• Economia
  • Catalunya lidera més de la meitat de projectes en 5G de la UE

Catalunya lidera més de la meitat de projectes en 5G de la UE

Acció localitza 22 empreses catalanes, entre startups, pimes i grans empreses, que desenvolupen projectes d'aquesta tecnologia

David Ferrer i Lluís  Gómez | MEM
David Ferrer i Lluís Gómez | MEM
Barcelona
22 d'Octubre de 2018
Act. 26 d'Octubre de 2018

"L'arribada del 5G a Barcelona és una de les més grans a tot Europa". Amb aquestes paraules, el comissionat de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Gómez, ha introduït la presentació de l'informe La tecnologia 5G i el seu impacte a les ciutats liderat per Acció i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat. Un informe que posa damunt la taula que Catalunya lidera més de la meitat dels projectes d'aquesta tecnologia a la Unió Europea, segons ha subratllat el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, David Ferrer.

Acció ha localitzat 22 empreses -entre startups, pimes i grans companyies- que desenvolupen projectes de 5G a Catalunya encara que estigui en fase de proves i segurament la tecnologia no arribi a estar implantada fins, almenys, el 2020. Ara bé, de moment, com que encara està en fase de desenvolupament no hi ha xifres de negoci, ni de treballadors vinculats al 5G.

5G Barcelona es va fundar precisament per això: perquè la capital catalana es continuï posicionant com a "un dels hubs tecnològics del sud d'Europa", com ha subratllat Ferrer. De fet, el director d'Smart Catalonia, Daniel Marco, ha afegit un punt més i ha posat damunt la taula que l'objectiu d'aquesta plataforma és convertir Barcelona i Catalunya "en un hub digital obert de 5G per a la validació i l’adopció d’aplicacions 5G en un entorn rural", però també incloure la tecnologia en els nous contractes de comunicacions de la Generalitat.

Projectes pioners

No fa gaire que Telefónica i 5G Barcelona van inaugurar el seu laboratori Thinx | 5GBarcelona, ​​un espai dirigit a startups, pimes i corporacions i concebut per a experimentar i validar nous serveis i aplicacions amb tecnologia 5G.

De moment, els projectes més rellevants que podem trobar a Catalunya vinculats amb el 5G són quatre. El primer, el de Vodafone i l'Hospital Clínic, que treballen per crear un telementoring real que permeti al cirurgià especialista guiar-ne un altre sense estar físicament present i a temps real.

El segon és el d'Orange i Acciona, enfocat bàsicament al control remot dels vehicles autònoms. El segueix Telefónica i Seat, que utilitzaran tecnologies 5G per a la implementació de projectes relacionats amb el cotxe connectat

Per últim, s'hi troba el de Barcelona Televisió, Cellnex, i2cat i Accelleran, que tenen per objectiu desplegar i avaluar tres casos d’ús relacionats amb mitjans audiovisuals.

Per tot plegat, i segons el gerent d’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Paco Rodríguez, tant l'objectiu de l'Ajuntament com del Govern és "posicionar Barcelona internacionalment com a referent europeu del 5G a Europa", però també "dinamitzar el sector econòmic, tecnològic i de la innovació" a la capital catalana.