• Economia
  • La governança 'blockchain' de Catalunya

La governança 'blockchain' de Catalunya

La Cambra i la Conselleria de Polítiques Digitals presenten el Centre Blockchain de Catalunya, que té per objectiu ser "una eina d’apoderament de la ciutadania"

La Cambra i la Conselleria de Polítiques Digitals presenten el Centre Blockchain de Catalunya | Cedida
La Cambra i la Conselleria de Polítiques Digitals presenten el Centre Blockchain de Catalunya | Cedida
Barcelona
23 de Setembre de 2020
Act. 23 de Setembre de 2020

"Si no som un país digital, no serem un país social". Aquestes són les paraules que el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha utilitzat per fer una crida a la ciutadania, empreses i administracions a "fomentar amb més força la nova economia digital". Si ahir el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ja parlava durant el Bizbarcelona de posar en marxa, des de ja, la "revolució tecnològica", avui tant la Cambra com la Conselleria liderada per Puigneró han escenificat, encara més, les seves intencions en aquest terreny. I ho han fet presentant el Centre Blockchain de Catalunya a la Casa Llotja de Mar (i per streaming), que forma part d'un acord marc entre les dues institucions, i que té per objectiu impulsar la digitalització a Catalunya, així com potenciar les tecnologies determinants del moment.

La covid-19 ha accelerat canvis que s'acabarien imposant sí o sí en un futur i ha deixat ben clara la necessitat de, com diu Puigneró, "actuar com a un país digital". L'acord entre la Cambra i la Conselleria pretén fixar actuacions conjuntes en àmbits com el New Space, la ciberseguretat i la intel·ligència artificial en matèria de sensibilització, dinamització de l’ecosistema local o l'elaboració d’estratègies perquè, segons el conseller, "si internet va ser fonamental per crear una nova connectivitat universal; avui, tecnologies avançades com el 5G o la ciberseguretat aporten nous àmbits d’actuació que seran determinants durant els propers anys".

I aquesta és una oportunitat que "no podem desaprofitar com a país". De fet, la blockchain ha d'establir-se com a "una nova governança" que desemboqui en l"apoderament digital de les persones". Un apoderament que va completament lligat a la presència del talent femení i, precisament per això, inclouen el Pla Dona Tic dins l'acord. "No podem esperar més per ser part de la revolució tecnològica, avui posem una pedra més per poder fer la revolució", ha dit un Canadell animat. Des que va arribar a la Cambra, i des del seu nomenament com a president de la institució, li han preguntat centenars de vegades que per a què serveix una cambra de comerç. I la resposta és clara i aquesta nova fita ho escenifica a la perfecció. "La Cambra serveix per crear entitats que dinamitzen el país per pensar en el futur", com Turisme de Barcelona o la seva contribució a Fira de Barcelona.

Puigneró: "Si no som un país digital, no serem un país social"

D'això se n'ha de parlar i això ens ha de servir de guia per encarar el futur amb optimisme. "El que hem de fer és parlar de la revolució tecnològica, que és la que ha d’assegurar el benestar i el futur del nostre país, i això és el que no ha fet mai l’Estat", ha avisat el també president del Consell de Cambres. I Catalunya té les eines, les ganes i el talent per portar-ho a terme. "Catalunya la pot fer aquesta revolució perquè resulta que tenim més de 30 centres tecnològics, un supercomputador de referència, universitats politècniques, les millors escoles de negocis del món... hem de fer la revolució", ha insistit Canadell.

La clau de la conquesta...

"Si som els primers en adoptar la tecnologia, tindrem avantatges competitives molt grans". El president del Centre Blockchain de Catalunya, que també és el fundador de Nostrum, Quirze Salomó, ha demanat "prendre’s molt seriosament com a país explorar aquest món digital" perquè, a parer seu, "la blockchain és el ciment que enganxa totes les noves tecnologies digitals" i, sense aquesta cadena de blocs, "a moltes de les tecnologies de les quals en parlem moltíssim, els costaria molt desenvolupar-se".

Tot plegat va de tecnologia, però, sobretot, va de persones ja que, com diu Salomó, "aquest nou món digital és perquè el gaudim les persones, i l’arquitectura hauria de permetre un món més just i no reproduir models injustos". El nou centre, liderat per la Cambra, "té per objectiu convertir Catalunya en un referent per l’atracció d’empreses", com ha explicat la vicepresidenta de la Cambra, Mònica Roca, al mateix temps que pretén ser "una eina d’apoderament d’aquesta ciutadania i de democratització de país".

Salomó: "La 'blockchain' és el ciment que enganxa totes les noves tecnologies digitals"

De democratització perquè "volem un país on la gent sigui consultada i la ciutadania pugui expressar la seva opinió i, a través de les noves tecnologies, això és molt fàcil de fer". I d'apoderament perquè, com ha exposat Joan Arús, membre del consell assessor del pla de promoció de blockchain a Catalunya, "tothom hi pot participar" i, "per primer cop en la història, l’ésser humà pot crear, transmetre i emmagatzemar valor sense dependre de cap entitat i, per tant, no pot ser manipulat ni censurat". De fet, ha recordat, l'any 2008 està en memòria de molts perquè va ser publicat el protocol bitcoin, i no per la caiguda de Lehman Brothers.

Així doncs, en paraules de Salomó, "això va d’impulsar la transformació digital" perquè "està clar que estem construint una nova realitat" i, de fet, la blockchain és "una tecnologia clau per a aquesta conquesta". Una conquesta que comença amb la revolució tecnològica de què parla Canadell, que ratifica la seva idea que "necessitem una revolució tecnològica i canviar el model econòmic del nostre país", així com "ser encara molt més internacionalitzats".

...i un camí irreversible

El camí ha començat i ja no hi ha marxa enrere. La directora d'Operacions i Comunicació del Centre Blockchain de Catalunya, Isabel Martí, ha afegit un punt més a la qüestió posant damunt la taula que "les tecnologies de digitalització transformaran, no només la nostra economia i el nostre país, sinó també la mentalitat de la nostra societat". 

Canadell: "La Cambra serveix per crear entitats que dinamitzen el país per pensar en el futur"

Un primer pas per anar cap a aquest canvi és la descentralització i, precisament per això, la intenció dels integrants del nou centre és establir-ho fora de Barcelona, cosa que demostri que aquesta és una "eina útil per fer possible que els aspectes útils siguin una realitat en el nostre país", ha explicat Martí per definir aquesta "descentralització", que "forma part intrínseca d’aquesta tecnologia".

Les dades no enganyen i, en plena pandèmia, el creixement en l'ocupació de feines vinculades a la tecnologia ha estat del 28%. Està clar, doncs, que aquest és un futur indiscutible per a Catalunya i per al món, que, com diu el conseller de Polítiques Digitals, "estem davant d’un sector d’oportunitats laborals" que, a més, "ajudarà a transformar altres sectors"; i que, justament per tot plegat, "és important entendre que qualsevol sector s’està veient afectat per aquesta digitalització" i que, "qui no es digitalitzi, perdrà oportunitats de cara al futur". I, en aquest sentit, el Govern espanyol haurà d'estar amatent ja que, de moment, la digitalització ha arribat abans amb el 5G al Corredor Mediterrani que la propia infraestructura. I el temps continua passant i la tecnologia avança a la velocitat de la llum.