A pocs dies d'iniciar la 37a edició de la Reunió del Cercle d'Economia, l'entitat alinea posicions i enceta el to d'una de les jornades econòmiques més importants del país. Ho fa interpel·lant les diferents personalitats polítiques que hi assistiran -com Ada Colau, Pere Aragonès, Pedro Sánchez i Nadia Calviño, entre molts altres-, i posant l'accent en la situació geopolítica europea. El camí que marquen, a través de la Nota d'Opinió que han presentat Javier Faus, president del Cercle, i José María Lasalle, membre de la Junta Directiva, exigeix polítiques de col·laboració, estratègia i democràcia per combatre les amenaces que estan fent trontollar la Brúixola Estratègica europea.
El moment d'Europa. Esperança política, autonomia estratègica. És el títol que encapçala la reunió del Cercle d'enguany. L'entitat veu en la guerra d'Ucraïna una advertència per a les democràcies liberals i, en especial, per a Europa, a qui Rússia ha posat en escac geopolític.
"La crisi geopolítica està qüestionant els valors de la democràcia liberal", indica Lasalle. En la mateixa línia, Faus ha afegit que "tots els que formem part del projecte europeu i creiem en la defensa del lliure mercat, la democràcia liberal, la dignitat de les persones i el valor de la pau hem de saber que els fonaments i valors que configuren la cultura europea estan en perill". Per això, el Cercle no només vol interpel·lar les personalitats polítiques durant les tres jornades econòmiques, sinó "apel·lar a la consciència crítica de la societat catalana i espanyola i dels agents socials -ha indicat Faus-. La defensa d'Europa va més enllà de moviments i partits, i demanda la nostra ajuda".
Faus: "Els fonaments i valors que configuren la cultura europea estan en perill"
"Fora d'Europa fa molt de fred", formula Faus fent referència a l'estabilitat que el projecte europeu ha aportat a Espanya en els últims anys. I, per això, des del Cercle advoquen per aconseguir consensos, fer reformes i assolir pactes i acords d'Estat, per tal de sortir "victoriosos i enfortits com a país després d’aquesta crisi geopolítica".
Més enllà d'Espanya i Catalunya, Lasalle apunta que, a escala europea, una de les vies perquè la pau arribi el més aviat possible és que "les expectatives que Putin ha posat sobre la taula no es compleixin. I això suposarà més sancions econòmiques". El camí, però, és difícil, sobretot tenint en compte que "afrontem aquesta amenaça després de dos anys de pandèmia i amb una crisi econòmica i social molt profunda a l'esquena", indiquen a la Nota d'Opinió. Però aquesta és l'oportunitat de "materialitzar el projecte europeista" i de consolidar noves visions que integrin polítiques de defensa, energia, immigració i tecnologia.
De l'amenaça a l'oportunitat: lideratge i sobirania
La d'Ucraïna és una guerra híbrida que ens afecta a tots els membres de la Unió Europa. També a nosaltres, malgrat que estigui succeint a l'altra punta de continent, a l'est d'Europa. "Estem a la zona més tranquil·la d'Europa. Veiem que hi ha un incendi a l'oest, però no ens pensem que això vol dir que està lluny i que no ens pot afectar", adverteix Faus, animant a Espanya a "adquirir lideratge" i aprofitar la seva capacitat d'influència a Àfrica i Amèrica Llatina. "Espanya pot obrir a Europa noves àrees geopolítiques" i impulsar un canvi en els eixos de decisió.
Lasalle: "L'empoderament tecnològic va des de la fabricació de microxips fins a la lluita contra les fake news a les xarxes socials"
La guerra d'Ucraïna també ha servit per accelerar el procés de sobirania tant energètica com tecnològica. La manca de materials tecnològics i el descontrol dels preus de l'energia ha fet que Europa prioritzi dur a terme una transició energètica, que ja venia fent, i "un empoderament tecnològic, que va des de la fabricació de microxips fins a la lluita contra les fake news a les xarxes socials", apunta Lasalle. Des del Cercle també han remarcat la capacitat de lideratge mundial d'Europa quant a indústria 4.0.
Barcelona, a la taula de debat
Barcelona serà també protagonista a les jornades econòmiques del Cercle, que tindran lloc, un any més, a l'hotel Vela de Barcelona (Hotel W Barcelona), del 4 al 6 de maig. Serà, sobretot, a la taula El moment de Barcelona, on hi haurà representats de primer nivell del Comitè Olímpic Espanyol, del Port de Barcelona, de l’Ajuntament de Barcelona, de la Copa Amèrica 2024 i del sector aeroportuari; perquè justament parlaran sobre els principals projectes troncals de l'economia de la ciutat: l'aeroport d'El Prat, l'ampliació del Port, la Copa Amèrica i els Jocs d'Hivern 2030. També es debatrà sobre el model de ciutat: "s'han de fer els deures i abandonar la política del no", ha apuntat Faus, advocant per la "col·laboració publicoprivada".
El fair play de les eleccions del Cercle
El Cercle d'Economia està a les portes de les seves primeres eleccions en els seus més de 60 anys d'història. Fins ara, s'havia elegit president per unanimitat, però ara hi ha més d'un candidat i, per tant, s'enceta un procés democràtic.
"La democràcia no ha de fer por mai. Els estatus del cercle preveuen eleccions", ha assenyalat Faus. Això sí, les eleccions tindran lloc després de la Reunió del Cercle d'Economia, "justament per no deslluir les jornades". El que sí que demana Faus és que hi hagi "fair play, com als esports": bona competició i, sobretot, que qui perdi, sàpiga perdre, i qui guanyi, sàpiga guanyar. Un joc net.