
Està en perill el teixit industrial català si no es descarbonitza com cal? Des del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) pensen que sí. Per aquesta raó, han centrat la 7a edició de la jornadaImmersió Estratègica en aquest "motor empresarial" amb què busquen impulsar la competitivitat. Tot plegat es debatrà el pròxim dimarts 6 de maig, a l'Oller del Mas de Manresa, on assistiran associats del clúster i empreses que avui són un exemple d'aquesta descarbonització que defensa l'entitat. Tal com sostenen els organitzadors, no només es tracta de ser més respectuós amb el medi ambient, sinó d'esdevenir més productius.
"La descarbonització avui és innegociable. No es pot créixer de forma sostinguda o sostenible en el temps d'una manera que no sigui descarbonitzant", explica a VIA EmpresaJoaquim Daura. Ell és el president del CEEC i director de gestió activa de l'energia de Schneider Electric, una de les grans companyies verdes al planeta. Europa, Espanya i Catalunya comparteixen un tret: són deficitàries pel que fa a l'energia i s'ha de comprar fora. Un element que resta competitivitat als tres territoris. "Tant per descarbonitzar com per aconseguir ser autònoms, l'única solució és disposar d'energia renovable i ser eficients", remarca Daura, qui assenyala "l'incompliment de les normatives europees" com un altre risc.
Així doncs, ens trobem en una cursa contra rellotge. "I fem tard", afegeix Ignasi Clariana, vicepresident del CEEC i director d'energia de Sorigué. En el seu cas, considera que els projectes de parcs fotovoltaics, eòlics o els biogasos "no es fan en tres mesos". De fet, critica que a Catalunya "no s'ha fet res", malgrat que sabem com actuar i els canvis que s'han d'aplicar. "Falta un impuls que esperem des del punt de vista polític", lamenta. En el cas de Daura, l'advertència és encara més seriosa: "Si no tenim la inquietud de ser més eficients i d'utilitzar l'energia renovable, com a país quedarem enrere". El president del CEEC pronostica que "ningú vindrà a invertir a Catalunya" si no es prenen mesures, ja que "els industrials marxaran i al final quedarà un país pobre d'indústria".
Entre els ponents confirmats hi ha noms rellevants com Elisabet Alier, presidenta d’Alier; Joan Batalla, president de Sedigas; o Pau Sarsanedas, president i CEO de GPA Innova
Amb aquesta anàlisi de la situació, al clúster li sobren els motius per parlar de descarbonització a la seva 7a Immersió Estratègica. Amb la intenció de conscienciar els seus col·legues del sector, han convidat empreses que consideren referent quant a la línia d'actuació a seguir. La jornada constarà de ponències inspiradores, espais de networking i diverses taules rodones amb figures destacades del teixit empresarial i institucional. Entre els ponents confirmats hi ha noms rellevants com Elisabet Alier, presidenta d’Alier; Joan Batalla, president de Sedigas; o Pau Sarsanedas, president i CEO de GPA Innova. També hi participaran representants d’Acció, Cinesi i Ship2B, així com membres de l’administració pública i experts en estratègia empresarial.
Les pimes, el gran interrogant
Moltes grans companyies ja han redreçat el seu rumb i cada cop aposten més per descarbonitzar-se. Un dels casos paradigmàtics segons Clariana és Celsa. "Estan fent un esforç per electrificar-se, fins i tot amb les dificultats econòmiques que tots sabem que travessen", destaca. El Reus Deportiu és un altre exemple de "molta valentia": l'any passat van instal·lar 2.000 plaques fotovoltaiques al seu estadi i van transformar tota la part tèrmica de gas a electricitat.
Ara bé, parlem d'entitats amb certs recursos. El problema, segons Daura, es troba amb les pimes. Segons el darrer Observatori de la Pime de Pimec, a Catalunya, el 99,3% de les empreses industrials són petites o mitjanes, generen un 65,5% de l’ocupació del sector i un 61,4% del Valor Afegit Brut del seu àmbit. És, per tant, el gruix majoritari del gremi. "El gran error és el curtterminisme. Encara tenim temps, però aquest mateix avantatge porta a un relaxament i les pimes ho deixen per a demà", denuncia el president del CEEC.

En aquest punt, Clariana es mostra comprensiu. "Com diu la dita, l'urgent no deixa temps a l'important. Una pime té una lluita diària per pagar nòmines i vendre els seus productes, i no veu la descarbonització com una obligació", apunta. En conseqüència, tem que el tema s'acabi gestionant igual que es consciencia els conductors de portar al dia la ITV del cotxe, és a dir, amb multes de les autoritats. No és una idea que l'esperoni gaire, però creu que és una manera de sensibilitzar els petits i mitjans empresaris. "Només veiem les coses quan ja són molt immediates i quan hi ha unes penalitzacions o conseqüències directes al darrere", reflexiona.
Però, i si potser aquest no és l'únic camí? Daura aporta una altra idea: l'alternativa és traçar un full de ruta. "Si no, mai no coneixerem si estem anant bé o no, perquè no sabrem contra què comparar-nos", argumenta. En aquest cas, el paper dels governs i les administracions resulta indispensable, però segons el president, de moment només hi ha "la visió", mentre que l'ambició "no és prou forta". En definitiva, Daura veu la manca de flexibilitat i rapidesa com una problemàtica que "arrossega a tota la indústria".
Des del CEEC reclamen un "full de ruta" per saber "si estem anant bé o no" en matèria de descarbonització durant els pròxims anys
És així que el CEEC veu la jornada del pròxim 6 de maig com una oportunitat d'alçar la veu i d'exposar la seva diagnosi (i remeis) davant dels associats, del teixit empresarial del sector i també davant d'alguns representants públics. Tot plegat acabarà de conformar una jornada en què VIA Empresa serà media partner i que s'allargarà de 9:30 h a 16:30 h. La cita comptarà amb parlaments dels mateixos Daura i Clariana, juntament amb un keynote speaker i una conferència anomenada Créixer amb propòsit que conduirà Joan Martí, director de la unitat d'estratègia empresarial d'Acció.
A més, se celebraran dues taules rodones sobre la temàtica estrella. La primera, Descarbonitzar per competir: la sostenibilitat com a palanca per a la competitivitat d’Europa en un context global, la conduirà la directora d'aquest diari, Elena Busquets; la segona, Del potencial a l'èxit: claus per al creixement empresarial sostenible, la moderarà el periodista Carlos Rojas. Amb tot, l'esdeveniment clourà amb l'assemblea general de socis del CEEC. Un últim punt del dia que de segur que reforçarà el clam que el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya vol transmetre per tot el territori.