• Economia
  • El català sobreviurà a la digitalització si eleva el perfil tecnològic

El català sobreviurà a la digitalització si eleva el perfil tecnològic

La llengua catalana podrà ser tecnològicament potent si és capaç d'aprofitar les dades que genera en benefici propi

Com pot sobreviure el català a la digitalització?
Com pot sobreviure el català a la digitalització?
Barcelona
03 de Desembre de 2019
Act. 05 de Desembre de 2019

La presència del català al món digital s'ha de perseguir i persistir-hi. És un repte més que cal afrontar en el procés de digitalització de la societat actual. Aquest no és només un problema de la llengua catalana, sinó dels conjunts de les parles, amb excepció de l'anglès, com ho demostra la creixent preocupació de totes les comunitats lingüístiques de la Unió Europea. La taula de debat La presència del català en el sector digital organitzada pel CTecno, Cercle Tecnològic de Catalunya, i moderada per Xantal Llavina ha posat de manifest que cal un conjunt d'actuacions que afavoreixin l'ús de la llengua catalana en el sector de les noves tecnologies, en tant que cal elevar el perfil tecnològic del català. Dit d'una altra manera, el català podrà ser tecnològicament potent si és capaç d'aprofitar les dades que genera en benefici propi.

Des de l'ecosistema digital hi ha consens: perquè el català arribi a un nivell de qualitat d'ús en el món digital que sigui equiparables a altres llengües caldrà un esforç de país, público-privat. Entesos en el sector, que han participat en el debat organitzat per CTecno, han alertat que la irrupció de la intel·ligència artificial és una oportunitat si se sap aprofitar i s'insisteix en l'ús del català. Han visibilitzat com el català es va posicionar favorablement en el que han anomenat l'etapa de "primària" dels inicis de la digitalització, com "progressa adequadament" en "secundària", però han advertit que "si no ens posem les piles a superior podem suspendre".

"El català podrà ser tecnològicament potent si és capaç d'aprofitar les dades que genera en benefici propi"

En aquest context, la jornada de debat ha posat sobre la taula reptes com la irrupció dels assistents de veu. Els pronòstics apunten que el 2020 el 50% de les cerques a Internet es faran per veu. Un repte i una oportunitat per consolidar la llengua catalana. La investigadora sènior de Barcelona Supercomputing CenterMaite Melero, ha insistit que "les dades són el petroli de la intel·ligència artificial" i per tant "com a societat hem de promoure que tinguem més dades a la nostra disposició, que aquells que en tenen les facin emergir i les facin accessibles". Segons Melero, és cabdal perquè "el català podrà ser tecnològicament potent si és capaç d'aprofitar les dades que genera en benefici propi".

Àlex Hinojo, coordinador digital de l'Institut Ramon Llull, ha significat la funció de difusió que fa la comunitat catalanoparlant i ha insistit que cal continuar: "Si volem que el català funcioni en l'àmbit digital s'ha de fer servir per demostrar que hi ha una comunitat concreta que és una oportunitat de negoci per a moltes empreses". Maite Melero ha coincidit amb aquest posicionament perquè considera que "en l'ecosistema català a internet és tan gran i serà tan gran com sigui la nostra capacitat de la llengua catalana".

En aquest sentit han reclamat que hi hagi un acord de país per fomentar el desenvolupament de noves eines tecnològiques de recursos intermedis perquè les grans companyies les puguin usar per incorporar el català de manera accessible i fàcil a les seves eines digitals que ja són inclusives en la vida quotidiana.

"En el context europeu, la catalana no és una comunitat gens menyspreable, i ho han de tenir en compte totes les empreses"

Anton Ferret, cap de servei d'informació, difusió i estudis de la Direcció de Política Lingüística de la Generalitat, ha difós les dades de l'ús del català a Internet on nou de cada deu webs estan en català, set de cada deu plataformes de missatgeria o quatre de cada deu xarxes socials. Ferret ha destacat que la digitalització és una oportunitat per difondre el català perquè l'ús de determinades plataformes ha fet que moltes més persones escriguin en català, ja que la Generació Z, nativa digital, ha fet tota la seva escolarització en català. I ha instat a promoure la configuració en català de tota mena de dispositius, sigui per ús personal o laboral, perquè ha remarcat que "en el context europeu, la catalana no és una comunitat gens menyspreable, i ho han de tenir en compte totes les empreses".

La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha qualificat "de crítica" la situació de la presència del català en els assistents de veu que ja es comercialitzen i que cal actuar per revertir aquesta situació quan encara s'hi és a temps.

Per la seva part Toni Hermoso, de Softcatalà, és partidari de recuperar la sobirania del català a Internet perquè no sigui tant depenent de les bigtech, mitjançant el foment d'empreses on el català sigui "natiu".

El president de CTecno Joan Ramon Barrera ha assegurat que treballaran per fomentar un espai de debat sobre les dades i la seva importància en el futur i per apropar la tecnologia a la gent en català a través d'una nova plataforma de difusió que es posarà en marxa el 2020.