• Economia
  • El debut de Tusquets a la Cambra: sense pactes, amb misteri i grans empreses

El debut de Tusquets a la Cambra: sense pactes, amb misteri i grans empreses

El president de Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya critica "la demonització de les grans corporacions"

Carles Tusquets, excandidat a la Cambra de Barcelona. | ACN
Carles Tusquets, excandidat a la Cambra de Barcelona. | ACN
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
22 de Febrer de 2019
Act. 28 de Febrer de 2019

Tot i que fa més de mig any que va fer pública la seva voluntat de presidir la Cambra de Comerç de Barcelona, Carles Tusquets ha estat l'últim candidat a presentar alguns dels seus 40 principals. "Se m'acusa de ser financer, és veritat, però també sóc empresari i multisectorial", ha reivindicat des de bon començament des de l'auditori de l'Hotel Catalonia Plaza. El seu lema és Creem futur

 

La trajectòria de Tusquets és vox populi: amb 27 anys va ser tresorer del FC Barcelona, amb 32 anys va fundar FIBANC (l'actual Banco Mediolanum) i als 38 anys va presidir el Cercle d'Economia. Actualment, presideix Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya i com a tal, es presenta a l'epígraf cameral 11.1 que és el de banca i serveis financers. "Trea és la meva societat de valors i té seu a Barcelona al contrari del que s'ha dit", ha assegurat. 

Tusquets: "Em presento per Trea que és la meva societat de valors i té seu a Barcelona al contrari del que s'ha dit"

A la candidatura de Tusquets hi ha noms coneguts de l'empresariat català com: Ramon Asensio (Roca Sanitario), Toni Brunet (Tradia), Amat Hussain (Condis), Ramon Riera (Eurofincas), Pere Vicens (Editorial Vicens Vives), Lluís Vendrell (Unión Suiza) o Pere Viñolas (Immobiliària Colonial), entre d'altres. Tot i que Riera va manifestar a mitjans de gener el seu suport a la candidatura de José Maria Torres finalment ha optat per canviar de bàndol. 

 

L'estratègia: "no continuista i sense pactes"

En tot moment, el financer i empresari s'ha volgut treure l'etiqueta de "continuista" amb el llegat de l'actual president de la Cambra, Miquel Valls, i ha contraatacat recordant que fa 30 anys que els seus rivals estan a l'ens cameral. "Nosaltres no volem pactar. Tothom parla de renovació i sóc l'únic que no està a la Cambra. Anirem fins al final", ha insistit.

Tusquets: "Em preocupa perquè he vist una espècie de demonització de les grans empreses en alguns discursos. Se les acusa de no tenir la seu social a Barcelona quan estan invertint i pagant impostos aquí"

Pel que fa al vot electrònic, Tusquets s'ha mostrat partidari de la màxima difusió i participació: "No estem a favor de què es puguin fer trampes, mal ús o suplantació d'identitat. El vot ha de ser garantista, volem que votin les empreses i els empresaris". De moment, la seva estratègia electoral implica no donar massa pistes a les altres candidatures encapçalades per Enric Crous i Ramon Masià, tal com es posa de manifest amb una llista on encara falten alguns candidats. 

De fet, en el comunicat que s'ha fet públic hi ha noms d'empresaris sense detallar per quina empresa es presenten alhora que hi ha empreses que no concreten quin serà el seu representant. Aquest últim és el cas d'Areas, Autocars JuliàPlaneta o Seat, entre d'altres. Segons Tusquets, "hi ha algunes empreses que ens donen suport però prefereixen no divulgar el seu nom". 

Grans empreses i poques dones

"La Cambra ha de ser la veu forta i independent de la societat civil emprenedora", ha explicat Tusquets. Alternant el català i el castellà, ha posat també sobre la taula la transformació digital i "un model de gestió en termes de gènere, cultures, generacions i capacitats diverses". De moment, però, només hi ha sis dones a la llista pública dels seus 40 principals. Una xifra que queda molt lluny de les reivindicacions d'altres candidatures com 50a50. 

En aquest sentit, el president de Trea Capital i Banco Mediolanum defensa que aposta per un model femení però que abans que "la confrontació", prefereix "la renovació i la integració". Una integració de la diversitat que s'ha volgut posar en relleu amb els testimonis de Ramón Palou o de Sílvia Sorribas, Karen Reith o Alejandra Vidal. "Jo seria el primer representant pakistanès a la Cambra de Barcelona", ha recordat Hussain que és propietari d'una trentena d'establiments Condis.

Hussain: "Jo seria el primer representant pakistanès a la Cambra de Barcelona"

Per acabar, Tusquets ha fet una clara defensa de les grans empreses: "Em preocupa perquè he vist una espècie de dimonització de les grans empreses en alguns discursos. A moltes d'elles se les acusa de no tenir la seu social a Barcelona quan estan invertint i pagant impostos aquí. No se les pot demonitzar". Encara més: "Quina empresa ha fet la inversió de Telefónica a Catalunya i Barcelona?" Convé no oblidar que al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona hi ha fins a 14 cadires reservades per a les grans empreses. 

"Pels suports que tenim hem de guanyar. Naturalment, perquè són globals i transversals", ha conclòs postulant-se com a guanyador. No ho tindrà fàcil i és que la cursa electoral per la Cambra de Barcelona es preveu més disputada que mai amb la gota malaia del tàndem format per Crous i Torres, el programa de Masià que no aspira a un concurs de bellesa, la revolta de les dones de 50a50 o la candidatura republicana de Canadell amb els suports del CCN i l'ANC.