Catalunya marca un rècord d'ocupació amb 3,7 milions de treballadors

L'atur se situa en el 8,5%, amb 345.000 desocupats a finals de setembre

Imatge d'una fàbrica | ACN Imatge d'una fàbrica | ACN

Catalunya ha tancat el tercer trimestre amb un nou rècord d'ocupació, amb més de 3,7 milions de treballadors, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística. Entre el juliol i el setembre s'han generat 62.400 nous llocs de treball respecte del trimestre anterior. El total d'aturats s'ha situat en 345.400 persones a finals de setembre i la taxa d'atur ha repuntat respecte de les dades de fa tres mesos fins al 8,5% (en el trimestre anterior va ser del 8,44%, assolint la millor dada en quinze anys). Respecte del juny hi ha 8.600 desocupats més; mentre que en comparació amb l'any passat hi ha 19.800 persones menys sense feina.

A l'Estat, en el tercer trimestre també s'han assolit registres històrics d'ocupació. Sense deixar l’àmbit laboral, els titulats en graus, màsters i doctorats a les universitats catalanes tenen pràcticament plena ocupació i millor nivell laboral que la mitjana de la població. De fet, ja tenen el nivell d'ocupació previ al 2008. A més, el sistema universitari català té capacitat d'atracció i retenció de talent, i està reduint la fuga de titulats en màsters que acaben treballant a l'estranger perquè tenen millors condicions laborals.

Això no obstant, encara es noten mancances en competències transversals com l'anglès o la capacitat comunicativa. Són algunes de les principals conclusions de l'enquesta d'inserció laboral dels titulats universitaris que ha fet l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).
Les principals conclusions de l'enquesta és que com més formació, millor inserció laboral, ja que hi ha plena ocupació en els titulats amb màsters i doctorats, i gairebé plena en els graus. De fet, el percentatge d'ocupació i els salaris mitjans augmenten amb la formació, passant l'ocupació del 91 al 96% entre graus i doctorats, i del 62 al 84% els que cobren més de 2.000 euros bruts al mes. També es redueixen les funcions no qualificades en el cas de màsters i doctorats, però al voltant del 40% fan funcions per sota del seu nivell de formació.

Més informació
Dualitat Mediterrània-Bàltica: un gran contrast en l’atur juvenil
Catalunya lidera la caiguda de l'atur al setembre
L'atur a l'eurozona, prop del mínim històric
Avui et destaquem
El més llegit