• Economia
  • Catalunya creix més que Espanya gràcies a la indústria

Catalunya creix més que Espanya gràcies a la indústria

El pes de l’economia catalana dins del PIB de l’Estat puja fins al 19,2%, la xifra més alta des de l’any 2000

Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2017
Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2017
Redacció VIA Empresa
Barcelona
13 de Juliol de 2018
Act. 13 de Juliol de 2018

L’economia catalana ha crescut un 3,4% el 2017, “malgrat haver estat un any complex”. Així ho indica la Memòria Econòmica de Catalunya 2017 que posa de manifest com el sector industrial ha incrementat el seu pes fins al 22,1% dins del conjunt del PIB català.

 

El 2017 també ha estat l’any en què el PIB per càpita català, l’indicador que mesura el nivell de desenvolupament d’un país, ha assolit el nivell que tenia abans de la crisi, amb una xifra entorn dels 29.500 euros per persona. El ritme de creixement de l’economia de Catalunya en comparació amb la mitjana estatal fa que el pes del PIB català hagi pujat fins al 19,2% el 2017.

El sector TIC i les activitats professionals i científiques lideren la recuperació de l’economia catalana. Així mateix, a indústria catalana creix, per tercer any consecutiu, a una taxa força superior a la indústria espanyola i a la indústria de la zona euro.

 

D’altra banda, les vendes dirigides al mercat espanyol han disminuït el seu pes a favor de les vendes dirigides al mercat internacional. El 2017, el mercat nacional representa un 35,5% del total de vendes i l’internacional, un 64,5%.

Quant a l’augment turisme estranger, que creix per sobre del turisme nacional, ha anat acompanyat d’una major qualitat si es mesura per la despesa realitzada pels turistes. En els darrers 10 anys, el nombre de turistes estrangers ha augmentat un 33%, però la despesa associada ha crescut un 81%.

La Memòria Econòmica de Catalunya 2017 s'ha presentat aquest divendres a la Casa Llotja de Mar de Barcelona amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, el director institucional del Banc Santander, J. María Martínez, la directora de la Memòria Econòmica, Carme Poveda, i els catedràtics de la UPF, José García Calvo Montalvo i Oriol Amat.