Des de l’any 2013 fins a l’actualitat, els promotors privats haurien construït fins al 80% dels pisos de protecció oficial que s’han fet a Catalunya. Aquesta és una de les principals conclusions d’un informe impulsat per la Universitat Pompeu Fabra i l’Associació de Promotors i Constructors. El mateix document preveu que, fins al 2037, caldrà aixecar 220.000 pisos més per cobrir les demandes del segment de població que no pot accedir al mercat lliure.
Segons les dues organitzacions esmentades “queda evidenciada la necessitat d'articular mecanismes de col·laboració publicoprivada per les promocions d'habitatges de protecció oficial, ja que les promotores públiques no han assolit ni l'estructura ni el pressupost suficients per proveir de forma eficient l'habitatge assequible de lloguer".
Entre 2014 i 2022, el nombre d'habitatges de protecció oficial finalitzats a l'Estat per promotors privats (59.928) també va quadruplicar els finalitzats pels promotors públics (14.737).La publicació de l’estudi arriba poques hores després que el portal immobiliari Idealista hagi donat a conèixer que, a Barcelona, el 18% dels habitatges venuts no portaven ni una setmana en el mercat. A la capital catalana, un 31% dels immobles estan anunciats entre 3 mesos i 1 un any, un 26% es venen entre 1 i 3 mesos, un 13% entre una setmana i 1 mes, i un 12% triguen més d’un any. A Girona, els habitatges que es venen amb menys d’una setmana són un 13%, a Tarragona un 12% i a Lleida un 9%.
Les ciutats on més ràpid es venen els immobles són, per aquest ordre, Granada, Màlaga, València, Madrid, Barcelona i Sevilla. Idealista, també apunta que el 10% dels habitatges va trigar a vendre's entre una setmana i un mes; el 22% entre un i tres mesos; el 34% entre tres mesos i un any, i el 21% més d'un any. Aquestes dades han estat publicades després que es prevegi una caiguda moderada dels preus i les operacions de compravenda d'habitatges a mitjà termini, segons Vicenç Hernández, president de les associacions d'agents de la propietat immobiliària d'Espanya i Catalunya (ANAI i AIC, respectivament) que, segons va explicar en la presentació d'Enlace, una consultora pensada per unir tecnologia i béns immobles, el retrocés de les transaccions pot arribar al 25-30%.