• Economia
  • Les anomalies democràtiques del món laboral

Les anomalies democràtiques del món laboral

CCOO de Catalunya celebra l'acord de govern a l'Estat, però reclama "fer front als reptes estratègics (econòmics i laborals) que tenim com a societat"

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco | ACN
El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco | ACN
Barcelona
09 de Gener de 2020

Any nou, mateixos propòsits i molta esperança perquè es puguin fer realitat. La nova legislatura (i les propostes econòmiques del nou Govern de coalició) il·luminen la llum del final del túnel, però encara hi ha feina a fer i "queda molt per poder conquerir la veritable democràcia en el món del treball i acabar amb una precarietat instal·lada". Així es lamenta el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, durant una trobada amb la premsa per fer balanç del 2019 i exposar els objectius de cara al 2020. La formació d'un govern a l'Estat és una "bona notícia", però el sindicat és conscient de la "complexitat de la legislatura per acumular majories amb 16 forces polítiques i una dreta totalment embogida".

 

El bri d'esperança que porta de la mà el nou executiu del PSOE i Unidas-Podemos ha de servir per executar totes les promeses electorals i, per començar, és important "recuperar la institucionalitat i fer efectives les mesures per fer front als reptes estratègics que tenim com a societat". Pacheco, que ha recordat que tot i que ja fa quatre anys que vam sortir de la crisi "el mercat de treball és molt més precari del que ho era abans", ha reclamat al nou govern que es posi les piles en "abordar els drets socials", però també en "el desbloqueig institucional del país mitjançant la negociació i el diàleg polític amb les forces independentistes".

 

Dolors Llobet i Javier Pacheco abans de començar la roda de premsa

Dolors Llobet i Javier Pacheco abans de començar la roda de premsa

La prioritat és clara. Cal "abordar els aspectes centrals que hem de fer front com a sindicats per revertir aspectes de la reforma laboral perquè la gent continua patint la precarietat mentre es troben solucions". El secretari general de CCOO a Catalunya ha enumerat per ordre d'importància les seves prioritats i ha posat de relleu que, una vegada s'hagi afrontat el procés de reformes estructurals urgents, cal "obrir diàleg" i, entre moltes altres coses, elaborar un nou Estatut dels Treballadors, abordar "reptes que produeixen un canvi de model econòmic i productiu" o d'altres vinculats amb la igualtat retributiva i la eradicació de la violència masclista.

Obrint pas (també a Catalunya)

Els reptes per aquest 2020, però, no tenen només a veure amb el nou Govern de l'Estat. Catalunya també té deures pendents. Després de reconèixer "l'aposta pel diàleg dels partits progressistes" catalans, Pacheco ha reclamat que això es faci "amb la normalitat institucional", però ha apuntat que, per això, "és cabdal que les institucions puguin redreçar l'economia amb els pressupostos 2020".

Pacheco reclama que, després que s'aprovin els pressupostos a Catalunya, se celebrin eleccions anticipades

Dit això, i havent insistit en diverses ocasions en la importància que els comptes de la Generalitat "s'obrin camí", el secretari general de CCOO a Catalunya ha posat damunt la taula la possibilitat d'una convocatòria electoral en el territori català i, de fet, ha advocat perquè, un cop aprovats els números, se celebrin uns nous comicis a l'abril. "Que es doni veu a la ciutadania per veure el suport majoritari, però també seria idoni que aquest debat polític es doni amb les coses del menjar resoltes", ha dit. Pressupostos, pressupostos i pressupostos.

Al mateix temps, cal posar punt i final a l"anomalia democràtica" que pateix el món laboral des de fa anys. Per què si, per exemple a Catalunya hi ha més de 3,4 milions de persones amb capacitat de treballar, només poc més d'un milió poden tenir representació sindical? Precisament per això, "democratitzar el món del treball per poder escollir els representants dels centres de treball és un dels "reptes que tenim com a societat", ha volgut deixar ben clar Pacheco, al mateix temps que ha alertat que "tenim una dreta embogida que intentarà castigar tots els que apostem pel progrés".

La lluita (interminable) contra la precarietat

Com ja ve sent habitual, el 2019 s'ha caracteritzat per la lluita contra la precarietat laboral, així com per recuperar el poder adquisitiu dels catalans, del qual, com ha recordat el líder sindical, "només hem recuperat la meitat del que es va perdre"; motiu pel qual "les polítiques salarials del 2018-19 encara són vigents i s'han de portar a terme per a tots els convenis col·lectius del 2020".

Pacheco: "Hem d'exigir un compromís al conjunt de les institucions per poder fer efectiva la igualtat en el món del treball"

A més, CCOO de Catalunya també es fixa com a objectiu per al nou any "plantejar recomposició de l'estructura de negociació col·lectiva a Catalunya: afrontem la negociació del 2020 amb 22 convenis sectorials que tenen categories per sota els 14.000 euros" i, per tant, cal donar la volta a la tendència actual dels salaris baixos que impera en el món laboral.

També és repte essencial que es produeixi un canvi legislatiu en les empreses per tenir un pla d'igualtat perquè, tot i que el 2019 s'han registrat 139 plans d'igualtat davant dels 307 que es van fitxar entre 2007 i 2018, la majoria de les companyies no en tenen. En definitiva, "exigir un compromís al conjunt de les institucions per poder fer efectiva la igualtat en el món del treball".

EROs preventius?

Però 2019 també ha estat l'any dels EROs. Amb un 22% més d'Expedients de Regulació d'Ocupació, Pachecho ha plantejat al nou Govern "ser més nítids" en aquest terreny perquè considera que el que estan fent ara les empreses són "EROs preventius". "Estic convençut que tenen aquest caràcter preventiu abans que canviï la norma, no sigui que en un futur sigui més difícil acomiadar", ha reblat. La solució passa per garantir la tutela administrativa.

Els desitjos (i necessitats) per al 2020 giren entorn la reforma laboral, l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), la reforma de la Formació Professional (FP) o garantir la continuïtat de les pensions, entre molts d'altres. Per això, és important "millorar la capacitat d'ocupació a Catalunya, toc d'atenció al Govern perquè l'Agència Catalana de la FP ha de disposar de recursos i competències com planteja l'esborrany de la FP", però també elaborar un pla de prevenció de riscos laborals, "incrementar la capacitat de recursos i evitar episodis dramàtics" que condueixin els treballadors cap al final de la seva vida.

Lluitar contra la precarietat, abordar la reforma laboral i els convenis col·lectius, garantir les pensions... "Iniciem un 2020 que ens posa davant unes expectatives per posar fi al que ha estat una dècada de retallades i de pèrdua de drets", remata Pacheco.