• Economia
  • La recerca biomèdica: llum en èpoques de foscor

La recerca biomèdica: llum en èpoques de foscor

Catalunya és un dels principals hubs d'innovació en salut d'Europa

El parc de Recerca Biomèdica| Wikimedia Commons
El parc de Recerca Biomèdica| Wikimedia Commons
Barcelona
28 de Setembre de 2020
Act. 28 de Setembre de 2020

En l’època convulsa que viu el món de les ciències de la salut a causa de la COVID-19, ha sortit, contra tot pronòstic de rebre alguna bona notícia, un informe positiu de la BioRegió de Catalunya del 2020. Aquest informe, titulat aquest any Reptes en endavant es realitza cada any per fer una radiografia de com progressa el sector de la recerca i la innovació de les ciències de la salut. L’acte, més ple de resultats positius que d’altra cosa, ha estat presentat aquest dilluns al matí pel director general de Biocat, Jordi Naval i la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat la presentació de l'informe agraint als professionals de la recerca i la innovació que fan que Catalunya s'hagi convertit en un dels primers hubs d'innovació d'Europa.

Jordi Naval ha començat explicant què és La BioRegió Catalunya, formada per més de 1.200 empreses biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques i de salut digital, entre d'altres i 89 centres d’investigació. A la presentació amb més cadires buides que convidats a la sala, hi havia més de 900 persones connectades des de casa, i és que com ha dit Torra, "la nova realitat són les videoconferències".

Judit Anido ha remarcat les xifres de facturació total del 2018 de totes les empreses que es dediquen a la recerca de les ciències de la salut amb "35.000 milions d'euros de facturació", el que comporta un 7,3% del PIB de Catalunya. Alhora, Catalunya ha obtingut una xifra rècord de 120 milions d'euros invertits en recerca i salut des de principi d'any.

Anido: "Encara no ha acabat aquest any i amb 120 MEUR ja hem superat la inversió en recerca i salut de 2019"

"Encara no ha acabat aquest any i ja hem superat la inversió de 2019", ha explicat Anido. De fet, aquesta recerca i innovació no només interessa a Catalunya, sinó que "Catalunya, juntament amb Espanya, juga a la mateixa lliga que Bèlgica, Àustria o Irlanda en termes de potencial de producció", segons ha explicat Jordi Naval. Per aquest motiu s'ha pogut observar que el 63% dels qui han invertit en la BioRegió catalana són inversors internacionals.

La lliga dels països del nord d'Europa 

En aquest sentit, Naval també ha volgut afegir que el potencial de producció català no està del tot explotat i, tot i jugar a la mateixa lliga que els països del nord d’Europa, encara es necessita molta més productivitat: “Juguem en la mateixa lliga en termes de potencial però necessitem aconseguir més producció”, ha afegit Naval.

Biocat

El director general de Biocat, Jordi Naval, i la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido, a la presentació de l'informe. | ACN

El director general de Biocat també ha volgut deixar constància que el potencial català dona molt bons resultats, ja que Catalunya, juntament amb Espanya, se situa en segona posició del rànquing d’assajos clínics en hospitals i centres públics d’Europa, per sota de França. "Això col·loca Catalunya en molt bona posició en la innovació biomèdica i en la investigació de nous medicaments, inclosos medicaments contra la COVID-19”, ha assegurat.

Naval: "Catalunya se situa en molt bona posició en innovació biomèdica i en investigació de nous medicaments, inclosos contra la COVID-19”

Com a tota classe en línia d'universitat o inclòs d'escola, s'ha de captar constantment l'atenció dels oients. L'estratègia més utilitzada a les escoles és l'anomenat Kahoot, un joc de preguntes que et fa anar guanyant punts per resposta correcta. A l'acte no s'hi ha guanyat punts però després de cada dispositiva, Naval i Anido han plantejat una pregunta a la seva audiència digital per mantenir-los connectats.

Els deures pendents 

Jordi Naval i Judit Anido han coincidit en remarcar que els resultats "són positius", tot i això, al final de la presentació d'aquest informe han fet un repàs de tot allò que consideren que ha d'aconseguir la BioRegió de Catalunya.

Els "reptes" impliquen aconseguir més centres de formació per a poder explotar molt més el talent català i afavorir així, el creixement d'aquesta BioRegió; aconseguir més inversors disposats a prendre els riscos pertinents per fer més avanços científics; o crear mecanismes perquè aquestes empreses i startups que sorgeixen puguin tenir un contacte més directe amb el principal potenciador d'innovació de ciències de la salut a Catalunya: el sistema públic de salut de Catalunya.



Finalment, Naval ha volgut dedicar uns minuts a fer una reflexió sobre el títol de l'informe Reptes en endavant. El director general de Biocat ha recalcat els punts positius de l'informe presentat i ha acabat la presentació explicant que en la situació actual no hi ha millor manera per representar a Catalunya que continuant amb la recerca mèdica i "assolint tots aquests reptes plantejats".

Tant Naval com Anido s'han acomiadat entre els pocs aplaudiments d'una sala mig buida i els llums vermells dels més de 900 espectadors que es desconnectaven de la videoconferència.