Què és més perillós, una pistola o una piscina? Què tenen en comú els mestres i els lluitadors de sumo? Per què els traficants de drogues encara viuen amb les seves mares? Quant importen realment els pares? Com va afectar la legalització de l'avortament a la taxa de delictes violents?
Aquestes poden semblar preguntes atípiques per a un economista. Però Steven D. Levitt, professor d'Economia de la Universitat de Chicago i coeditor de la revista Journal of Political Economy, no és un economista a l'ús. És un aclamat erudit que estudia els enigmes de la vida quotidiana i les conclusions de la qual desafien la saviesa convencional. Perquè, en les seves pròpies paraules, "l'economia és, en la seva essència, l'estudi de l'elecció humana” i perquè ”un economista rebel explora el costat ocult de tot”.
Freakonomics és un llibre que ha deixat una petjada a la cultura popular des de la seva publicació el 2005. Es tracta d'una col·laboració innovadora entre Levitt i Stephen J. Dubner, un guardonat autor i un concís i eloqüent periodista. El llibre explora com l'economia pot aplicar-se a tota mena de problemes i qüestions, des del crim fins a l'esport, passant per l'educació i les cites en línia. En general, comencen amb una muntanya de dades i una pregunta simple. "La bona recerca econòmica sempre comença amb una bona pregunta", considera Levitt. Algunes d'aquestes preguntes es refereixen a qüestions de vida o mort; unes altres tenen una qualitat bastant extravagant.
Levitt: "La bona recerca econòmica sempre comença amb una bona pregunta"
L'èxit del llibre es deu en part a la forma en què Levitt i Dubner apliquen els principis econòmics a qüestions que no són típicament considerades dins de l'àmbit de l'economia. Però també a la manera en què presenten aquestes dades, de forma que siguin comprensibles i entretingudes per al lector comú. En paraules de Dubner, ”en última instància, Freakonomics tracta sobre el poder de la informació: com es recopila, com s'organitza i com s'interpreta”. A través d'una narrativa convincent i enginyosa, Levitt i Dubner demostren que l'economia és, en última instància, l'estudi dels incentius: com les persones obtenen el que volen o necessiten, especialment quan altres persones volen o necessiten el mateix.
A Freakonomics, ho exploren tot. La veritat sobre els agents immobiliaris, els mites del finançament de campanyes polítiques, els secrets del Ku Klux Klan... El que uneix totes aquestes històries és la creença que el món modern, malgrat una gran quantitat de complexitat i engany descarat, no és impenetrable, no és desconegut i, si es fa la pregunta correcta, és fins i tot més intrigant del que pensem. Tot el que es necessita és una nova manera de mirar. Freakonomics estableix aquesta premissa poc convencional: si la moralitat representa com ens agradaria que funcionés el món, llavors l'economia representa com realment funciona.
Si la moralitat representa com ens agradaria que funcionés el món, llavors l'economia representa com realment funciona
Freakonomics en l'empresa
Encara que aquest llibre no va ser dissenyat específicament per a la seva aplicació pràctica en entorns empresarials, presenta una lliçó commovedora que pot canviar la forma en què les persones aborden els desafiaments quotidians. Freakonomics proposa que els éssers humans són motivats pel seu desig d'obtenir el que volen i busquen el camí de menor resistència per a aconseguir-lo, la qual cosa fa que el disseny adequat d'incentius sigui fonamental per a motivar a les persones a fer el que s'espera d'elles. "La majoria de les decisions que prenem es basen en una comprensió imperfecta de com funciona el món”, explica Dubner.
Els autors exploren com els incentius ben dissenyats poden influir positivament en la presa de decisions i com els incentius equivocats poden portar a resultats no desitjats. A més, descriuen els tres tipus d'incentius: econòmics, socials i morals.
Dubner: "La majoria de les decisions que prenem en la vida es basen en una comprensió imperfecta de com funciona el món”
La teoria d'incentius presentada a Freakonomics és rellevant per a aplicar-la en entorns empresarials, ja que permet entendre com les persones responen a diferents estímuls i com dissenyar programes d'incentius per als empleats que produeixin els resultats desitjats. El llibre també destaca la importància de basar les decisions en dades en lloc de suposicions o intuïcions, la qual cosa pot ajudar les empreses a identificar patrons i relacions inesperades, millorar l'eficiència de les seves operacions i trobar oportunitats de venda creuada.
Així mateix, Freakonomics convida a les empreses a buscar factors subjacents que poden estar contribuint a problemes com l'absentisme laboral o la falta de productivitat, i fomenta el pensament creatiu i la innovació per a trobar solucions noves i no convencionals als desafiaments empresarials. En animar als empleats a pensar de maneres diferents i considerar perspectives inusuals, una empresa pot fomentar una cultura d'innovació i creativitat.
Èxit malgrat les crítiques
Freakonomics ha estat criticat per alguns economistes per simplificar massa els problemes i per no aplicar completament els mètodes científics. No obstant això, el seu enfocament ha estat popular entre el públic general i ha inspirat a altres escriptors i divulgadors a aplicar els principis econòmics a una àmplia gamma de problemes. Levitt i Dubner han demostrat que l'economia pot explicar molt més del que es podria pensar.
Freakonomics és el remei per a una ment curiosa, que explora el coneixement convencional per a comprendre el que realment està en joc
Freakonomics es va convertir ràpidament en un èxit de vendes i va guanyar diversos premis, incloent-hi el premi Edgar Award en la categoria de Millor Llibre de No Ficció al 2006. Des de llavors, Levitt i Dubner han creat un podcast, un blog i fins a una sèrie de televisió basats en aquestes idees. Aquests mitjans amplien encara més la gamma de temes que aborden i ofereixen una plataforma perquè experts de tota mena de camps discuteixin l'economia i la seva aplicació en la vida quotidiana.
És cert que els lectors d'aquest llibre estaran armats de suficients enigmes i històries per a mil festes de còctels. Però Freakonomics pot proporcionar més que això. Literalment redefinirà la forma en què veiem el món modern. Freakonomics és el remei per a una ment curiosa, que explora el coneixement convencional per a comprendre el que realment està en joc.