• Economia
  • Més d’1 milió de catalans obtenen ingressos de les plataformes digitals

Més d’1 milió de catalans obtenen ingressos de les plataformes digitals

Unes 282.000 persones a Catalunya treballen en companyies com Uber, Cabify o Deliveroo

Els riders de Deliveroo són un dels nous tipus de treballadors de les plataformes digitals | iStock
Els riders de Deliveroo són un dels nous tipus de treballadors de les plataformes digitals | iStock
Redacció i Agències
Barcelona
02 de Juliol de 2018

Més d’1,1 milions de catalans ha obtingut ingressos de l’economia de plataforma en el darrer any, la qual cosa correspon al 19% de la població activa. A més, unes 282.000 persones a Catalunya treballen regularment en companyies com Uber, Cabify o Deliveroo. Així ho ha posat de manifest un estudi elaborat per CCOO de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

L’estudi s’ha realitzat a través d’una enquesta a 1.600 persones de Catalunya majors de 16 anys amb l’objectiu de mesurar la dimensió de l’economia de plataforma en el territori, és a dir, aquella basada en l’ús de les tecnologies i les plataformes digitals.

Segons les dades de l’enquesta, el 4,64% dels enquestats, és a dir, uns 282.000 catalans, es consideren treballadors d’aquests tipus de plataformes i el 31,5% afirma que més del 50% dels seus ingressos totals provenen d’aquest tipus d’activitat.  

 

Aquesta xifra situa Catalunya com el tercer territori de la Unió Europea que té més població obtenint ingressos de l’economia de plataforma, situant-se per darrere de Suècia i el Regne Unit. La mitjana europea de treballadors que obtinguin més del 50% dels ingressos de les plataformes digitals se situa en el 27% de la població activa.

Pel que fa al perfil de treballadors de la plataforma, l’estudi indica que el 62,2% són homes i el 37,8% són dones. A més, solen tenir una edat compresa entre els 30 i els 40 anys (45,9%), són autònoms principalment (27%) i la majoria són persones amb titulacions universitàries (55,4%).

No obstant això, l’informe també posa de manifest que els empleats d’aquestes plataformes exerceixen la seva activitat en un àmbit desregularitzat i en situació de vulnerabilitat i que l’elevada dependència en aquesta font d’ingressos dels treballadors es deu a la precarietat laboral generada per la crisi econòmica del 2007. Tot i això, destaca que aquests tipus de treballadors no només son els riders o conductors de companyies com Uber i Cabify, sinó que periodistes i enginyers també es veuen afectats per l’economia de plataforma.