La famosa cançó de Queen, que des dels mítings del PSC amb els balls de Miquel Iceta s'ha convertit en l'autèntica banda sonora de les eleccions; també pot servir per exemplificar el missatge que el món econòmic transmet al país. L'alta participació i la clara victòria de Junts pel Sí demostren que fan falta moviments i passos endavant. Així ho han reclamat aquest dilluns de ressaca electoral diverses patronals i sindicats. Tothom coincideix que l'economia catalana segueix girant igual que els dies anteriors, però que caldrà resoldre d'una vegada per totes la relació Catalunya-Espanya. Una solució que, sigui quina sigui, canviï d'alguna manera l'actual status quo.
Un problema econòmic
Una opinió que comparteix en bona mesura el catedràtic d'Estructura Econòmica de l'IQS, Santiago Niño-Becerra, que considera –com ha remarcat en els seus darrers discursos- que el principal problema que té Catalunya és econòmic. Segons ha explicat en la publicació La Carta de la Bolsa, "dels 1.444.000 catalans amb dret a vot, el 35,5% dels vots vàlids van votar aquest diumenge a opcions polítiques que no consideren que Catalunya tingui cap problema amb el seu finançament regional". Niño-Becerra es pregunta si "aquest 1,4 milió de persones va ser conscient d'això quan va decidir el seu vot".
Tanmateix, el professor opina que fa uns dies "ja es va demostrar que el que la ciutadania vota no té cap importància". Niño-Becerra compara la situació amb Grècia i recorda que "el 65% de l'electorat grec va votar 'no' a una opció proposada per la UE, una opció rebutjada pel Govern llavors vigent, una opció per la qual aquest Govern va demanar el 'no'; i després aquest Govern va signar un paper en el qual s'imposava a Grècia unes condicions pitjors que les que la seva ciutadania va rebutjar en el referèndum celebrat". Per aquesta raó, el professor de l'IQS pensa que, a partir d'aquest dia, "cap votació és significativa si no recull ni ratifica allò que sigui convenient". Continua afirmant que "a Catalunya, els electors van votar uns resultats que caldrà veure si es troben en línia amb el que hagi de ser convenient", matisa.
Econòmicament no ha canviat res
Xavier Puig, director de l'Àrea de Banca i Finances de la UPF Barcelona School of Management, assegura a VIA Empresa que "amb les notícies que tenim a dia d'avui, i amb una economia que cada dia és més ràpida, no canvia res". Per Puig, la declaració d'intencions de les forces independentistes de tirar endavant el procés "pot tenir molts significats que ara no coneixem. Fins que no coneguem políticament què vol dir, no en podem fer inferències econòmiques".
Ara bé, Puig deixa clar que "treballem igual que divendres. Sóc soci i conseller d'una gestora d'institucions d'inversió col·lectiva, de gestió de patrimonis, ens movem en els mercats i avui tot segueix igual". Així doncs, té clar que "no ens reunirem per veure què hem de fer o si hem de fer salvaguardes als clients" arran del resultat electoral.
No hi ha inseguretat
Xavier Puig afirma que "no veiem cap inseguretat jurídica a curt termini per enlloc, no la contemplem. Deixem que la política faci la política, i les empreses ens anirem adaptant al que vagi succeint com fem sempre". De fet, pel professor de la UPF "hi ha hagut coses aquests anys amb molts més perills reals que no pas res del que es parla ara".
A l'hora de parlar sobre les reformes estructurals que necessita Catalunya els propers mesos, Xavier Puig destaca que la seva capacitat de maniobra "és mínima. Aquí hi ha un pressupost que s'ha de gestionar com es pugui". L'escassa incidència en els impostos o no poder impulsar infraestructures com el corredor mediterrani, "que és la gran infraestructura que s'està demandant"; justifiquen aquesta visió. "Sense capacitat de decisió per les grans fites estructurals, des de Catalunya poc es pot fer", lamenta Puig.
Tot i així, reivindica que "s'entra en un procés de pacte perquè no es poden prendre decisions econòmiques sense un suport polític important". Com és evident, ningú no sap encara què acabarà passant; però per Xavier Puig "passi el que passi per Catalunya serà millor econòmicament". I és que, al seu parer, "és difícil seguir com estàvem, tot el que sigui canviar serà a millor. Difícilment no podrem millorar el dèficit o gestionar una mica més l'economia del país".
