Catalunya ja compta amb 33 empreses que es dediquen al sector blockchain. Es tracta de microempreses, la gran majoria (el 58%) de menys de quatre anys i que utilitzen aquesta nova tecnologia per desenvolupar els seus productes o serveis (55%), realitzar tasques de consultoria (30%) o bé són firmes especialitzades en criptomonedes (15%).
Així ho posa de manifest un estudi elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement a través d’Acció, que analitza l’estat d’aquesta tecnologia a Catalunya i a escala internacional.
Segons l’informe, a Catalunya l’aplicació d’aquesta tecnologia se centra principalment en àmbits com l’automatització de transaccions bancàries, la formació i assessorament en inversions amb monedes digitals i les ICOs, el desenvolupament de plataformes per a pagaments digitals, la digitalització de processos electorals per garantir la seguretat del vot electrònic o en la signatura electrònica integral.
Un negoci amb altes perspectives de creixement
Des d’un punt de vista internacional, es preveu que la dimensió del mercat del blockchain arribi als 2.300 milions de dòlars l’any 2021, amb una taxa anual de creixement del 61,5%, i un nivell de desenvolupament similar al que va protagonitzar Internet en els seus inicis.
Durant el període que va de l’any 2014 al 2016, s’han registrat 296 patents en el sector del blockchain, sobretot en àmbits com la gestió d’identitats i el control del frau en transaccions digitals.
Per àrees geogràfiques, actualment la zona d’adopció més gran d’aquesta tecnologia és l’Orient Mitjà, mentre que Amèrica del Nord té la quota més gran de mercat (el 90% dels bancs nord-americans ja estan treballant solucions basades en blockchain) i és seu de startups i gegants tecnològics que ja s’hi dediquen. Per la seva banda, països de la regió d’Àsia Pacífic com la Xina ja estan impulsant l’ús de la cadena de blocs per augmentar la transparència i lluitar contra el frau als sectors manufacturer i financer.