• Economia
  • El casament, amor o un viacrucis econòmic?

El casament, amor o un viacrucis econòmic?

El cost mitjà d'una cerimònia és de 20.500 euros

Imatge d'una figura matrimonial | iStock
Imatge d'una figura matrimonial | iStock
Barcelona
01 de Febrer de 2023

El Sí, vull! és el moment de màxima emoció en un casament, sigui per l’església o per la via civil. L’instant on les dues persones que conformen la parella són el centre de totes les mirades i l’objectiu de les càmeres de fotografia i vídeo. 

La festa nupcial deixa enrere la tensió dels preparatius i els sacrificis de la parella, així com el seu entorn més proper, per assumir l’enorme despesa econòmica. Segons un estudi del portal Bodas.net i ESADE, el cost mitjà d’un casament és de 20.500 euros

“T’inciten a triar entre una boda o la possibilitat de comprar-te un pis”, apunta a VIA Empresa una dona que es va casar el passat estiu en una masia del Penedès. Una circumstància que, cada cop més, visibilitza les cerimònies civils o davant d’un notari i amb la presència d’un cercle molt reduït de familiars i amics.

Professionalització i dades tangibles 

Un dels altres elements destacats de l’informe és la professionalització del sector. La subjectivitat a l’hora de triar un vestit o un determinat restaurant per dur a terme l’àpat no desapareix, però amb el pas del temps va passant a un segon terme. 

Les parelles del segle XXI, amb major accés a les noves tecnologies, reclamen més garanties i dades tangibles per escollir un determinat camí. Aquí és on apareix la figura d’un o una wedding planner. Els seus honoraris poden representar entre un 5% i un 10% del pressupost.

El cost mitjà d'un casament és de 20.500 euros

El 70% de les parelles aposten pel casament per amor i la resta per altres raons com formalitzar la relació per donar garanties legals als fills existents. En condicions normals, entre els primers tràmits d’un casament i la celebració del mateix passa un període de 12-15 mesos. 

El lideratge de Catalunya

Els impulsors de l’informe han obtingut la informació a partir del contacte amb 12.000 parelles i 3.500 empreses del sector. A l’Estat, Catalunya i la Comunidad de Madrid són els dos territoris on se celebren més casaments. El moment de l’any amb una major demanda és l’etapa que va dels mesos de maig a octubre. 

La llista de convidats és un altre moment de màxima dificultat. Dècades anteriors, les famílies dels protagonistes tenien un gran poder de decisió a l’hora de marcar el full de ruta. En aquest sentit, la societat ha canviat i, ara, els nuvis destinen més recursos a convidar amics, descartant així familiars de segona línia. 

A Catalunya, la despesa que destinen els nuvis a cada convidat és de 184 euros i la xifra d’assistents a la cerimònia s’eleva a una forquilla de 100-130 persones. El 41% de les parelles seleccionen el menjar a partir de les experiències prèvies amb el restaurant i nombroses proves de menú.

iStock 1064650180
Imatge d'un casament | iStock

L'ombra dels contractes prematrimonials

Abans d’un casament, la parella viu l’amor en el seu punt àlgid. Així i tot, cada cop hi ha més persones que opten per preservar els béns de cadascú. A terres catalanes, només un 6% dels nuvis firmen un contracte prematrimonial. Un fet que s’interpreta per ser una zona on existeix un règim més consolidat de separació de béns.

Un cop es deixa enrere aquesta fase, dues terceres parts de les decisions relatives al casament es decideixen, de forma consensuada, entre les dues persones de la parella. Bodas.net i ESADE recullen com el preu constitueix el 39% de tota la decisió a l’hora de descartar la seu de la cerimònia i la festa. 

Pel que fa als proveïdors, les bodes acostumen a comptar amb la participació d’unes deu empreses. La despesa més gran correspon a l’espai de la festa i el càtering. Per darrere apareixen altres conceptes com els vestits dels nuvis, els fotògrafs o la música. La meitat de les persones consultades asseguren no haver patit despeses imprevistes