusivament contents de retrobar-se i que han mantingut un missatge comú: el capital immobiliari no té por. I no ho diuen pas per les manifestacions, sinó pel context d'incertesa econòmica que viu el país.
Aquells que no poden evitar comparar el Barcelona Meeting Point (la trobada anual del sector immobiliari que s'havia fet fins ara a Barcelona en aquestes mateixes dates), amb el The District, perceben un saló diferent, dirigit a un altre públic, més especialitzat i professional i, per tant, menys massiu. Si bé el BMP reunia a tots els agents del sector immobiliari (productes i serveis d'ús personal, familiar i professional, compra, lloguer, inversió, finançament, molt d'habitatge i poc d'immobiliària de l'empresa), el The District es dirigeix a un target més concret: professionals del sector immobiliari, tant nacionals com internacionals, molt vinculats al capital i amb fermes conviccions ESG -environmental, social and governance-.
Planas: "No és un esdeveniment per vendre pisos a les famílies"
"No és un esdeveniment per vendre pisos a les famílies", ha assegurat Albert Planas, director general del The District, als periodistes. Concretament, durant els tres dies en què se celebrarà la cimera immobiliària, la Fira de Barcelona a Montjuïc reunirà més de 7.000 professionals i 386 experts internacionals, representants d'organitzacions com Bain Capital, Blackstone, Brookfield, EPRA, Goldman Sachs, Hines, Stoneshield o TPG. "És important que hi hagi un punt de trobada al sector", destaca Laura Abadal, directora de Comunicació de Forcadell.
Els experts comparteixen les seves estratègies per combatre la incertesa
La gran protagonista de la jornada, més enllà de l'anècdota dels manifestants, ha sigut la incertesa econòmica. El capital immobiliari analitza atentament l'escalada de preus, la crisi energètica i la pujada dels tipus d'interès i prepara les estratègies a seguir en els propers mesos, entre les quals les fonts alternatives de finançament poden jugar un paper significatiu.
"Ens apropem perillosament a temps complicats", ha sentenciat Ismael Clemente, CEO i vicepresident de Merlin Properties, valorant molt positivament que el sector hagi mostrat, en aquesta cita, "unitat". Clemente assegura que des de Merlin Properties encaren aquesta etapa amb relativa tranquil·litat. "M'espanta menys aquesta crisi que la de la covid-19. Al final, era una crisi sanitària i jo no sóc metge, no podria saber ni la grandària ni la duració de la crisi i, per tant, no podia saber quins efectes tindria sobre l'economia global." Ara la situació és diferent, aquesta és una crisi principalment econòmica "més o menys estàndard, més o menys curta i més o menys profunda", assegura.
Clemente: "M'espanta menys aquesta crisi que la de la covid-19"
Per a Clemente, "és normal que el ciutadà s'espanti", però creu que per al gestor d'una empresa, hi ha una sèrie de receptes a aplicar" que li poden permetre sortejar la situació i, fins i tot, sortir ben parat. Anomena algunes d'elles: reduir l'endeutament, diversificar les inversions, internacionalitzar el negoci per no dependre únicament del mercat nacional i no negar la recessió. "L'economia és cíclica i el mercat immobiliari també, hem d'actuar en conseqüència i prudència, sense endeutar-se més". Sobre l'endeutament, raona que "quan comencen temps convulsos, no és convenient dependre de deute bancari o de bons, perquè et pots trobar amb dificultats per refinançar el deute".
Seguint amb les receptes, "comprar accions de LAR España", afirma Miguel Pereda, president del Grupo Lar, fent autopromoció. Pere Viñolas, CEO de la socimi Colonial, aporta una altra: "parar atenció a la capacitat de les empreses de generar rendiments i donar les particularitats a cada empresa, i no només a la matriu".
Barrachina: "Hem de canviar el parc immobiliari i fer-lo més sostenible, i el context econòmic no ens pot fer tirar enrere"
Oriol Barrachina, CEO de Cushman & Wakefield, aporta una altra clau: la flexibilitat. "És moment de posar damunt de la taula paradigmes com la flexibilitat, d'usos i d'esquemes, de finançament...". I afegeix una última: pensar en el llarg termini. "Malgrat que els retorns no seran immediats, les decisions que s'han de prendre són de mig-llarg termini. Hem de canviar el parc immobiliari i fer-lo més sostenible, i el context econòmic no ens pot fer tirar enrere".
Des de CBRE, es mostren "prudents de cara a l'escenari de l'any vinent i, encara que continua havent-hi un gran apetit inversor, és raonable pensar que la situació macro i geopolítica es traduirà en menys volums d'inversió ja que els preus tarden una mica en ajustar-se", assegura Adolfo Ramírez-Escudero, president de CBRE España. El mercat immobiliari, tant català com espanyol, continua sent "necessari per a les carteres d'inversió, tant d'inversors institucionals com privats", apunta, i per això, calcula que l'exercici del 2022 tancarà amb bones xifres d'inversió immobiliària: concretament 18.000 milions d'euros, un volum semblant al del 2018.
Fons voltors o fons d'inversió?
Quant a l'incident dels manifestants, Planas ha assegurat que "tothom té dret a manifestar-se. Barcelona és diversa i això que ha passat avui és diversitat. Entenem els diferents punts de vista de la societat". Això sí, davant els actes de tensió i violència que s'han viscut durant uns minuts, ha demanat sentit comú respecte pel personal de l'esdeveniment i pel bon funcionament de les conferències.
La crítica de molts dels manifestants és la falta d'habitatge social, que atribueixen a la pressió dels fons voltors, patrimonialistes i diferents agents del sector immobiliari. En aquest sentit, Planas ha assegurat que els fons voltors com a tal, "ja no existeixen. Ara estan extremadament tutelats i tenen exigències de govern socials i sostenibles". I ha afegit: "No estem a l'època dels 2000 dels pelotazos". L'organitzador del The District creu, de fet, que aquests fons d'inversió poden fer -i fan- molt per ampliar el parc d'habitatge social.