• Economia
  • Catalunya, tercera en pagar i desena en rebre

Catalunya, tercera en pagar i desena en rebre

El Govern critica que el sistema de finançament fomenta un "repartiment arbitrari" dels recursos entre comunitats

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès
ACN
Barcelona
06 d'Agost de 2019

El Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda ha criticat que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament de l'Estat "fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats" després que en el 2017 Catalunya es tornés a situar per sota la mitjana territorial en recursos per habitant. L'Executiu lamenta que mentre Catalunya "perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya", segons dades de liquidació publicades pel Ministeri d’Hisenda. Catalunya és el tercer territori en aportació per habitant al sistema de finançament però el desè en recursos rebuts. En percentatges, Catalunya se situa 19,9 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,1 punts per sota.

En relació a la mitjana de les 15 territoris de règim comú, Catalunya paga un 19,9% més i percep un 1,1% menys

En la línia dels darrers exercicis, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l'impacte del diferencial de preus. Aleshores, perd 11 posicions, passant de la tercera a la catorzena posició, és a dir, la penúltima) i se situa un 11,1% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.

Aquest dilluns, el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, s'ha compromès a reforçar el sistema de finançament autonòmic el primer any de la legislatura si Pedro Sánchez és president. Segons ha explicat des de València, ja van transmetre per escrit al diputat de Compromís Joan Baldoví que impulsarien la reforma el primer any. Segons Ábalos, aquest any "no ha estat possible per raons òbvies de majories" però anteriorment amb Mariano Rajoy "no es va fer perquè no van voler".

Tanmateix, Ábalos reconeix que el model ha "caducat" i que serà el mateix executiu qui posi sobre la taula una proposta de sortida per reformar el model.