• Economia
  • Catalunya és el tercer destí d'inversió britànica a l'Estat

Catalunya és el tercer destí d'inversió britànica a l'Estat

Des de l'inici de la recuperació el Regne Unit ha aportat 546 milions d'euros

Imatge de la presentació del baròmetre de la inversió britànica a Catalunya
Imatge de la presentació del baròmetre de la inversió britànica a Catalunya
ACN
30 de Novembre de 2016
Act. 30 de Novembre de 2016
Catalunya és el tercer territori de l'Estat amb un major volum d'inversió estrangera directa procedent del Regne Unit des de l'inici de la recuperació econòmica, amb 546 milions d'euros entre el 2013 i el primer semestre del 2016 per darrere de la Comunitat de Madrid i del País Basc amb 3.258 i 828 milions, respectivament. Aquestes són dades que es desprenen del Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió britànica a Espanya i Catalunya, un informe que analitza l'evolució de les inversions directes de les companyies britàniques a Espanya que la Cambra de Comerç Britànica a Espanya ha fet públic aquest dimecres. L'informe indica que el volum d'inversió britànica a Catalunya ─que representa el 4,4% del total─ ha tornat a créixer el 2016 després de tres anys de caigudes.

Pel que fa als destins més recurrents d'aquesta inversió britànica a Catalunya, el 30,7% ha anat a parar a les indústries extractives, el 23,2 al sector de l'automoció i el 14,8 al de la construcció.

Segons les darreres disponibles del 2014 de l'IED britànica a Espanya, la inversió britànica és responsable del manteniment de 33.366 llocs de feina a Catalunya, xifra que equival al 0,9% del total d'ocupació del territori. D'aquests llocs de feina, 19.317 van ser generats de manera directa per la inversió britànica, mentre que els 14.049 restants són indirectes.

En el decurs de la presentació de l'informe, s'han fet al·lusions inevitables al Brexit que Christopher Dottie, president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, ha titllat de "no desitjat" per l'entitat i ha considerat "irrenunciable" en la negociació entre el Regne Unit i la UE "garantir l'accés màxim al mercat comú i l'estabilitat dels més de 300.000 britànics residents a Espanya".

Per la seva banda, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha subratllat que el país britànic va ser el destí de la primera oficina del banc a l'estranger, que va ser també l'escenari de la seva primera operació corporativa, i la formalització a 2015 de l'adquisició del banc britànic TSB, amb 600 oficines i 4 milions de clients. Sobre el Brexit, Guardiola ha apuntat que la reacció de l'economia britànica ha estat fins ara "millor de l'esperada" i ha demanat a les institucions del país que siguin "un jugador actiu per tractar que la negociació entre el Regne Unit i la UE sigui la millor possible".

Finalment, l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, ha recomanat "no fer cas a les especulacions" sobre el Brexit i ha volgut llançar un missatge optimista, afirmant que "podem i hem de trobar la manera d'acordar una futura relació amb la UE i els seus estats membres que protegeixi les nostres vibrants relacions comercials, humanes i polítiques".

Inversió britànica a l'Estat
El Regne Unit és el tercer país que més inverteix a l'estat espanyol, amb 37.670 milions d'euros a 2014 que representen un 11% més que l'any anterior i el col·loquen per davant de França i només per darrere d'Itàlia i els Estats Units. Les dades de fluxos de la primera meitat del 2016 apunten que ni la manca de govern a Espanya ni la incertesa davant el Brexit han afectat de manera significativa la inversió britànica a l'Estat, una percepció que comparteixen a més les empreses britàniques consultades per la cambra, d'entre les quals un 64% afirma no tenir previst modificar els seus volums d'inversió compromesos per al 2017.

En el conjunt de l'Estat, la inversió britànica genera més de 160.000 llocs de feina entre els directes i els indirectes, que es concentren a més als sectors de les telecomunicacions (14.260 milions), el tabac (6.200 milions) i el comerç majorista (2.100 milions). La IED britànica aporta 6.141 milions d'euros l'any a les arques públiques en concepte d'impostos i cotitzacions.