• Economia
  • La producció industrial baixa lleugerament a Catalunya

La producció industrial baixa lleugerament a Catalunya

Els béns de consum són el sector amb millors dades (+0,5%)

Imatge del complex químic de Flix | ACN - Anna Ferràs
Imatge del complex químic de Flix | ACN - Anna Ferràs
Redacción VIA Empresa
Barcelona
05 d'Octubre de 2023
Act. 05 d'Octubre de 2023

L’Índex General de Producció Industrial va caure un 0,1% a Catalunya durant el mes d’agost, segons dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística. Una davallada molt inferior que la resta de l’Estat (-3,6%). Per àmbits econòmics, els béns de consum és el sector amb millors dades (0,5%) i els productes de l’energia han experimentat una baixada d’un 3,3%. Des de principis del 2023, de mitjana, la producció industrial catalana ha caigut un 0,2%. En un altre ordre, els territoris més industrialitzats de Catalunya tenen menys desigualtats de renda.

 

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Geografia de la indústria i cohesió social, elaborat per l'Institut d'Economia de Barcelona per encàrrec del Govern. L'informe demostra empíricament que la indústria contribueix a reduir les desigualtats i, en aquesta línia, comprova que hi ha menys cohesió social en les zones on ha augmentat el pes dels serveis en detriment de la indústria. L'informe assenyala que els territoris en els quals la distribució de la renda entre els seus habitants és més equitativa són els d’Igualada, Olot i Guissona i això s’atribueix a l’elevat pes del sector industrial en aquestes zones.

De fet, Guissona té un pes de la indústria que és 3,5 vegades més alt que la mitjana catalana, el d’Igualada és el doble i el d’Olot s’aproxima al doble. Els casos de Guissona i Olot estan molt centrats en la indústria alimentària i el d’Igualada, en el tèxtil, confecció i cuir. La relació entre la indústria i la desigualtat s’explica perquè quan els treballadors d’aquestes indústries redueixen el seu pes, el mercat laboral es polaritza en dos grups: "el dels llocs de treball molt ben remunerats amb nivells de formació alts i un altre grup amb un nombre creixent de llocs de treball de feines manuals de menys qualificació que substitueixen els llocs de treball que abans aportaven les indústries intermèdies i tradicionals".