• Economia
  • Catalunya es proposa posicionar-se entre les 5 destinacions esportives més visitades del món

Catalunya es proposa posicionar-se entre les 5 destinacions esportives més visitades del món

Actualment, el 25% dels turistes practiquen activitat física o venen vinculats a algun esdeveniment esportiu

 El 25% dels turistes practiquen activitat física o venen vinculats a algun esdeveniment esportiu | iStock
El 25% dels turistes practiquen activitat física o venen vinculats a algun esdeveniment esportiu | iStock
Redacció VIA Empresa | ACN
23 de Gener de 2025

Catalunya es proposa posicionar-se entre les cinc destinacions esportives més visitades del món. El Departament d’Empresa i Treball i el Departament d’Esports han firmat un acord per potenciar aquest tipus de turisme que contribueix a desestacionalitzar i repartir pel territori aquesta activitat. L’acord interdepartamental -que s’ha presentat en el marc de la fira de turisme Fitur- treballa per explorar i explotar tots els beneficis socials i econòmics del sector. El conseller d'Esports, Berni Álvarez, ha assegurat que el 25% dels turistes fan algun tipus d'activitat física o venen vinculats a algun esdeveniment esportiu.

 

"Volem que creixi de manera sostenible i que siguem capaços de mantenir aquest compromís amb més qualitat que ara", ha dit Álvarez, que ha insistit que aquesta estratègia no vol arribar a una “massificació” sinó a un “turisme de qualitat” que pugui ser assumit pel teixit esportiu.

El conseller d'Esports, Berni Álvarez, ha assegurat que el 25% dels turistes fan algun tipus d'activitat física o venen vinculats a algun esdeveniment esportiu

Les actuacions dels dos departaments per promoure el turisme esportiu centraran en els països que mostren més interès en aquest tipus d’activitats: França, Alemanya, Regne Unit, Països Baixos, Bèlgica i Països Nòrdics. Entre les diferents activitats que es vol promoure, n’hi ha com el senderisme, l’alpinisme, el cicloturisme o els esports nàutics.

 

L'Executiu defensa que aquestes activitats poden ajudar a desconcentrar el turisme per l’àmplia varietat d’instal·lacions esportives i serveis especialitzats arreu de Catalunya. A banda de millorar l’equilibri territorial, el turisme esportiu pot contribuir a distribuir les arribades al llarg de l’any i no només a concentrar-les en temporada alta.

Segons ha detallat el conseller d’Empresa i Treball, Catalunya és el territori amb la concentració més gran d’empreses esportives d’Europa, amb més de 8.100 empreses que facturen més de 6.200 milions d’euros i ocupen més de 55.000 persones. “Volem diversificar el turisme i que no quedi acotat només al que havíem conegut fa molts anys que és el sol i la platja”, ha dit Miquel Sàmper.

Sàmper (conseller d’Empresa i Treball): “Volem diversificar el turisme i que no quedi acotat només al que havíem conegut fa molts anys que és el sol i la platja"

El Govern parteix de la base que el país compta amb una tradició organitzativa de grans esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, els Jocs del Mediterrani a Tarragona o la Copa Amèrica, a més de competicions ja fixes com el Circuit de Barcelona-Catalunya, la Volta Ciclista o, els que s’acolliran pròximament, com el campionat del Món d’Esquí de muntanya, el campionat del Món de Piragüisme o el Tour de França.

A banda de l’element d’atracció internacional, el Govern es proposa “promoure activitats esportives que tinguin un impacte positiu en les zones rurals i menys poblades de Catalunya, dinamitzant l’economia local i fomentant la cohesió i l’equilibri territorial”, segons destaca Álvarez.