Catalunya, entre els mesos de gener i setembre, ha registrat una inversió estrangera de 2.087 milions d’euros. Aquesta xifra representa un descens d’un 24,6% en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons dades facilitades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Aquest canvi es deu al comportament del tercer trimestre en sí que ha registrat una inversió exterior de 1.217,2 milions d'euros, un 27% més que l'any passat, quan la xifra va ser de 953,8 milions.
El capital exterior captat entre juliol i setembre és el més alt d'aquest període des del 2018 (2.133,8 milions) però està lluny de rècords històrics com els del 2016 (5.124 milions).
Al conjunt de l'Estat, la inversió estrangera va ser de 18.303,8 milions d'euros fins al setembre, xifra que representa un descens del 23,3% en comparació amb el mateix període de l'any passat. La dada trimestral va caure un 19,2% en relació amb el 2022 amb 6.070,4 milions captats a l'estiu. Malgrat els resultats negatius, Barcelona i Catalunya tenen la millor estratègia de captació d’inversions estrangeres. Aquest reconeixement arriba a través d’un rànquing elaborat per fDI Magazine, una publicació del grup Financial Times. A la segona posició apareix la regió de l’Ille-de-France, per davant d’altres zones com la Comunidad de Madrid o Escòcia. La classificació reconeix l’aposta de la capital catalana per la tecnologia i la sostenibilitat. En clau de país, el mitjà incideix en el pol d’atracció que són les 12 universitats catalanes i els seus graus d’enginyeria.
En clau macroeconòmica, l'àrea metropolitana de Barcelona compta amb el 78% del teixit empresarial concentrat en 5 municipis clau: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Cornellà de Llobregat. És a dir, 110.214 empreses. Una concentració d’empreses que destaca sobretot en el sector de la sanitat i els serveis socials, a més de la producció. La dimensió mitjana d’aquestes empreses és més elevada que al conjunt de Catalunya, amb 14,4 treballadors per empreses, mentre que a la resta del territori és de 12,1. I un fet diferencial: l’àrea metropolitana té un nivell de PIB per càpita en paritat de poder de compra (PPC) un 32% superior al de la mitjana de la Unió Europea. I un salari mitjà que supera de llarg els 30.000 euros.