• Economia
  • CCOO, 50 anys construint presents i futurs

CCOO, 50 anys construint presents i futurs

El sindicat celebra mig segle amb la vista posada en els reptes del futur i la raó de ser dels sindicats avui dia

CCOO celebra 50 anys
CCOO celebra 50 anys
Redacció i Agències
20 de Novembre de 2014
Act. 20 de Novembre de 2014

El 20 de novembre és molt especial per a CCOO de Catalunya: es compleixen 50 anys de la seva fundació. Va ser l'any 1964 quan, en un altre 20 de novembre, la parròquia barcelonina de Sant Medir va acollir uns 300 enllaços sindicals i treballadors i treballadores de diferents sectors que van celebrar una assemblea. En aquesta reunió es va crear formalment la primera Comissió Obrera de Barcelona i es va aprovar una històrica plataforma reivindicativa.

Després de diferents cops repressius, aquest primer conat de sindicat es va reorganitzar i va crear la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, que va tenir un paper protagonista en la lluita contra el franquisme i per la recuperació de les llibertats democràtiques, a més de defensar millores salarials per als treballadors, la llibertat sindical i el dret de vaga.

CCOO de Catalunya celebra aquest 20 de novembre les seves noces d'or i el Casino de l'Aliança del Poblenou de Barcelona alberga l'acte central de la celebració.

Amb 153.082 afiliats, CCOO és avui dia el primer sindicat de Catalunya, està confederada a CCOO d'Espanya i forma part de la Confederació Europea de Sindicats (CES) i de la Confederació Sindical Internacional (CSI).

Mig segle més tard, els fundadors de CCOO recorden amb orgull la seva participació a la reunió de Sant Medir, com és el cas de Josep Maria Folch, que, amb certa nostàlgia, destaca que en els primers anys "la mobilització i la lluita" eren eines útils per avançar en les conquestes laborals i socials.

Folch ha lamentat que la defensa del treballador sembla avui més difícil. "Ens arribem a creure que ja no caldria tornar al carrer a defensar conquestes del passat com l'educació de qualitat o la sanitat per a tothom", ha subratllat.

Folch, que el 1965 va haver d'exiliar-se a França, on hi va ser durant 5 anys, ha defensat la raó de ser avui dia dels sindicats, que, segons el seu parer, han d'obrir-se per representar tots els ciutadans, sense importar la seva procedència i la seva ideologia.

Una exposició al MHC
De la seva banda, Carles Vallejo, un dels comissaris de l'exposició sobre CCOO que es podrà veure al Museu d'Història de Catalunya, ha subratllat que, després de l'etapa clandestina i la del procés de construcció de les propostes del sindicalisme (1977-2007), la crisi va obrir un nou cicle que arriba fins a l'actualitat i en què el principal repte és frenar "el desmantellament dels drets socials".

"Un dels errors del sindicalisme és haver donat per descomptades algunes conquestes. El futur també pot estar marcat per retrocessos. No hem sabut explicar que és necessari estar en permanent disposició de lluitar si no volem perdre allò guanyat", ha apuntat.

Segons el seu parer, l'organització ha d'avançar, assumir que "el sindicat no es queda a les portes de la fàbrica" i entendre que "la millor manera d'evitar, per exemple, la deslocalització d'una indústria, és lluitar pels drets socials a qualsevol part del món".

L'exposició, que es podrà visitar durant tres mesos, mostra el paper de CCOO en la construcció de la Catalunya actual, com ha influït en el passat i el present i com vol projectar-se en el futur.

L'acte central de demà del 50 aniversari comptarà amb la presència, entre d'altres, del president de la Generalitat, Artur Mas; del secretari general de CCOO a Espanya, Ignacio Fernández Toxo; de l'exsecretari general de CCOO a Catalunya Joan Coscubiela; i de l'actual secretari general, Joan Carles Gallego.

Entre les activitats de l'aniversari, destaca també la col·locació demà d'una placa commemorativa a la façana de la parròquia de Sant Medir, a més de diferents actes descentralitzats que es duran a terme durant els pròxims mesos per tot Catalunya.