Catalunya lidera la tecnologia a l'Estat: crea 34.000 feines i factura 4.258 milions d'euros

Els sectors de 'foodtech', 'biotech' y 'ehealth', entre els principals impulsors d'un ecosistema tecnològic del qual només un 17% dels fundadors són dones

La tecnologia de la cadena de blocs és al centre de la transició de la web2 a la web3 | iStock La tecnologia de la cadena de blocs és al centre de la transició de la web2 a la web3 | iStock

Catalunya s'ha convertit en el territori líder pel que fa a l'emprenedoria tecnològica a l'Estat. Segons un informe presentat per Ecosistema Startup, Catalunya compta amb 2.064 empreses actives, les quals generen 34.054 llocs de treball i una facturació anual de 4.258 milions d'euros. Aquest ecosistema està estructurat en 1.071 startups, 388 scaleups i 605 pimes, cadascuna jugant un paper crucial a l'economia territorial.

Més info: Els brots verds del sector tecnològic: més facturació i afectació nul·la dels acomiadaments massius

En aquesta línia, Barcelona ha esdevingut el gran motor pel que fa a la innovació tecnològica. La capital catalana concentra 1.428 empreses tecnològiques que generen 27.000 llocs de treball i una facturació de 3.248 milions d'euros. Tot i això, hi ha altres pols d'innovació importants, com ara Sant Cugat del Vallès, que acull 64 empreses i genera una facturació de 90,5 milions d'euros, i Girona, amb 33 empreses que hi contribueixen amb 37,75 milions d'euros.

Des del 2016, la inversió a l'ecosistema startup català ha estat notable, acumulant més de 5.300 milions d'euros en més de 700 rondes d'inversió

La clau de l'èxit català es troba en l'aposta constant pel sector tecnològic. Des del 2016, la inversió a l'ecosistema startup català ha estat notable, acumulant més de 5.300 milions d'euros en més de 700 rondes d'inversió. El 2021 va ser particularment destacat, amb una inversió total de 1.497 milions d'euros a 140 operacions. També 2022 va ser un any rècord, amb 147 operacions i 1.415 milions d'euros. Tot i que el 2023 va mostrar una disminució, amb 120 operacions i 662 milions d'euros, Catalunya "continua sent un atractiu per als inversors i reflecteix la confiança sostinguda en el potencial del mercat tecnològic territorial".

Amb tot, Catalunya destaca per un altre tret diferencial: la seva diversitat sectorial. Per ordre, el sector ehealth compta amb 208 companyies que generen 4.365 feines i una facturació de 230 milions d'euros. Tot i això, n'hi ha d'altres que generen més riquesa amb menys volum empresarial: és el cas del sector foodtech, que inclou 111 firmes i una facturació de 313 milions d'euros. D'altra banda, també destaquem biotech, amb 126 empreses, 2.060 treballadors i una facturació 285 milions d'euros. Edtech i SaaS també hi aporten, amb 115 i 99 empreses respectivament, generant un considerable nombre de llocs de treball i altes xifres de facturació.

La bretxa de gènere, assignatura pendent

Tot i això, també hi ha aspectes a millorar. Només el 17% dels fundadors de startups són dones, cosa que equival a 575 dones davant 2.734 homes. Les dones fundadores estan principalment als sectors de salut, biotech edtech. Una dada que, segons l'informe, subratlla "la necessitat de polítiques i programes que fomentin una major participació femenina en la tecnologia i l'emprenedoria".

D'acord amb el document, "Catalunya no només lidera el nombre d'empreses i la generació d'ocupació, sinó que també és un exemple de com una regió es pot convertir en un hub d'innovació global". En aquest sentit, destaquen com el territori "continua atraient inversions significatives i fomentant un entorn dinàmic per a la innovació tecnològica", tot i les assignatures pendents com la persistent bretxa de gènere.

Més info: El múscul tecnològic català assenyala la burocràcia i la captació de talent com a grans reptes

Catalunya i Madrid concentren la meitat del sector a l'Estat

A l'Estat, l'ecosistema emprenedor al món tecnològic genera prop de 100.000 llocs de treball anuals i una riquesa d'11.541 milions d'euros. Catalunya i Madrid concentren més del 50% de les empreses tecnològiques del conjunt d'Espanya, amb un total combinat de 3.741 companyies, posicionant-les com a principals hubs d'innovació a l'Estat. Pel que fa a la inversió, a escala nacional, el 2021 va ser l'any rècord amb 36 megarondes, "reflectint la confiança dels inversors al mercat espanyol". Tot i això, el 2023 va experimentar una caiguda significativa en la inversió, encara que l'Estat continua atraient grans inversors i "consolidant-se com un centre neuràlgic per a les startups tecnològiques".

 
Més informació
Cauen un 15,8% les exportacions catalanes de productes d'alt contingut tecnològic
El futur tecnològic des de Catalunya o de què parlem quan parlem del MWC
Els 'Premis DonaTIC 2023' reconeixen set dones i dues entitats com a referents en l'àmbit tecnològic
Avui et destaquem
El més llegit