Catalunya va patir l’any passat més de 5.000 milions d’atacs de ciberseguretat, segons recull la memòria de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, presentada aquest dimarts a Govern. L’entitat destaca que ha tingut un paper “rellevant en les tasques de resposta i coordinació” per a la gestió d’incidents de seguretat, tant pels que afectaven directament la Generalitat com els que patien diferents entitats del país.
L’entitat va haver de fer front a un 14% més d’atacs que al 2022, quan el registre va ser de 4.400 milions. En concret, els incidents de seguretat van arribar als 2.670 l’any passat, per sobre dels 2.175 de l’exercici anterior. Malgrat això, només un 0,00005% dels ciberatacs provoquen un incident de ciberseguretat.
Segons recull l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’any passat el ransomware va esdevenir una de les amenaces més dominants i disruptives, amb un augment en el nombre d’incidents. Sectors com el sanitari, les administracions locals o el sector educatiu van experimentar incidents, amb el correu electrònic com a principal font d'entrada d'atacs de frau o d'intent de compromís de sistemes d’informació.
Gràcies a les mesures aplicades, s’han bloquejat més de 478,5 milions de correus maliciosos dirigits a personal de l'àmbit de la Generalitat de Catalunya.
L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, organisme que forma part de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, és l’encarregada de desenvolupar l’estratègia de ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya, així com d’executar les polítiques públiques en aquesta matèria i contribuir a la sensibilització quant a ciberprotecció i prevenció per part de la ciutadania.