• Economia
  • El sector de les begudes refrescants aporta 1.200 milions d'euros a l'economia catalana

El sector de les begudes refrescants aporta 1.200 milions d'euros a l'economia catalana

L'ecosistema genera més de 18.000 llocs de treball

L'activitat de les empreses genera 18.000 llocs de treball, dels quals 12.000 són directes | iStock
L'activitat de les empreses genera 18.000 llocs de treball, dels quals 12.000 són directes | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
29 de Desembre de 2023

Catalunya és un dels territoris de l’Estat amb més econòmic dins del sector de les begudes refrescants. Segons l’informe de l’Associació de Begudes Refrescants, elaborat per la consultora AFI, aquesta indústria aporta 1.200 milions d’euros a l’economia catalana. Pel que fa a l’ocupació, l’activitat de les empreses genera 18.000 llocs de treball, dels quals 12.000 són directes. Actualment, Catalunya compta amb 17 grans centres de distribució. A tot l’Estat, durant el darrer any, el sector de les begudes ha crescut un 15% en vendes fins a superar els 4.300 milions d’euros. 

Un bon comportament que des de l’associació es justifica pel bon comportament del comerç exterior i l’estabilitat del consum intern. L’informe detalla com el 94% dels refrescos que es consumeixen a Espanya s’elaboren a l’Estat. L’àrea de begudes sense calories ha augmentat un 60%. En clau macroeconòmica, recentment s’ha donat a conèixer com Catalunya va créixer un 2,1% interanual durant el tercer trimestre de l’any, tal com recull l’Institut Català d’Estadística. Des de l’òptica de la demanda, l’evolució del PIB s’explica per l’increment de la demanda interna (1,5%), amb una especial rellevància del consum de les administracions públiques (5,6%), i per l’augment de les exportacions totals de béns i serveis amb l’estranger (2,4%). 

Des de l’òptica de l’oferta, es mantenen les taxes de creixement positives als serveis (2,8%), l’activitat en la construcció se situa al 2,0% i la indústria creix un 1,2%. Finalment, l’agricultura mostra una taxa negativa d’un 8,2%. Comparativament, l’economia catalana creix al tercer trimestre en termes interanuals tres dècimes per sobre de l’economia espanyola (1,8% avanç) i creix dos punts i una dècima per sobre de la Unió Europea. La variació intertrimestral del PIB a Catalunya és d’un 0,1%, dues dècimes menys que la taxa espanyola (0,3%) i una dècima més que la taxa de la UE. 

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l’estranger s’han incrementat un 2,4% interanual, un punt per sota del segon trimestre del 2023 (3,4%). El creixement del turisme estranger durant l’estiu ha permès que el consum dels estrangers al territori hagi augmentat un 17,1% respecte de l’any anterior, mentre que l’evolució de les exportacions de béns i serveis ha estat del 0,3%. En relació amb les importacions totals de l’estranger, la taxa interanual decreix un 1,6%, després de trimestres amb creixements positius. L’evolució de les importacions s’explica per la reducció de les importacions de béns i serveis (-2,1%) i per l’augment del consum dels residents a l’estranger (7,1%).