El nombre de dones directives a Catalunya ha arribat als nivells de la mitjana europea. Aquest 2021, un estudi de Grant Thornton indica que el percentatge de dones en llocs de responsabilitat ha arribat al 34%, dos punts per sobre del 2020. Només la Comunitat de Madrid supera el territori català, amb un 39% de dones directives, un punt més que l'any passat. La mitjana espanyola també és del 34%, sense canvis amb el 2019 després de cinc anys d'augments.
Això significa que l'Estat ha sortit del top 10 del món en proporció més alta de dones en llocs directius per posicionar-se al número 14. Aquesta caiguda es deu a la millora d'altres països, com Alemanya, que ha incrementat vuit punts el percentatge (38%). Aquest és l'únic país europeu que supera l'Estat espanyol al rànquing. Els segueixen el Regne Unit (empatat amb Espanya amb un 34%), França (33%), Irlanda (33%) i Grècia (també amb el 33%). L'informe Women in Business indica que el percentatge d'empreses que compten, com a mínim, amb una directiva, s'ha situat en el 87%, per sobre de la mitjana europea però quatre punts menys que el 2020.
Galícia (33%), Andalusia (29%), el País Valencià (26%) i el País Basc (23%) són les comunitats autònomes que completen les primeres posicions. Aquesta darrera és l'única que ha disminuït la quota de dones directives aquest any (un punt menys que el 2020). “Hem detectat una millora en pràcticament totes les comunitats autònomes que analitza el nostre estudi i que són els nuclis de major activitat empresarial del país. En elles, les plantilles són ara més femenines, però és important que les organitzacions no frenin l'ascens del talent de la dona cap a posicions més rellevants”, valora Isabel Perea, sòcia d'Auditoria de Grant Thornton.
Totes aquestes dades estan afectades per la irrupció de la pandèmia, que segons Grant Thornton "ha provocat un estancament en l'avanç dels plans d'igualtat de gènere en l'empresa espanyola, obligada a la implementació de mesures d'urgencia centrades en la supervivència operativa i deixant en un segon pla els esforços en matèria de diversitat". En aquest sentit, un 26% de les companyies enquestades admeten que no han pres cap mesura per millorar la igualtat en la direcció.