La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha denunciat les "pressions" de l'Estat perquè les empreses traslladessin la seu social fora de Catalunya la qual cosa ha titllat de "guerra bruta" per tal de "perjudicar" l'economia catalana. "Tenim coneixement que els primers dipòsits que van ser traslladats fora de Catalunya van ser els corresponents a empreses publiques gestionades per l'Estat per forçar el trasllat de seu social dels dos principals bancs catalans" i de "trucades a empreses perquè canviessin la seva seu per motius ideològics i interessos partidistes", ha dit Chacón aquest dijous a la tarda durant la seva compareixença en comissió parlamentària.
"Amb amenaces i sota pressió no hi ha llibertat d'empresa", ha asseverat Chacón, que ha dit que és "paradoxal" que "l'Estat de tots els espanyols, com els agrada dir, en aquest cas interposés els interessos partidistes a la llibertat d'empresa i a l'estabilitat econòmica del país". Segons ha explicat la consellera, també tenen constància que al registre mercantil es donava prioritat "intencionadament" a les gestions per fer canvis de seu social mentre que s'endarrerien les inscripcions d'empreses que s'havien de constituir a Catalunya.
En aquest sentit, la consellera d'Empresa ha dit als grups de l'oposició que li agradaria que també demanessin que es fes públic l'informe sobre aquestes "pressions ocultes" de l'Estat. "Aquí sí que ens hauríem de posar ferms", ha defensat Chacón. El diputat d'ERC Antoni Castellà ha coincidit amb la consellera en denunciar "la campanya de pressions i trucades directes per crear un escenari de catàstrofe" i ha demanat que s'investigui la retirada massiva de fons de l'Estat de CaixaBank i el Banc Sabadell que va destapar el diari Ara.
Sobre el retorn de seus socials d'empreses a Catalunya, la consellera ha ironitzat amb la "dificultat" amb la qual es troba la Generalitat ja que no exerceix cap "pressió": "No és el nostre estil", ha dit Chacón. "Jo ja vaig dir que estan convidades a tornar", ha recordat Chacón, que ha remarcat que "les empreses poden anar on vulguin" tot i que el Govern està "obert igual que sempre" al retorn dels domicilis socials de les companyies que el van traslladar fora, i ha recordat que no està a favor "de cap boicot".
"No hi va haver informes ocults"
D'altra banda, Chacón ha defensat que no van existir "informes ocults" del departament d'Empresa que haurien instat a amagar la intranquil·litat empresarial i les inversions que s'estaven paralitzant després del referèndum de l'1 d'octubre, segons va publicar eldiario.es. "En cap moment el Govern ha ocultat cap informació ni cap dada referent a la situació econòmica de Catalunya i, en concret, als moviments de seus socials d'empreses", ha dit la consellera.
Chacón ha explicat que els dies posteriors a l'1-O intercanviava correus electrònics "cada sis hores" amb l'exconseller d'Empresa Santi Vila en els quals "llistaven les empreses" que decidien aturar inversions però ha dit que no ho faran públic perquè tenen "acords de confidencialitat" amb les companyies. "És clar que ens preocupava i és clar que ens vam esmerçar en revertir aquesta tendència sinó no seríem un departament responsable", ha respost Chacón a la petició dels diputats de Catalunya en Comú Podem i el PSC, Lucas Ferro i Alícia Romero, perquè aclarís el contingut dels suposats informes.
Revertir el decret llei del 6 d'octubre
La consellera d'Empresa també ha demanat al Govern espanyol que reverteixi el decret llei del 6 d'octubre de l'any passat, que facilita el canvi de domicili social, i repari "les repercussions negatives que ha tingut". Chacón ha defensat que el decret vulnera els drets dels accionistes de les empreses, ja que permet que la decisió de moure la seu social no hagi de passar per la Junta d'Accionistes. Els diputats de Cs i el PP, María Luz Guilarte i Santi Rodríguez, han defensat que si es reverteix, s'estaria posant "traves administratives" a les empreses que ho tindrien més difícil per tornar, però la consellera ha argumentat que ho podrien fer igualment.