• Economia
  • Catalunya es cola a l’agenda de Trump

Catalunya es cola a l’agenda de Trump

A l’evolució dels maldecaps habituals amb Rússia o Corea, aquesta setmana l’administració del president nord-americà s’ha pronunciat sobre el referèndum de l’1 d’octubre

S'acumulen els fronts oberts per a Donald Trump
S'acumulen els fronts oberts per a Donald Trump
Ivan Aguilar
15 de Setembre de 2017

Estupefacció és la paraula que resumeix ara mateix l'estat de la cosa a la política nord-americana. La setmana passada vam explicar que Donald Trump havia quedat en minoria a causa d’una estranya maniobra amb els demòcrates. Aquesta setmana la cosa ha anat més enllà i s'ha produït una negociació informal. El KremlinGate torna a les primeres planes de la premsa amb Michael Flynn Jr presumptament investigat per l’oficina de Mueller. Corea del Nord ha tornat a amenaçar obertament i Catalunya ha estat la protagonista en una conferència de premsa de la Portaveu del Departament d'Estat.

 

Nancy Pelosi, Chuck Schumper i Donald Trump han obert una negociació -que demòcrates confirmen i Trump nega-. La negociació gira, que se sàpiga, al voltant de dos aspectes: la DACA i el mur amb Mèxic. Donald Trump s'ha manifestat en contra de derogar la DACA i deportar els Dreamers, després d'haver-hi donat suport reiteradament, i via Twitter va informar que el mur continua en fase de construcció però només en els trams que estan visiblement deteriorats. En definitiva, una reculada en tota regla que ha provocat la reacció furibunda i immediata dels seus més fidels seguidors. És obvi que no sabem a canvi de què es produeixen aquestes dues concessions, però les especulacions giren al voltant del pressupost. Sigui com sigui, certament un pacte entre Donald Trump i els demòcrates és la cosa més surrealista amb la que ens podíem trobar.

Tornen els cants de Moscou

Politico va informar dilluns sobre el fill de Michael Flynn, exassessor de seguretat nacional del President Trump imputat pel Fiscal General Robert Mueller III, que investiga el KremlinGate. Flynn pare va ser imputat per no informar sobre dos pagaments d'agències estatals russes que havia rebut. Ara, al fill -que treballa a l'empresa del pare, Flynn Intel Group- se l'acusa d'haver amagat un acord sobre un negoci russoamericà que sobre una central nuclear.

 

El cert és que els especialistes diuen que fàcilment poden haver comès delicte de traïció però que sense conèixer els detalls és difícil d'avaluar. Hi ha qui insinua que darrere del pacte entre demòcrates i Trump podria haver-hi una amnistia a Donald Trump sobre les conseqüències penals del KremlinGate. Portem setmanes avisant que el clímax no és gaire lluny.

Amb el cap a Corea i Síria

La política exterior dóna bones i males notícies. Per un costat, els Estats Units i la coalició internacional acumulen èxits a Síria. Per l'altra, Corea del Nord insisteix a amenaçar els Estats Units amb "esborrar-los del mapa". L’escalada a Corea del Nord tindrà conseqüències en un futur no llunyà si Nacions Unides no hi posa remei a curt termini. Tot i que Rússia té dret a veto, un aïllament internacional en un tema on clarament no té raó no els farà cap profit. El país de Putin no pot defensar un procés d'armament nuclear quan ella mateixa està en desarmament.

Estats Units entra en campanya...de l’1-O

Catalunya mereix un petit espai a part en el Trumponòmics d'aquesta setmana. Dimecres al vespre la Portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, va contestar una pregunta d'un periodista espanyol en relació al referèndum d'autodeterminació de l’1 d’octubre. Va afirmar que és un afer intern d'Espanya però que reconeixerien el govern o entitat que en sorgís.

El paper de Julian Assange (membre de l’agència militar d’intel·ligència –GRU) dels darrers dies i el fet que Dana Rohrabacher –conegut entre els especialistes en Intel·ligència com Putinbacher- i Brian Higgins (membre Comissió Intel del Congrés i, per tant, amb una security clearance d’alt nivell), congressistes republicans i demòcrates respectivament, es reunissin amb Carles Puigdemont ha obert tot tipus d'especulacions.

El cert, però, és que als Estats Units el dret a l'autodeterminació sempre s'ha defensat obertament per totes les forces polítiques. El tracte que la premsa americana ha dispensat a Catalunya ha estat obertament receptiu i, de fet, el The New York Times va publicar un editorial instant Rajoy a permetre el referèndum.

El control de la guerra

El Congrés debat aquesta setmana sobre si cal recuperar el control sobre la guerra, que a base de trucs legals ha acabat en mans del President. El seu màxim defensor, Rand Paul, està promovent aquesta iniciativa parlamentària que promet ser apassionant.

Si tot va normal, la setmana que ve podem tenir una votació. Aquesta votació és més important del que sembla, ja que revocaria els poders a Donald Trump per fer un atac preventiu a Corea del Nord. Tot i així, no és gens clar quina és la millor posició per defensar als Estats Units. El motiu? Aprovar atacs preventius al Congrés implica revelar informació classificada.