• Economia
  • El CGE creu que l’impost a les energètiques “demonitza” en lloc de fomentar la reinversió

El CGE creu que l’impost a les energètiques “demonitza” en lloc de fomentar la reinversió

Pich lamenta que es “posin i treguin” tributs en funció de “jugades polítiques”

El president del CGE, Valentín Pich | EP
El president del CGE, Valentín Pich | EP
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
27 de Desembre de 2024

El president del Consell General d'Economistes (CGE), Valentín Pich, ha lamentat aquest divendres que el govern espanyol hagi aprovat l'impost a les energètiques en creure que això “demonitza” sectors. En una valoració de les novetats fiscals, Pich ha lamentat que es “posin i treguin” impostos en funció de “jugades polítiques independentment de la recaptació i els efectius impositius que hi pugui haver”.

 

En aquest sentit, ha lamentat l’efecte “demonitzador” a grans sectors com les energètiques i la banca i que se’ls vegi amb mals ulls per guanyar diners. Després de mostrar-se contraris a impostos especials sectors concrets, des del Consell General d’Economistes han apostat per introduir incentius perquè les companyies reinverteixin més.

Pich: "Els sectors quan guanyen diners paguen impostos i quan en perden és el seu problema"

“No entrem en processos parlamentaris ni en joc polítics. No ens acaben de convèncer impostos especials per a determinats sectors. Els sectors quan guanyen diners paguen impostos i quan en perden és el seu problema. Des del punt de vista empresarial això és demonitzar certs sectors per justificar determinades pujades d’impostos específiques. Es podrien fer incentius perquè reinverteixin”, ha resumit.

 

Una “bretxa fiscal” entre les persones físiques i les empreses

Durant una valoració sobre les novetats fiscals aprovada recentment pel govern espanyol, el CGE ha lamentat que s’obri una “bretxa fiscal” entre les persones físiques i les empreses, en relació amb la tributació d’estalvi en augmentar-se el tipus fins al 30% de l’IRPF mentre que l’Impost de Societats redueix els tipus fins al 20% el 2029.

Han recordat que s’augmenta la doble imposició en l’àmbit de les persones físiques, perquè els dividends poden arribar a tributar al 30%, mentre que a partir de 2029, els dividends entre societats tributaran només a l’1%. “Es rebaixa la factura fiscal per les societats incrementant la reserva de capitalització, en contra dels empresaris que no poden aplicar aquest incentiu fiscal”. “Es penalitza a les grans empreses recuperant els límits per compensar les bases imposables negatives o per aplicar les deduccions internacionals per doble imposició, que el Tribunal Constitucional a principis d’any va expulsar de l’ordenament jurídic”, han assenyalat.