• Economia
  • Catalunya produeix el 42% de la carn de porc a l'estat

Catalunya produeix el 42% de la carn de porc a l'estat

El sector demana impulsar sistemes de tractament de purins i que es creï una marca de país

Una planta de tractament de purins
Una planta de tractament de purins
ACN
11 d'Agost de 2014
Act. 11 d'Agost de 2014
Segons un informde de Pimec, Catalunya produeix el 42% de la carn de porc de tot l'estat. En altres paraules, el document, amb dades del 2012, conclou que en total se'n van elaborar 1,5 milions de tones i es van sacrificar per fer-ho 18,5 milions de porcs. Formen part de les 4.367 explotacions dedicades a l'engreix i de les 1.749 que treballen la reproducció.

L'informe de Pimec també recull propostes del sector: impulsar sistemes de tractament de purins, que la inspecció fronterera no "entorpeixi i encareixi" l'exportació, que es recuperi "amb rapidesa" l'IVA, que es faciliti l'autoconsum energètic, i que s'impulsi una marca de país associada a la qualitat i als "alts" controls sanitaris.

El nombre de caps de bestiar és de 6,84 milions, una xifra que suposa el 27,2% de la dada estatal. La majoria són a Lleida (54%), seguit per Barcelona (26%), Girona (13%) i Tarragona (7%). Dels 18,5 milions de porcs que es van sacrificar fa dos anys, se'n va produir 1,5 milions de tones de carn. És el 42% de tot l'estat.

Catalunya, a més de ser gran productor, és un gran consumidor. En total 11,7 quilos de carn fresca per càpita el 2012, que col·loquen el porc en segon producte càrnic més consumit en pes, just darrer del pollastre. El principals derivats que més consumeixen els catalans és pernil salat, pernil cuit, salsitxes, fuet i llonganisses, xoriço, cansalada i mantega.

El valor de les exportacionscatalanes el 2013, va ser de 1.712 milions d'euros, davant dels 51 milions en importacions. El valor de les importacions ha baixat respecte el 2012 perquè els grans mercats són Rússia i Xina que volen productes de "menys valor".

L'informe de PIMEC recull que en qualsevol cas, el preu del porc s'ha recuperat, tot i que amb alts i baixos, els darrers anys. El preu a les llotges catalanes va ser superior a la mitjana europea però inferior a l'espanyola. El marge de benefici per als productors va ser de 6,61 euros, un cop extretes les principals despeses: alimentació, reproducció, reposició i medicaments.

Problemes i propostes
L'Observatori de la pime, de Pimec, recull també les principals problemàtiques del sectors. Consideren que un element determinant és el preu del pinso, que del 2005 al 2013 va augmentar un 50%. Per això proposen millorar el regadiu per incrementar la quantitat i la qualitat dels conreus utilitzats per a la producció de cereals destinats a l'alimentació de porcs i augmentar l'autosfuciència.

Un altre dels problemes són els purins, afectat sobretot després de la darrera reforma que ha obligat a tancar plantes de tractament. Els productors han de buscar alternatives i denuncien eque no se'ls hagi consultat. La nova llei permet abocar entre 40.000 i 60.000 litres per hectàrea, una limitació que els pagesos denuncien perquè l'excedent de purins a l'estat és de 2,5 milions de tones. Per això proposen la separació líquid-sòlid, així com una pròrroga per aplicar la normativa.

Denuncien també que no es facilita l'autoconsum energètic i demanen que la tendència canviï sobretot per a les explotacions de reproducció , que necessiten assegurar temperatures adients per als garrins.

El sector es queixa també que a l'hora d'exportar, el retorn de l'IVA acumula en alguns casos retards que superen l'any. Això s'afegeix a les tensions creditícies, diu l'informe, i per aquest motiu exigeixen poder-lo recuperar amb rapidesa. Un altre element en contra és la "ineficiència" de la inspecció fronterera que "segueix aplicant uns horaris limitats i un zel més acusat que el que s'aplica en altres ports d'Espanya, amb la conseqüència que s'entropeix i s'encareix l'exportació".

Marca de país
Els productors de porc asseguren que la capacitat exportadora de Catalunya és "molt més baixa" que la capacitat potencial: "hi ha una oportunitat de posar en valor l'alt nivell sanitari del producte", sobretot a països com el Regne Unit. Per això insten el Govern a crear "la creació d'una marca país" com la que ja defensa Dinamarca. Creuen que ha de servir per posar en valor la qualitat del producte però també tot la cadena industrial vinculada al sector: veterinària i maquinària, entre d'altres.