• Economia
  • El Cercle d'Economia reclama a Catalunya "no ser captiva d'una paràlisi política"

El Cercle d'Economia reclama a Catalunya "no ser captiva d'una paràlisi política"

L'entitat defensa un model econòmic "més descentralitzat" per "evitar populismes"

Javier Faus és el president del Cercle d'Economia. | EP
Javier Faus és el president del Cercle d'Economia. | EP
ACN
Barcelona
23 de Juliol de 2020
Act. 23 de Juliol de 2020

El Cercle d'Economia diu que Catalunya "no es pot permetre seguir captiva d'una paràlisi política que té conseqüències en múltiples dimensions" i considera que la crisi de la covid-19 es presenta com "la darrera oportunitat per aixecar la productivitat, distribuir beneficis [...] i posar les bases d'una economia més industrial i sostenible".

 

En una carta publicada aquest dijous, l'associació creu que l'aposta per una economia "més diversificada i descentralitzada" és la recepta per transformar i reactivar l'activitat a Catalunya i l'Estat i demana a les institucions polítiques que es converteixin en l'instrument "que faci possible l'esperada resiliència" i eviti fenòmens basats en posicionaments "il·liberals i populistes".

L'agrupació presidida per Javier Faus creu que la política econòmica "és i seguirà sent clau" pel que fa a la reconstrucció del país i demana que es prenguin mesures "urgents" per "esmorteir l'impacte de la crisi sanitària sobre les famílies i les empreses, posant atenció als col·lectius més vulnerables". En aquest sentit, ha apuntat que és "imprescindible" desenvolupar una "visió de futur" per destinar recursos que "enforteixin la cohesió social del país". "Els països que no aconsegueixin fer aquest pas transformacional seran els que acabaran patint més persistentment les conseqüències de la crisi", es llegeix a la carta.

Pel Cercle, l'economia del futur ha de ser "més innovadora, digitalitzada i que aposti decididament per un augment de la productivitat invertint en projectes relacionats amb la indústria, l'economia circular, la digitalització, les ciències de la vida i tot el sector de l'oci i de la cultura". L'associació reconeix que la identificació dels clústers econòmics més potents "no serà fàcil", i és per això que també demana que es reforcin polítiques educatives, de formació dels treballadors i d'ocupació.

 

Crítica al centralisme

Segons el Cercle, l'estat espanyol "pateix una deriva centralitzadora des de fa dècades" que, "lluny de corregir-se, s'ha accentuat els darrers anys". L'associació subratlla que aquesta tendència ha comportat "conseqüències polítiques i econòmiques pel conjunt d'Espanya" i creu que l'escenari actual ofereix "una oportunitat d'or" per redreçar la situació.

"L'Estat espanyol pateix una deriva centralitzadora des de fa dècades"

De fet, l'organització ha afirmat que el centralisme i l'aïllament d'algunes zones "alimenten un marc mental que no serveis pels reptes del present". "La reconstrucció econòmica i social exigeix col·laborar i cooperar; col·laborar amb els governs, especialment l'espanyol, i cooperar amb les empreses", ha afegit el Cercle. És per això que l'associació ha apel·lat al Govern de la Generalitat que surti elegit a les pròximes eleccions que "prioritzi la recuperació social i econòmica des d'una perspectiva a mitjà i llarg termini i que dugui a terme una política econòmica dialogant, realista i previsible".

Creació d'una agència per avaluar projectes

Una de les propostes que s'inclouen en l'escrit és la de crear una agència independent d'avaluació de projectes per garantir que "tots els recursos disponibles s'utilitzin amb la màxima eficiència". "Disposem d'un escàs marge de maniobra", destaca la carta.

Segons el Cercle, aquesta agència hauria d'establir criteris de selecció i avaluació dels projectes, que haurien de ser presentats per les parts interessades –incloent el sector públic- com a solució "competitiva". La idea d'aquesta iniciativa és "fixar una sèrie de criteris no partidistes" que siguin triats per un grup reduït d'experts per "assegurar que cada projecte contribueix a augmentar la productivitat de l'economia espanyola".

Europa com a eix vertebrador

"Europa ressona de nou com una paraula esperançadora", expressa el Cercle. En el text, es parla de "refundar la base dels fets" i aconseguir que la Unió Europea demostri el seu paper com a "actor polític fonamental". L'associació celebra l'aprovació del pla de recuperació econòmica, valorat en 750.000 MEUR i la resta d'ajudes procedents d'altres programes.

"Europa està fent un pas endavant i, previsiblement, el seu lideratge econòmic i polític augmentarà"

Pel Cercle, "Europa està fent un pas endavant i, previsiblement, el seu lideratge econòmic i polític augmentarà". En aquest sentit, la institució defensa que "una major capacitat d'influència de les institucions europees en la promoció i acceleració del canvi econòmic ajudarà a reduir la vulnerabilitat dels països, a crear llocs de treball de qualitat i a reforçar la cohesió social".

Per altra banda, el Cercle d'Economia creu que aquest increment de poder no és sinònim de cedir sobirania, sinó "d'afavorir la co-governança a diferents nivells per ser més eficients".