• Economia
  • La CE accepta el pressupost espanyol tot i que no complirà el dèficit

La CE accepta el pressupost espanyol tot i que no complirà el dèficit

La proposta enviada pel Govern de Rajoy és una pròrroga de l'actual i no inclou canvis en política econòmica i financera

L'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les
L'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les
Europa Press
Madrid
22 de Novembre de 2017
Act. 23 de Novembre de 2017

La Comissió Europea ha determinat que l'esborrany pressupostari enviat pel Govern espanyol per al 2018 "compleix en termes generals" amb el criteris establerts en el Pacte d'Estabilitat i Creixement malgrat que el dèficit públic serà superior a l'objectiu pactat per a l'any vinent.

Brussel·les ha arribat a aquesta conclusió després d'analitzar el pla pressupostari remès per l'Executiu a mitjans d'octubre, que és una pròrroga de l'actual i no inclou canvis en política econòmica i financera a causa de les dificultats per aconseguir un acord amb altres forces polítiques per la situació a Catalunya.

Així, l'Executiu comunitari ha afirmat que l'esborrany "compleix en termes generals amb els requisits per al 2018 sota el Pacte d'Estabilitat i Creixement" i assenyala que, encara que l'any vinent el dèficit públic estarà per sota del llindar del 3% del PIB, seguirà per sobre de l'objectiu pactat, que és del 2,2%. Segons les últimes previsions de Brussel·les, Espanya tancarà el 2018 amb un dèficit de les administracions públiques del 2,4%.

A més, la Comissió Europea subratlla que existeix una desviament "significatiu" en l'esforç fiscal requerit per al 2018 en comparació amb el nivell exigit, que ascendeix al 0,5% del PIB.

Aquesta opinió, no obstant això, arriba després que Brussel·les demanés en una carta enviada al ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, que enviï "al més aviat possible" un pressupost actualitzat i complet que compleixi amb els criteris marcats per a l'any vinent.

Juntament amb Espanya, l'Executiu comunitari ha conclòs que també compleixen en termes generals amb el requerit Estònia, Irlanda, Xipre, Malta i Eslovàquia, encara que aquests cinc països es troben ja sota el braç "preventiu" del Pacte d'Estabilitat i Creixement, i no en el "correctiu" com Espanya.