• Economia
  • A Catalunya comprar un habitatge costa el salari íntegre de més de vuit anys

A Catalunya comprar un habitatge costa el salari íntegre de més de vuit anys

A la província de Barcelona l'import s'incrementa fins als 9,4 anys

Home mirant un aparador de la immobiliària Donpiso | ACN
Home mirant un aparador de la immobiliària Donpiso | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 d'Abril de 2022

Un català haurà de destinar el sou brut íntegre de 8,2 anys al pagament del seu habitatge ,segons un estudi de Fotocasa i Infojobs. Aquest import, traduït en anys de salari, s'incrementa fins als 9,4 anys en el cas de la província de Barcelona, una de les províncies que requereix més temps per liquidar la hipoteca de l'habitatge. Només la superen les Illes Balears (9,8 anys) i Gipuzkoa (9,6 anys), i té un empat amb Madrid, on també s'haurien de destinar 9,4 anys per pagar l'habitatge.

Segons l'informe del portal immobiliari i Infojobs el temps necessari per pagar un habitatge s'ha incrementat en l'últim any: el salari no creix al mateix ritme que l'habitatge. Mentre el preu de l'habitatge ha pujat un 2,6%, el salari a Catalunya ha patit una davallada de l'1,5%. Tot i això, hi ha una gran diferència entre un barceloní i un lleidatà: mentre que el primer tardarà 9,4 anys a pagar el seu habitatge de 80 metres quadrats, el segon tardarà menys de la meitat, 4,1 anys de mitjana. A Girona 7,3 anys i a Tarragona 5,3. A Espanya en general la durada és de 6,2 anys de sou íntegre.

“A tancament de 2021 el preu de l'habitatge en venda es va incrementar un 1,7%, un increment moderat i molt estable respecte a 2020 però que fa que l'esforç de les famílies per comprar un habitatge sigui una mica major que en el 2020, ja que a aquest petit increment de preu se suma al fet que els salaris han descendit en un any”, explica María Matos, directora d'Estudis de Fotocasa. Mónica Pérez, directora de comunicació i estudis d'InfoJobs afegeix: “L'últim any ha estat marcat per la reobertura de l'economia i el creixement de l'ocupació, la qual cosa ha permès que certs sectors i llocs de baixa qualificació i situats en el rang salarial més baix hagin despertat de la letargia i tornat a oferir-se àmpliament, impulsant a la baixa la mitjana retributiva oferta”.