• Economia
  • "Les startups i els inversors són agnòstics"

"Les startups i els inversors són agnòstics"

El CEO de la MWCapital, Carlos Grau, defensa la candidatura de Barcelona com a capital del 5G més enllà de la política

Carlos Grau, director general de MWCapital
Carlos Grau, director general de MWCapital
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
12 d'Abril de 2018

Agnòstic: "Actitud intel·lectual de qui no pretén saber més enllà del que la ciència permet en cada moment" (Enciclopèdia Catalana). Aquest concepte introduït pel biòleg britànic Thomas Henry Huxley durant 1869 ha permès al director general de la Fundació Mobile World Capital (MWC), Carlos Grau, parlar de tecnologia en un context polític incert durant el Fòrum Collserola organitzat per GCT Plus amb la col laboracio de VIA Empresa i Can Ametller. "Les startups i els inversors són agnòstics", ha assegurat. Amb permís del 155. 

 

"El 5G no és una marxa més del cotxe sinó un salt disruptiu"

L'objectiu no és cap altra que posar a la pràctica que amb el Mobile no n'hi ha prou. Barcelona, capital del mòbil, sí. Però, també aspirant a capital del 5G amb tot el que això comporta: projectes de test i validació del desplegament de la xarxa. En resum, convertir-se en el hub tecnològic per excel·lència d'Europa. Segons Grau, "la batalla no és d'ampli de banda sinó de talent per potenciar l'ecosistema de la ciutat". 

 

El MWC ha deixat de ser un congrés de tecnologia mòbil per convertir-se en "un congrés de tecnologia transversal". De què es parla al MWC? De pràcticament tot: el backstage de l'última edició va treure més fum que mai. El mateix amb el 4YFN. Tot per Barcelona. "El tema estrella és el 5G, no és una marxa més del cotxe sinó un salt disruptiu", ha insistit. De moment, Telefónica i la MWCapital ja han invertit 2 milions d'euros en un laboratori 5G que s'ubicarà al Pier 01

Del quiròfan al Camp Nou

I per què el 5G és molt més que posar cinquena? N'hi ha prou amb anticipar-ne les conseqüències: ultra alta definició, menys latència (temps de resposta de la xarxa), aplicacions d'alta precisió, capil·laritat de xarxa o sensors amb més autonomia dins les ciutats, entre molts d'altres. Un salt d'alta volada que obre nous escenaris tant en vehicles autònoms i connectats com en experiències digitals i d'entreteniment.

Els exemples són com tornar al futur: el quiròfan digitalitzat de l'Hospital Clínic (amb operacions quirúrgiques a distància i en temps real), les excavadores sense conductor del Port de Barcelona o el Camp Nou tecnològic de la mà del Barça Innovation Hub. 

Barcelona no s'atura i ja mou fitxa per guanyar "la batalla dels escenaris verticals i dels casos ús" en 5G. Grau destaca la bona posició de la ciutat pel que fa a comunitat científica, volum de startups, mida de les rondes de finançament en empreses com Privalia o Social Point i inversió de grans corporacions com Nestlé o Amazon. "Abans de 2018 començarem el desplegament de la xarxa 5G i hi ha molts escenaris que ni imaginem", recorda. 

'Better Together'

Per tot plegat, Grau aposta per deixar de banda les diferències: "Treballar els hubs de Barcelona i Madrid ens fa més forts". Tots dos es troben dins el top 10 de hubs europeus amb més startups. En aquest sentit, Grau ha reconegut que enyora la participació d'alguns membres del govern català i que l'aplicació del 155 es fa visible "en algun tema operatiu" però que no ha afectat les decisions clau del dia a dia de la fundació.

"Treballar els hubs de Barcelona i Madrid ens fa més forts"

"Que no hi hagi govern en els últims mesos es nota pel lideratge de persones", ha reivindicat davant la presència del secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, i l'exconseller Felip Puig. Alhora, també ha volgut agrair el pas endavant de Lluís Gómez com a comissionat de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona i el suport del secretari d'Estat per l'Agenda Digital, José María Lassalle, que ha atorgat el centre nacional del 5G a la MWCapital. "És dels moderats", ha afegit. 

Un aprovat en Whatsapp?

Deixant de nou la política en fora de joc, Grau ha assegurat que "la tecnologia és un accelerador i depèn de l'ús que en fem les persones". Tant per malament com per bé. A tall d'exemple, ha citat Àfrica on ja es comencen a pagar transaccions per mòbil o descarregar continguts i informació educativa. Nous horitzons difícils d'imaginar sense l'humanisme, l'ètica, l'art o la sociologia. Les lletres haurien de fer pensar el codi i és que, de moment, "no hi ha un curs de com utilitzar el whatsapp". 

"No hi ha un curs de com utilitzar el whatsapp"

La filosofia hi és i per això, Grau ha aconsellat posar en pràctica la humilitat, la capacitat d'aprenentatge, la flexibilitat i el oratge com a competències clau per sobreviure durant la pròxima dècada. El talent i l'educació, com a reptes. "La gran revolució vindrà amb els robots domèstics", ha conclòs. Qui ho anava a dir però s'ha de ser agnòstic per creure-hi.