Catalunya va tancar el 2023 amb 566.400 persones que van teletreballar en algun moment del quart trimestre, segons dades del Monitor Adecco d'Oportunitats i Satisfacció amb l'Ocupació, que s'ha publicat aquest dimarts. La xifra representa el 14,9% dels ocupats, gairebé un punt més que fa un any. El percentatge supera en 6,3 punts les xifres d'abans de la pandèmia, que va impulsar el treball des de casa.
La proporció de teletreballadors és més alta que l'espanyola, que és del 13,6%, però se situa més de 9 punts per sota de la Unió Europea (24,1%). Després de set trimestres consecutius en què el nombre de teletreballadors a Espanya es reduïa, el 2023 ha mostrat increments cada trimestre.
Precisament, Catalunya és una de les 14 regions on el nombre de teletreballadors ha tingut una variació interanual positiva durant l'últim trimestre de l'any passat. Del total de persones que van treballar des de casa a Espanya, un 19,1% ho van fer des de Catalunya, és a dir, gairebé 1 de cada 5. Tot i el lleuger increment interanual registrat, la comparació amb les dades de la Unió Europea mostren que la bretxa s'ha ampliat fins als 9,2 punts. Als països europeus la mitjana de teletreballadors s'enfila fins al 24,1% del total. La dada catalana supera 20 dels països analitzats, com ara Romania, Bulgària, Grècia, Hongria, Croàcia, Itàlia, Espanya i Polònia
D'altra banda, continua la reducció del nombre d'ocupats a temps parcial, alhora que l'ocupació a temps complet augmenta a totes les regions simultàniament excepte a La Rioja. En concret, Catalunya redueix 0,2 punts percentuals interanuals a l'ocupació a jornada parcial, fins a situar-se en un 12,4%. A Espanya, la proporció d'ocupats a temps parcial no creix des del 2014, quan tenia un contracte a temps parcial el 15,9% dels ocupats. Nou anys després aquesta proporció és del 13,3%. La dada se situa per sota de la UE, on un 17,8% de la població treballa a temps parcial.
Barcelona està valorada com la millor ciutat del món per teletreballar. Així es desprèn d'un estudi d'International Workplace Group, líder mundial en espais de treball flexible amb 3.500 oficines a 120 països, en què compara 25 ciutats segons les facilitats i comoditats que ofereixen als treballadors a distància.
L'estudi analitza nou punts claus de cada ciutat: clima, cultura, allotjament, transport, menjar i beguda, felicitat, velocitat de la banda ampla i disponibilitat d'espais de treball flexibles. El resultat va ser que Barcelona i Toronto van empatar en la primera posició, superant a ciutats com Nova York, Pequín (que ocupa la tercera posició) o Rio de Janeiro.