"Catalunya ha d'apostar per l'economia del coneixement potenciant un ecosistema d'startups sòlid que doni sortida a tota la potencialitat creativa i emprenedora del país". Amb aquestes paraules, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, estrenava la segona jornada del Bizbarcelona i ho feia amb un discurs motivador, optimista i esperançador. Si el territori català vol erigir-se com a un "país d'innovació" i com a "una fàbrica d'idees" -que és el que ens posicionarà en el mapa de l'economia mundial-, cal materialitzar el mític concepte sobre les oportunitats que aporten les crisis i, per fer-ho, s'ha de posar en marxa, des de ja, "la revolució tecnològica", crear un nou model econòmic i potenciar, encara més, la internacionalització de les empreses catalanes.
Però tot això es fa difícil sense ajudes ni programes concrets que donin suport al nostre teixit emprenedor i empresarial i, precisament per això, la Cambra ha posat en marxa un pla específic per als autònoms que té per objectiu acompanyar-los -i guiar-los- en el camí de la recuperació, així com pal·liar els efectes de l'aturada de l'activitat tant durant el confinament, com en els mesos posteriors. D'aquesta manera, i després d'haver impulsat durant l'estat d'alarma la Llotja Virtual i la campanya #QueCapEmpresaTanqui, ara centren part dels seus esforços en donar un cop de mà a un dels col·lectius més perjudicats per la crisi de la covid-19.
De fet, Canadell ja va anunciar la setmana passada que la Cambra reenfocava el seu projecte fent un gir estratègic que els permeti centrar-se "de forma principal a ajudar les nostres empreses", cosa que també va demanar que fessin els diferents governs. Ara, amb el pla Cambra X Autònoms, posen a disposició nous serveis per al col·lectiu com l’accés a finançament amb crèdits i un servei d’assessorament gratuït. I és que, dels 326.000 autònoms persona física -545.825 si es compten les empreses unipersonals- que hi ha a Catalunya, el 78% pertany al sector serveis, el més colpejat per la pandèmia i la nova normalitat.
Per tirar-ho endavant, i de la mateixa manera que el president de la Cambra demanava un esforç a les administracions públiques per reactivar el teixit empresarial, el pla dels autònoms proposarà als diferents governs mesures específiques per als reptes i problemàtiques dels autònoms, al mateix temps que comptarà amb una vessant més operativa que treballarà per visibilitzar el sector, i adaptar i activar serveis i projectes d’acompanyament per als treballadors per compte propi.
Mesures urgents (i fantasma)
Les xifres encara posen els pèls de punta. Segons la Cambra, tres de cada deu autònoms no han reiniciat l’activitat des de l’estat d’alarma, cosa que se suma al fet que en només una setmana -el 30 de setembre- vencen les ajudes per cessament d’activitat. Això vol dir que quan comenci octubre, sigui quina sigui la situació en què es trobin els autònoms, hauran d'abonar el 100% de les quotes a la Seguretat Social. Al juliol, els treballadors per compte propi que havien rebut la prestació extraordinària per la covid-19, van tenir el 100% de les quotes exonerades, percentatge que es va rebaixar fins el 50% a l'agost i fins el 25% al setembre. Però, tot i que a l'octubre poques coses tornaran a ser com abans de la pandèmia, els autònoms hauran de pagar com si els seus negocis funcionessin a ple rendiment.
Justament per això, i amb la convicció que es poden salvar fins a 248.000 autònoms a Catalunya, el 45% del total, la Cambra reclama al Govern espanyol que es mantingui l'exoneració del 25% en les quotes a la Seguretat Social dels autònoms que van rebre la prestació extraordinària per covid, almenys fins a final d’any. A més, també demana que es tingui en compte sectors com el de la moda, que va quedar fora de les prestacions extraordinàries per la seva estacionalitat, és a dir, perquè no tenen una facturació lineal i ingressen per temporada. Així doncs, com que no van veure una caiguda del 75% dels seus ingressos, molts autònoms van quedar-se sense prestació i tot tenint en compte que molts dels negocis que han pogut tornar a obrir ho ha fet amb facturacions d'entre el 30% i el 40%. En aquest sentit, la Cambra té clar que caldria buscar mesures específiques per a aquests sectors com ho serien, per exemple, les bonificacions a la seguretat social.
Canadell: "Estem orientats a basar-nos en l’economia del coneixement, hem de convertir Catalunya en una fàbrica d’idees"
I no només això. També hi ha molts autònoms que necessiten liquiditat perquè no arriben ni de bon grat als nivells de facturació d'abans de la pandèmia, però se'ls està denegant el crèdit argumentant risc d'insolvència. Una manera d'ajudar els autònoms i no deixar-los a la cuneta seria implementar noves línies de crèdit per autònoms i microempreses, ampliar els períodes de carència i que l'Estat avali aquests crèdits. A més, la manca de liquiditat se suma a la morositat que, segons la Unió d’Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors, es calcula que hi ha un deute d'uns 140.000 milions d'euros cap a autònoms i pimes, motiu pel qual esdevé condició sine qua non articular, des de ja, el règim sancionador.
Els de Canadell també proposen que la suspensió de la regla de despesa per als ajuntaments s'utilitzi per crear "ajudes rebrot", destinades a les mesures que es vagin decretant per territoris segons l'evolució dels contagis, mentre que suggereixen que s'apliquin bonificacions de l’IBI i d’altres impostos municipals com la taxa de residus. Es tracta de mesures de caràcter urgent ja que, per exemple, el 96% dels autònoms enquestats per la Cambra, considera que les mesures impulsades fins ara no són les adequades per al col·lectiu.
La solució de Catalunya, a la resta del món
I que els autònoms puguin beneficiar-se d'aquestes mesures, ens repercuteix a tots per molt que treballem per compte aliè. I és que, com diu el també president del Consell de Cambres de Catalunya, "el tancament d’una empresa o desaparició d’autònoms ens afecta a tots" i, justament per això, cal fer més present que mai "l'esperit emprenedor que sempre hem tingut els catalans al llarg de la nostra història".
Canadell: "Anar a vendre pel món és la solució perquè el mercat mundial és 60 vegades més gran que l'espanyol"
De fet, la història també ens ha ensenyat la importància de trencar fronteres i sortir a conquerir el món i, si abans de la crisi del 2008 Catalunya venia més del 63% a l'Estat, ara exporta el 64% a la resta del planeta. "Anar a vendre pel món és la solució" perquè "el mercat mundial és 60 vegades més gran que l'espanyol", ha deixat ben clar Canadell, que ha parlat d'Israel o Estònia com a exemple a seguir pel seu volum de població i la seva cultura empresarial i emprenedora.
Perquè, sense emprenedors, autònoms, pimes i mesures, no arribarà la revolució tecnològica, però si aprofitem la situació per impulsar el teixit català, Catalunya es convertirà en una "fàbrica d'idees" i en un "país innovador" que podrà generar 400 startups l'any, el doble de les que es creen ara mateix. "Catalunya no és ni ha estat mai un país gran en població ni ric en recursos naturals", ha remarcat Canadell per animar-nos, a tots, "a basar-nos en l’economia del coneixement" i fer del nostre territori un hub internacional impulsat per un nou model econòmic que ja s'està coent en les iniciatives de molts.