Les patronals opinen
L'empresariat, que també s'ha expressat durant aquesta campanya electoral en diversos sentits, també ha dit la seva l'endemà de les eleccions. En declaracions a VIA Empresa,Josep González, president de PIMEC, assegura que "els grups a favor del sí tenen uns resultats que els hi ha de permetre primer, fer un Govern i després, decidir quines han de ser les fases de futur". González, que aquest dimarts celebrarà una reunió del comitè executiu de la patronal que presideix on es parlarà més àmpliament del resultat, no considera que "hi hagi una repercussió específica en l'economia. En tot cas serà tot el que pugui venir després, que no ser el que vindrà, el que pugui afectar positivament o negativament", matisa.
González opina, però, que les coses no es poden quedar tal com estan ara. "Des del punt de vista de partits que no estaven pel Sí, concretament des del govern de Madrid, aquest resultats els ha de fer reflexionar sobre si les coses s'han fet bé o no", apunta. Quant a la incidència en el món de l'empresa, el president de la patronal catalana assegura que "el que ens interessa és que es pugui constituir un Govern".
L'empresari també afirma també que, a la pregunta de si les eleccions perjudiquen l'economia i les empreses, "si es continua governant mentre s'està en processos electorals, les eleccions no perjudiquen. El que perjudica és l'impàs d'abans o després. I per tant, ara crec que s'ha de constituir el govern quan abans i si es fa aixó, no hauria d'haver preocupació". En conclusió, des de PIMEC demanen agilitat i eficiència.
L'associació empresarial multisectorial Cecot considera que "la dada històrica del 77% de participació ciutadana demostra la transcendència que tenien per als ciutadans catalans", segons Antoni Abad, president de la patronal. Tal com han indicat en un comunicat, la Cecot demana "coratge polític per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens possible per tal de dur-les a terme amb èxit". La patronal exigeix que "el marc de relacions institucionals sigui més estable i des de la base d'un respecte mutu".
Abad entén que "la prioritat del nou Govern ha de ser la de treballar per millorar la competitivitat-país i, per fer-ho cal que impulsi les reformes estructurals pendents". El president de la patronal vallesana assegura que "és necessari que els nous governants siguin conscients del valor competitiu del temps i fer les coses ràpid i bé, no està renyit. Des del sector empresarial n'estem convençuts perquè forma part de la nostra gestió diària". I en aquest sentit, la Cecot ofereix col·laboració i recorda al nou Govern que és necessari que política i empresa estiguin alineades en termes de prioritats i presa de decisions.
El Cercle d'Economia va afirmar fa unes setmanes -en un article d'Opinió enviat als mitjans- que si les forces polítiques que porten al seu programa l'opció independentista tenien una majoria absoluta el 27-S, "governaran legítimament i hauran acumulat força política en defensa de la seva opció".
Tanmateix, l'entitat també va defensar que "si de forma clara –com així ha sigut- els ciutadans de Catalunya donessin el seu suport a formacions polítiques que porten al seu programa l'opció de la independència, el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria als poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya".
Al Cercle d'Economia els preocupava una possible declaració unilateral d'independència: "Veiem amb preocupació les conseqüències que podrien tenir per a l'economia, les finances, les inversions i la presència de seus empresarials a Catalunya", un fet però, que encara no s'ha produït.
Els sindicats prioritzen el rescat social i demanen moviments
Els sindicats majoritaris no han faltat a la cita de les valoracions electorals aquest dilluns. CCOO de Catalunya ha reclamat als partits i institucions que vetllin per evitar que la polarització produïda en la campanya electoral es prolongui en el temps, "a causa del risc que suposa per a la convivència i la cohesió social".
En un comunicat, el sindicat ha celebrat la gran participació ciutadana a les eleccions d'aquest diumenge, i ha assegurat que el resultat demostra que existeix un problema real en la relació entre Catalunya i l'Estat, el que ha considerat que només es podrà resoldre amb negociació política i el dret a decidir dels catalans.
CCOO ha demanat al nou Parlament un pla de xoc contra l'atur, la precarietat, la pobresa i les desigualtats que doni respostes urgents a la situació d'emergència social que viu "la majoria de la ciutadania catalana i que no pot esperar".
En la mateixa línia, UGT de Catalunya ha valorat positivament l'històric nivell de participació a les eleccions d'aquest diumenge i ha assegurat que "la immensa majoria de l'electorat vol canviar l'status quo de la relació entre Catalunya i l'Estat".
En un comunicat, el sindicat ha considerat que cal obrir una etapa de diàleg que condueixi a una solució que passi perquè els catalans exerceixin el seu dret a decidir per resoldre quina ha de ser la relació de Catalunya amb l'Estat.
Tot i això, ha subratllat que el primer que haurà de fer el Parlament després de constituir-se serà prioritzar les polítiques de lluita contra l'atur, la defensa de la sanitat, l'educació i els serveis socials i impulsar un "veritable" pla de xoc contra la pobresa.