• Economia
  • Catalunya fa camí cap a l'espai

Catalunya fa camí cap a l'espai

El Govern impulsa una estratègia amb un pressupost de 18 milions per fer créixer la indústria espacial, que preveu que creï 1.200 llocs de feina i facturi 280 milions en cinc anys

Un satèl·lit a l'espai en una imatge d'arxiu | iStock
Un satèl·lit a l'espai en una imatge d'arxiu | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
27 d'Octubre de 2020
Act. 03 de Novembre de 2020

Catalunya tindrà una estratègia per impulsar la indústria espacial. El Govern ha creat un full de ruta per fer créixer el sector, basat en la democratització i amb l'objectiu que aquesta activitat econòmica creï 1.200 llocs de feina nous i arribi a una facturació de 280 milions d'euros fins al 2025. El pressupost per als primers tres anys serà de 18 milions d'euros -cofinançats amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional- i la principal línia d'actuació serà l'ús de nanosatèl·lits, de baix cost i que orbiten a baixa altura.   

 

El pla s'anomena Estratègia NewSpace de Catalunya i preveu multiplicar per quatre l'ocupació del sector i per sis la facturació en els propers cinc anys. El Departament de Polítiques Digitals, que ha impulsat aquesta estratègia, calcula que el nombre d'empreses també creixerà i que arribarà a 75 de cara al 2025. Desenvolupar l'economia espacial, segons la Generalitat, permetrà que sectors molt diversos se'n beneficiïn, per exemple, de l'ús de les dades recollides per part dels petits satèl·lits.   

Així, segons el Govern, "el NewSpace proporciona oportunitats d'ús i explotació de plataformes espacials per a aplicacions molt diverses, incloent-hi la recerca científica, el desenvolupament i qualificació de tecnologia espacial, l'observació de la Terra i les telecomunicacions". Com a exemples dels usos que poden tenir els nanosatèl·lits, destaquen la millora de la gestió del territori a partir de les dades obtingudes d'observació de la Terra i el desenvolupament de nous serveis per a la ciutadania, les empreses i l'administració. 

 

L'ecosistema espacial català

Un dels objectius d'aquesta estratègia és tenir una cobertura homogènia de l'internet de les coses arreu del territori, gràcies a la tecnologia 5G i les xarxes de telecomunicacions dels satèl·lits que es posin en òrbita. Les primeres actuacions seran la creació de l'Agència Espacial de Catalunya i d'una infraestructura experimental avançada de telecomunicacions en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Aquest primer projecte té un pressupost de 2,5 milions d'euros i inclou el llançament de dos nanosatèl·lits a principis del 2021. 

El teixit empresarial del sector de l'espai a Catalunya compta ara mateix amb una trentena d'empreses, entre les quals destaquen OpenCosmos, Sateliot, Pangea o Zero2Infinity. Hi ha també 13 centres de recerca i un centre d'incubació de negocis de l'Agència Espacial Europea, l'ESA BIC Barcelona. Es preveu que el desenvolupament de l'estratègia NewSpace suposi un impuls a altres tecnologies, com la intel·ligència artificial, la impressió 3D, l'electrònica avançada per sensors i les comunicacions mòbils de nova generació.  

Països com els Estats Units, el Canadà, Luxemburg, Finlàndia, Singapur i els Emirats Àrabs ja han impulsat programes relacionats amb la nova economia de l'espai.