• Economia
  • Cau l'obligació de prorrogar els contractes de lloguer sis mesos extra

Cau l'obligació de prorrogar els contractes de lloguer sis mesos extra

El govern espanyol defensa que la llei d'habitatge ja ofereix una protecció més àmplia a les llars vulnerables

Barcelona ha registrat pujades del lloguer | ACN
Barcelona ha registrat pujades del lloguer | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
28 de Juny de 2023
Act. 10 de Juliol de 2023

El govern espanyol ha decidit estendre fins a finals d'any la suspensió dels desnonaments a llars vulnerables, que es va establir amb la pandèmia de coronavirus. En canvi, ha decidit acabar amb la pròrroga de sis mesos extra per als lloguers a què se'ls acabi el contracte. Aquesta mesura, que expira el 30 de juny, va formar part del paquet anticrisi pel context d'inflació a conseqüència de la guerra a Ucraïna. En qualsevol cas, es manté la limitació del 2% quan s'actualitza el preu d'un contracte de lloguer en vigor, que ja es va estendre fins al 31 de desembre del 2023, per desvincular les pujades de l'Índex de Preus de Consum (IPC).

"Ja ha entrat en vigor la llei d'habitatge, que estableix límits màxims per a l'alça dels lloguers, del 2% aquest any i el 3% el proper. Després referiran un índex que està en elaboració", ha defensat la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, sobre la decisió de no mantenir la pròrroga de sis mesos. A la roda de premsa després del Consell de Ministres, ha argumentat que en virtut de la nova legislació "les persones vulnerables poden estendre un any la durada dels contractes justament per tenir aquesta protecció".

Fonts del Govern insisteixen també que la llei d'habitatge aprovat ja ofereix una protecció més àmplia per als llogaters amb vulnerabilitat econòmica i, per a la resta, recorden que la legislació estableix pròrrogues obligatòries de cinc anys. Només després d'aquest període, necessiten, es consideraria que el contracte s'ha acabat i és possible acordar una pujada de preus superior al límit.

Crítiques a la mesura

El Sindicat de Llogateres i Llogaters ha lamentat la fi de la congelació dels preus del lloguer que suposava la pròrroga de sis mesos, una mesura que —argumenten— es va posar en marxa per regular el mercat fins que la llei d'habitatge estigués en funcionament a totes les comunitats autònomes. "Només Catalunya ha declarat que l'aplicarà i moltes altres comunitats s'estan negant a fer-ho", ha assenyalat l'organització.

Així, l'inquilinat ha assegurat que es produirà una onada d'expulsions amb la caiguda de la moratòria. "Casers i fons que no vulguin renovar contractes de lloguer podran apujar el preu abans que la regulació sigui efectiva. Per tant, veurem una pujada en el preu dels lloguers i més desnonaments en ple juliol, precisament el que pretén combatre la llei de l'habitatge", han advertit. Per a la Moncloa, en canvi, la mesura extraordinària tenia sentit en el context de la pandèmia i l'alta inflació per la guerra d'Ucraïna, però addueixen que són efectes que ja s'han moderat.